Jesteś tu: Wszystko, co musisz wiedzieć o...

Espresso – podstawa kawowych eksperymentów

Poranek i pobudzenie na dalszą część dnia? A może pora lunchu i doładowanie baterii w środku pracy? Bez względu na okoliczności, espresso jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów kawy. Jedni wolą wypić je w pobliskiej kawiarni, inni używają do tego celu własnych ekspresów. Jedno jest pewne – własnoręczne zrobienie espresso musi odbywać się w oparciu o kilka podstawowych zasad. Warto więc wiedzieć czym różni się popularna „mała czarna” od latte lub americano, a także co należy zrobić, by smakowała tak, jak trzeba.

opublikowano: 29 listopada 2016
Ocena: 5,5/5 (głosów 2)

Espresso Dolce Gusto

Espresso w pełnej krasie

Espresso pochodzi z Włoch. Jej twórcą był Luigi Bezerra, który w 1901 roku wyprodukował pierwszy ekspres do kawy. Kolejni znawcy tematu udoskonalali ten wynalazek, doprowadzając zarówno jego, jak i sam napój, do dzisiejszej postaci. Choć cały świat pije ten rodzaj kawy, to w Polsce często wymawiany jest on niepoprawnie. Niejednokrotnie zdarzyło nam się zapewne usłyszeć w kawiarni „poproszę ekspresso”, co jest rzecz jasna dużym błędem! Jej nazwa nie ma nic wspólnego z ekspresowym tempem, ale pochodzi od włoskiego słowa espressivo, co oznacza wyrazisty, wyraźny. Bo taki właśnie jest ten rodzaj kawy – to esencja czarnego napoju, pełnia smaku, która jest tak mocna, że podawana jest wraz ze szklanką wody do przepijania między kolejnymi łykami.

Jak wygląda modelowe espresso? To najczęściej między 25 a 35 ml gorącej wody (między 90 a 96 stopni Celsjusza), przepuszczonej przez drobno zmielone lub ubite ziarna wysoko jakościowej kawy pod ciśnieniem 8,5 – 9,5 barów. Taki sposób przyrządzania powoduje, że uzyskujemy bardzo mocny, esencjonalny napój, który w małej filiżance zawiera wszystkie składniki, za które cenimy kawę. Espresso pite jest szczególnie wtedy, gdy potrzebujemy nieco pobudzenia, gdyż ten rodzaj napoju zawiera sporo kofeiny. Jeśli chcielibyśmy uzyskać modelowe espresso, to musielibyśmy zmieszać ziarna kilku rodzajów kaw oraz uzyskać gęstą piankę (tzw. crema) w kolorze orzechowym. Można je pić samodzielnie lub dodać kakao, czekoladę, wanilię lub cynamon. Obecnie bardzo popularne jest również sporządzanie espresso z poręcznych kapsułek, tak, jak proponuje to chociażby Nescafé Dolce Gusto - https://www.dolce-gusto.pl/flavours/espresso-kawa. Faktem jest jednak, że ten rodzaj napoju funkcjonuje nie tylko jako osobny rodzaj kawy, ale też jako baza do stworzenia wielu innych.

Espresso podstawą kawowych eksperymentów

Każdy, kto choć raz zawitał do dobrej kawiarni, ten wie, że w menu możemy znaleźć nawet kilkanaście różnych rodzajów kaw. Podstawą do stworzenia wielu z nich jest właśnie espresso. Dla przykładu popularne cappuccino składa się z espresso, mleka oraz spienionego mleka. Latte wygląda bardzo podobnie z tą różnicą, że wlewamy więcej mleka, kosztem tego spienionego. Najbliższą do naszej słynnej „parzonki” jest americano, która oznacza espresso zmieszane ze sporą ilością wody. A jeśli interesuje nas kawa z bardzo dużą ilością mleka, to powinniśmy wybrać flat white, gdzie na dużą filiżankę przypada jedna dawka espresso oraz spora ilość mleka właśnie.

Wyżej wymienione rodzaje kaw to absolutne podstawy, które powinny być obecne w każdej, nawet niezbyt wyszukanej kawiarni. Istnieje jednak kilka mniej znanych rodzajów tego napoju, w których produkcję zamieszane jest nasze espresso. Jednym z nich jest macchiato, w którym do kawowej esencji dodaje się wyłącznie spienione mleko. Inną wariacją jest latte macchiato, które posiada dodatkowo warstwę bitej śmietany. Zupełnie osobną kategorią kaw są te z czekoladą, które oprócz tego składnika oraz espresso zawierają mleko i bitą śmietanę (mocha), mleko ze śmietanką (moccha brave) albo wyłącznie spienione mleko (marochino). Istnieje też kilka mniej popularnych, ale równie wartych uwagi wersji kawy z espresso – na przykład te z alkoholami. Mowa tu chociażby o rozpoznawalnej kawie po irlandzku (podwójne espresso, whiskey i bita śmietana), czy zimnej freddo (lód, espresso i jeden rodzaj mocnego alkoholu).

W rzeczywistości na bazie poczciwego espresso możemy zrobić co najmniej kilkanaście rodzajów kaw. Pamiętajmy jednak, aby przestrzegać kilku podstawowych zasad - używać dobrej jakości ziaren, parzyć w odpowiedniej temperaturze, a także dodawać składniki w odpowiednich proporcjach. A jeśli marzy nam się mocna, aromatyczna kawa o poranku, to zawsze możemy espresso wypić klasycznie – samo ze szklanką wody. Włosi twierdzą, że nie da się lepiej rozpocząć dnia – a kto jak kto, ale oni znają się na kawie całkiem dobrze.

artykuł sponsorowany

Zaloguj się aby dodać komentarz

Zaloguj


Jeżeli jeszcze nie masz konta, zarejestruj się bezpłatnie.

Tematy związane z tym artykułem:

Znajdź firmę budowlaną

Artykuły łazienkowe

Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij