Ten szczegół w ekspresie może Ci codziennie psuć humor – sprawdź, zanim kupisz

Często zdarza się, że nowi właściciele ekspresu do kawy dopiero po kilku tygodniach zauważają, że popełnili błąd przy zakupie. Frustrujące i nieustanne problemy z urządzeniem mogą całkowicie odebrać przyjemność z picia kawy. Jak uniknąć rozczarowań związanych z ekspresem do kawy i jak dobrać urządzenie dopasowane do realnych potrzeb?
- Pojemność zbiornika na wodę — czy wystarczy na cały dzień?
- Zbiornik na fusy — mały detal może stanowić duży problem
- Czyszczenie ekspresu do kawy — automatyczna funkcja
- Jakie ciśnienie powinien mieć dobry ekspres?
- Z jakich materiałów powinien być wykonany ekspres?
- Łatwość obsługi ekspresu — czy zrobisz kawę jednym przyciskiem?
Pojemność zbiornika na wodę — czy wystarczy na cały dzień?
Wielkość zbiornika na wodę nie jest pierwszym ani najważniejszym parametrem, na który zwraca się uwagę przy wyborze modelu ekspresu do kawy. Znacznie częściej ludzie skupiają się na ciśnieniu lub cenie.
Napełnianie zbiornika raz dziennie wydaje się optymalną częstotliwością, zwłaszcza biorąc pod uwagę świeżość wody. Frustrującym problemem może jednak okazać się konieczność uzupełniania go kilkukrotnie w ciągu jednego dnia, zwłaszcza jeśli z urządzenia korzysta wiele osób. Za najpraktyczniejsze modele uznaje się ekspresy z minimalną pojemnością na poziomie 1,5 litra.

Zbiornik na fusy — mały detal może stanowić duży problem
Pojemnik na wodę stanowi dość oczywisty aspekt, ale już zbiornik na fusy bywa pomijany niemal całkowicie. Niewielki zbiornik na fusy oznacza częste opróżnianie — nawet codzienne, jeśli w domu mieszka kilku kawoszy. Co gorsze, nie każdy ekspres do kawy wyposażony jest w system, który sygnalizuje całkowite zapełnienie pojemnika — a to może skończyć się błędem działania lub wyciekiem.
Urządzenia o większych zbiornikach na fusy pozwalają na dłuższe korzystanie z ekspresu bez konieczności ich częstego opróżniania, a to znacznie poprawia komfort użytkowania — zwłaszcza rano, gdy jesteśmy zaspani i często w pośpiechu, a wizja porannego wyrzucania fusów może sprawić, że z czasem zaczniemy unikać ekspresu na rzecz szybszych rozwiązań. A przecież nie po to wydajemy niemałą sumę pieniędzy na urządzenie, mające polepszyć jakość naszego życia.
Fusy z kawy nie muszą być odpadem, mogą posłużyć jako naturalny sposób zakwaszania gleby do roślin domowych.

Czyszczenie ekspresu do kawy — automatyczna funkcja
Ekspres do kawy, jak każde urządzenie w kuchni, wymaga regularnego czyszczenia — i to bardziej zaawansowanego niż opróżnienie wyżej wspomnianego zbiornika na fusy. Wiele modeli, zwłaszcza te, które oferują opcję spieniania mleka, wymaga konserwacji i czyszczenia systemu mlecznego i bloku zaparzającego. Nieczyszczone pozostałości po mleku, osadzające się w urządzeniu, to prosty sposób na nieprzyjemny zapach w kuchni.
Jednym z największych błędów zakupowych jest wybór modelu bez funkcji automatycznego czyszczenia. Wiąże się to z ręcznym mycie przewodów, rozbieraniem elementów i wydatkami na specjalne środki czyszczące — takie zadania mogą zniechęcić do korzystania z ekspresu.
Warto wybierać urządzenia z funkcją automatycznego czyszczenia, płukania i odkamieniania. W praktyce oznacza to przekręcenie pokrętła lub naciśnięcie przycisku odpowiedzialnego za przepłukanie ekspresu po spienieniu mleka bądź przeprowadzenie zaawansowanego mycia.

Jakie ciśnienie powinien mieć dobry ekspres?
Ciśnienie jest parametrem, który najczęściej pojawia się w opisach ekspresów i pytaniach kupujących. Wiele osób zdaje się uważać, że im wyższe, tym lepsze — nie zawsze jest to prawdą. Przyjmuje się, że minimalne ciśnienie, by wykonać dobre espresso, wynosi 9 barów, ale wielu producentów oferuje modele z 15 barami jako standard. Bardziej zaawansowane modele oferują nawet 19 barów — te skierowane są już dla najbardziej wymagających użytkowników. Wysokie ciśnienie jest jak najbardziej pożądane, pod warunkiem że urządzenie rzeczywiście osiąga deklarowane wartości robocze.
Niska wydajność pompy to słabsza ekstrakcja, a to z kolei oznacza mniej aromatyczną kawę i niższą jakość smaku. Warto sprawdzać opinie lub wybierać pewnych producentów i modele, które gwarantują rzeczywiste ciśnienie.

Z jakich materiałów powinien być wykonany ekspres?
Ekspres o dobrej jakości to inwestycja na lata — pod warunkiem że został wykonany z dobrej jakości materiałów. Najbardziej pożądane są stal nierdzewna, mosiądz bądź aluminium. Warto zwrócić uwagę także na dostępność elementów zamiennych na rynku i opcje konserwacji urządzenia. Najtrwalsze modele to te, które są skręcane śrubkami i nie trzymają się jedynie na kleju.
Ważnymi elementami i funkcjami są: opcja odkręcenia sitka w grupie, wyjmowany pojemnik na wodę, opróżnianie tacki ociekowej, możliwość dostania się do środka urządzenia.
Dokonując zakupu ekspresu kolbowego — w którym woda pod wysokim ciśnieniem przepływa przez zmielone ziarna, umieszczone w kolbie – należy zorientować się, czy młynek również jest w zestawie. Takie urządzenia najczęściej nie są wyposażone w młynek.
Łatwość obsługi ekspresu — czy zrobisz kawę jednym przyciskiem?
Użytkowanie ekspresu do kawy powinno być przede wszystkim przyjemne i proste. Kolorowe wyświetlacze, ogromna liczba przycisków i opcji nie sprawia, że jakość urządzenia wzrasta.
Co więcej, konieczność każdorazowego wprowadzania sekwencji odpowiednich przycisków, by wypić kawę, zapewne wejdzie w końcu w krew, ale może być także frustrujące i nużące. Najwygodniejsze zazwyczaj okazują się modele posiadające przejrzyste i funkcjonalne menu oraz możliwość zaprogramowania skrótów klawiszowych — tak, by ulubiony napój był dostępny dosłownie od ręki. A może zastanawiasz się, ile kosztuje przygotowanie ulubionej kawy we własnym ekspresie? Wyjaśniamy tutaj.