Jak przygotować ogród warzywny? Porady krok po kroku
Marzą Ci się świeże warzywa z własnych upraw? Maj to najwyższa pora na założenie przydomowego ogródka. W tym okresie możesz już posadzić większość gatunków, nawet tych najbardziej wrażliwych na zmiany pogody. Jednak zanim doczekasz się zbiorów, przed Tobą sporo pracy. Przeczytaj, jak przygotować ogród warzywny do siania i sadzenia sadzonek.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zaplanuj miejsce na ogród
Wbrew pozorom nie potrzebujesz wielkiej działki, by móc uprawiać swoje pierwsze warzywa. Na początek może wystarczyć już nawet 6 m2. Taką powierzchnię mają chociażby uniwersalne tunele foliowe, o czym za chwilę. Rozmiar ogródka zależy oczywiście od tego, co i ile chcesz uprawiać. Warto tak zaplanować poletko, by mieć możliwość jego ewentualnego powiększenia w kolejnych latach.
Alternatywą dla wydzielania fragmentu działki na ogród jest uprawa w skrzyniach. W ten sposób możesz założyć ogród nawet… na tarasie, oszczędzając przy tym miejsce na małej działce. Tzw. uprawa w podwyższonych grządkach może przynieść również lepsze plony. Wadą jest tu jednak koszt skrzyń i nico większy nakład pracy. W przypadku, gdy chcesz uprawiać warzywa już w marcu, lub zależy Ci na wyhodowaniu gatunków ciepłolubnych (papryka, pomidory, zioła), dobrym pomysłem będzie inwestycja w szklarnię lub tunel foliowy.
Niezależnie od metody uprawy zadbaj, by Twój ogródek miał dostęp do słońca, najlepiej gdyby był usytuowany od strony południowej. Jednocześnie w pobliżu nie powinny znajdować się wysokie drzewa i krzewy, których korzenie zakłócą wzrost warzyw. Oprócz tego pamiętaj o doprowadzeniu wody – podlewanie jest niezbędne zwłaszcza w okresie bezdeszczowym.
Przygotowanie podłoża
Żyzna, próchniczna gleba to podstawa każdej uprawy. Idealne podłoże pod warzywa powinno mieć raczej pH obojętne do lekko kwaśnego. Nie sprawdzi się tutaj ziemia piaszczysta, przez którą zbyt szybko „ucieknie” woda i składniki odżywcze.
Przygotowanie podłoża należy rozpocząć od pozbycia się chwastów, kamieni oraz korzeni. Następnie konieczne jest rozluźnienie i spulchnienie gleby mechanicznie, poprzez przekopanie terenu. Sprawdzi się tu zwykły szpadel, ręczne kultywatory czy glebogryzarki w przypadku większych ogrodów.
Ubogą glebę należy dodatkowo wzbogacić poprzez dodanie torfu, ziemi kompostowej lub obornika. Nawozy zwierzęce należy jednak stosować z umiarem – bezpośredni kontakt z młodym korzeniami roślin może doprowadzić do ich wypalenia. Wśród innych nawozów ogrodnicy polecają również:
- wapno – pozwala wyrównać pH zbyt kwaśnej gleby. Nawożenie należy przeprowadzić jednak na jesień lub bardzo wczesną wiosną, na długo przed sianiem;
- popiół drzewny – to naturalne źródło minerałów, takich jak wapń, potas czy fosfor;
- roślinna gnojówka – stara i sprawdzona metoda, która dostarcza niezbędnych minerałów. Można ją przygotować samodzielnie, poprzez zalanie wodą i odstawienie dzikich ziół i roślin zielonych, np. mniszka, pokrzywy, wrotyczu, skrzypu polnego.
Sadzenie warzyw
Odżywione i wyrównanie podłoże jest gotowe do ostatniego etapu, czyli siania oraz sadzenia. Grządki najlepiej wytyczać równolegle do siebie, w odstępach ok. 30-40 cm – tak, by można między nimi swobodnie przejść.
Istnieją pewne zasady dotyczące łączenia różnych gatunków warzyw. Pamiętaj o tym, planując uprawę, ponieważ ma to wpływ na jakość i obfitość plonów. Przykładowo na wzrost buraków źle wpływa obecność fasoli, a marchew nie powinna rosnąć obok kopru.
Warzywne pary, które dobrze funkcjonują obok siebie, to m.in.:
- buraki + cebula;
- sałata + marchewka;
- marchew + cebula;
- fasola + ogórek;
- pomidor + czosnek;
- pietruszka + pomidor;
- cukinia + szpinak;
- papryka + ogórek;
- ziemniaki + kapusta.
Niektóre warzywa o krótkim okresie wegetacyjnym, np. sałata, rzodkiewka, można sadzić wielokrotnie w ciągu roku – w ten sposób możesz dłużej cieszyć się świeżymi porcjami witamin na talerzu.