Kuchenka indukcyjna droższa od gazu? Te wyliczenia wszystkich zaskakują
Gotowanie jest jedną z codziennych czynności, na których najtrudniej oszczędzać, zwłaszcza jeśli pod uwagę weźmiemy zużycie prądu lub gazu. Wybór między kuchenką gazową a indukcyjną może znacząco wpłynąć na rachunki. Wielu z nas zastanawia się, co się bardziej opłaca – kuchenka gazowa, czy może indukcyjna? Każde z tych rozwiązań ma wady i zalety.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak działa kuchenka gazowa? Zalety i wady
Kuchenka gazowa była niegdyś urządzeniem, które znajdowało się niemal w każdym domu. Dopiero z czasem została stopniowo wyparta przez popularną indukcję. Działanie płyty gazowej opiera się na spalaniu gazu – najczęściej ziemnego. Urządzenie wyposażone jest w palniki, do których dostarczany jest gaz. Każdy palnik wyposażono w zawór, który pozwala na precyzyjną regulację płomienia.
Wady i zalety kuchenki gazowej
Zalety kuchenki gazowej
- Jedną z najważniejszych zalet kuchenki gazowej jest jej stosunkowo niska cena, zwłaszcza w porównaniu z płytami indukcyjnymi.
- Dzięki zaworom pod każdym z palników, możliwa jest bardzo precyzyjna regulacja płomienia oraz grzania.
- Na kuchence gazowej możemy używać dowolnego rodzaju naczyń – stalowych, żeliwnych czy emaliowanych. W przeciwieństwie do płyty indukcyjnej, która wymusza korzystanie ze specjalnych garnków.
- W przypadku braku prądu, kuchenka gazowa wciąż może być użytkowana. Energia elektryczna potrzebna jest jedynie do zapłonu i iskry, lecz każdy, kto ma w domu taką kuchenkę, wie, że łatwo poradzić sobie z tym problemem np. za pomocą zapalniczki bądź zapałki.
Wady kuchenki gazowej
- Instalacja w przypadku kuchenki gazowej może być bardziej problematyczna i wymagająca. Nie tylko dlatego, że podlega pewnym ograniczeniom. Wymaga spełnienia warunków technicznych. Co więcej, wymaga przyłącza do gazu, co wpływa na możliwości aranżacyjne kuchni.
- Przy kuchence gazowej musimy liczyć się z możliwością wycieku gazu, który może stanowić czynnik zapalny do niebezpiecznych dla życia i zdrowia sytuacji. Warto jednak dodać, że nowoczesne kuchenki wyposażone są w specjalne zabezpieczenia, więc incydenty te są rzadkością.
- Gotowanie na otwartym ogniu obniża bezpieczeństwo użytkowania i stwarza ryzyko poparzenia.
- Podczas gotowania na gazie, znaczna część wytworzonego ciepła ucieka do powietrza, zamiast kumulować się na dnie naczynia.
Czy płyta indukcyjna jest lepsza od gazu?
Jak czytamy na portalu Onet.pl, płyta indukcyjna dość szybko zyskała popularność, zastępując tradycyjną kuchenkę gazową. Zazwyczaj ma postać gładkiej płyty w ciemnym kolorze. Na płycie znajdują się całkowicie płaskie pola grzewcze. Nagrzewają się, dopiero gdy ustawimy na nich odpowiednie naczynia, dostosowane do gotowania na płycie indukcyjnej – dzięki temu ryzyko oparzenia się podczas użytkowania jest bardzo niskie. W większości przypadków nowoczesne płyty indukcyjne odcinają dopływ prądu, gdy naczynie zostanie zdjęte. Wybierając między kuchenką gazową a płytą indukcyjną, warto zwrócić uwagę na oszczędność energii, bezpieczeństwo użytkowania oraz koszty gotowania.
Podobnym urządzeniem, często na pierwszy rzut oka mylonym z płytą indukcyjną, jest płyta ceramiczna. Wydają się podobne z wyglądu, lecz znacznie różnią się sposobem działania. Płyta ceramiczna ogrzewa całe pole grzewcze, zamiast jedynie dno ustawionego na nim naczynia, jak w przypadku indukcji. Oznacza to większe zapotrzebowanie na energię elektryczną – porównując te dwa rozwiązania, płyta indukcyjna jest oszczędniejszym i efektywniejszym wyborem. Więcej o płytach ceramicznych piszemy tutaj.
Zalety i wady płyty indukcyjnej
Zalety płyty indukcyjnej
- Pola grzewcze na płycie indukcyjnej nagrzewają się bardzo szybko. Dzięki temu, że ciepło przekazywane jest bezpośrednio do dna naczynia, gotowanie jest szybkim procesem.
- Brak otwartego ognia oraz brak możliwości wycieku gazu sprawiają, że płyta indukcyjna jest rozwiązaniem wysoce bezpiecznym. Ryzyko oparzenia również jest niewielkie, gdyż urządzenie, po zdjęciu naczynia z pola grzewczego, odcina dopływ prądu.
- Wyczyszczenie gładkiej płyty jest znacznie prostsze niż czyszczenie palników oraz wszelkich zagłębień i elementów kuchenki gazowej.
- Zmiana temperatury i mocy grzania jest bardzo prosta i intuicyjna, zazwyczaj za pomocą nowoczesnego panelu dotykowego.
- Podłączenie płyty indukcyjnej i możliwości aranżacyjne są znacznie prostsze i elastyczniejsze. Nie są ograniczone dostępem do przyłącza gazu i instalacji.
Wady płyty indukcyjnej
- Płyty indukcyjne są urządzeniami droższymi niż kuchenki na gaz.
- By gotować na płycie indukcyjnej, konieczny jest zakup specjalnych naczyń do tego przeznaczonych. Są łatwo dostępne, jednak mimo to stanowią pewne ograniczenie użytkowania oraz kolejny wydatek.
- Przerwa w dostawie prądu oznacza brak jakiejkolwiek możliwości gotowania i używania płyty indukcyjnej.
Gaz czy indukcja? Porównanie kosztów zakupu i użytkowania
Szacuje się, że wydajność energetyczna kuchenek gazowych wynosi jedynie 40%. Wynika to z faktu, że znaczna część wytworzonego ciepła ucieka do powietrza. Natomiast wydajność płyt indukcyjnych jest znacznie wyższa, bo aż na poziomie od 70% do 90%, co zawdzięcza systemowi przekazywania ciepła z pól grzewczych do dna naczynia.
Koszt zakupu urządzeń
Koszt zakupu kuchenki gazowej jest znacznie niższy niż w przypadku zakupy indukcji. Płytę gazową kupimy nawet za 200 zł, a przy płycie indukcyjnej ceny rozpoczynają się od 700 zł. Warto pamiętać, że cena zależy od ilości palników, ilości pól grzewczych, mocy urządzenia oraz udogodnień, takich jak kontrola rodzicielska bądź timer.
Koszty eksploatacji – gaz
Czy płyta indukcyjna się opłaca, skoro jest znacznie droższą opcją od kuchenki gazowej? Nie sposób odpowiedzieć na to pytanie, bez uwzględnienia kosztów eksploatacji. Średnie zużycie gazu przez kuchenkę gazową wynosi około 0,3 m3 na godzinę pracy. Przyjmując średnie użytkowanie kuchenki przez 2 godziny dziennie daje to 18m3 gazu w ciągu miesiąca. Oszczędzanie na gazie może być wyzwaniem, szczególnie gdy codziennie przygotowujemy posiłki dla dużej rodziny.
Koszty eksploatacji – płyta indukcyjna
Moc płyty indukcyjnej różni się w zależności od konkretnego modelu i urządzenia. Zazwyczaj mieści się w przedziale od 2,8 kW do 12 kW, a najczęściej spotykane są urządzenia o mocy 7,2 kW. Większa moc wiąże się z szybszym i bardziej efektywnym procesem gotowania. Najmniejsze urządzenia, o mocy 2,8 kW, są zazwyczaj niewielkie i wyposażone jedynie w dwa pola grzewcze – idealnie sprawdzą się w niewielkich kuchniach lub dla osób, które rzadko wybierają gotowanie w domu. Przy gotowaniu przez 2 godziny dziennie, zużycie energii elektrycznej w skali miesiąca będzie wynosić około 70 kWh (przyjmując, że gotować będziemy na jednym/dwóch polach grzewczych).
Ostateczne rachunki będą zależeć od aktualnych cen gazu oraz energii elektrycznej, lecz szacunkowe obliczenia wskazują, że płyta indukcyjna, pomimo wysokiej ceny zakupy, w późniejszym czasie generuje znacznie niższe rachunki. Dla osób, które nie potrafią wybrać między kuchenką gazową i płytą indukcyjną, rozwiązaniem może okazać się urządzenie 2w1 – płyta gazowo-indukcyjna.