Źle dobrany pellet może uszkodzić twój piec. Trzymaj się tych zasad przy wyborze

Chociaż pellet drzewny jest uważany za jeden z najczystszych i najbezpieczniejszych materiałów opałowych, to na polskim rynku wciąż kupimy zanieczyszczoną biomasę lub opał, który ze względu na swoje parametry może prowadzić do awarii pieca. Jakich zasad musisz przestrzegać, aby nie dać się naciągnąć nieuczciwemu sprzedawcy?
Z tego artykułu dowiesz się:
Zwracaj uwagę na specyfikację techniczną – czego szukać w dokumentacji?
Jedną z najważniejszych zasad wyznawanych przez osoby kupujące pellet powinno być unikanie surowca pochodzącego z niewiadomych źródeł. Jeżeli zależy nam na opale, który spełnia określone normy jakościowe, to musimy wybierać produkty zgodnie ze standardami DINPlus lub ENPlus. Kupujmy pellet wyłącznie od producentów dysponujących szczegółową specyfikacją techniczną określającą rozmiar, kaloryczność, wilgotność, czy zawartość popiołu w danym opale.
Wysoką jakość pelletu potwierdzają badania laboratoryjne oraz raporty z przeprowadzonych audytów. Szukajmy także informacji potwierdzających czystość używanych surowców. Nie ufajmy sprzedawcom, którzy oferują pellet po atrakcyjnych cenach, jednak nie potrafią udokumentować jego pochodzenia. Zanieczyszczony pellet może zapychać przewody kominowe i prowadzić do awarii.
Część klientów myśli, że pellet sprzedawany w workach z oznaczeniem „A1” to gwarancja certyfikacji produktu. Ten symbol jest używany w odniesieniu do normy ISO 17225-2, ale nieuczciwi handlarze znakują worki tylko dlatego, by kupujący zyskali błędne przekonanie, że mają do czynienia z pelletem wysokiej jakości. Surowiec importowany ze wschodu może być zanieczyszczony, a długotrwałe wykorzystywanie opału wątpliwej jakości zwiększa ryzyko awarii systemu grzewczego.
Jak wygląda pellet dobrej jakości?
Coraz głośniej mówi się o nowych normach jakościowych dla pelletu. Zanim jednak te przepisy wejdą w życie, może upłynąć sporo czasu. Dzisiaj na rynku znajdziemy tony opału, który jakościowo odbiega od certyfikowanego granulatu. Właśnie dlatego powinniśmy się nauczyć, jak odróżniać pellet wysokiej jakości od tego, który może zniszczyć kocioł na biomasę.
Pellet, który nadaje się do palenia w piecach na biomasę, charakteryzuje się jednolitym kolorem oraz gładką powierzchnią. Nie należy kupować granulatu z widocznymi zanieczyszczeniami w postaci kolorowych grudek. Naszą nieufność powinna wzbudzić także kruchość pelletu – jeśli surowiec rozpada się w dłoniach, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że dany produkt nie spełni naszych oczekiwań.
Pellet wysokiej jakości powinien spalać się bezproblemowo i pozostawiać po sobie minimalną ilość popiołu. Jeśli w trakcie spalania zaobserwujemy jakiekolwiek nieprawidłowości, powinniśmy zrezygnować z dalszego zaopatrywania się w opał u danego sprzedawcy. Warto zwrócić uwagę nie tylko na sposób produkcji pelletu, ale także na metodę jego pakowania i przechowywania. Jeżeli producent nie stosuje odpowiednich procedur chłodzenia przed pakowaniem, to jego pellet jest narażony na rozkład spowodowany wzrostem temperatury wewnątrz worka – o niewłaściwym sposobie przechowywania może świadczyć woda wewnątrz opakowania.

Samodzielna weryfikacja jakości pelletu – na co zwrócić uwagę?
Nie musisz być ekspertem, aby samodzielnie sprawdzić jakość pelletu. Nawet w domowych warunkach możesz określić, czy próbka opału rzeczywiście będzie się nadawać do bezpiecznego użytkowania. Prosta kontrola jakości polega na:
- Dokładnym obejrzeniu pelletu – sprawdź, czy granulki mają regularny kształt oraz jednolitą kolorystykę. Dobry pellet jest suchy, twardy, gładki i nie posiada widocznych zanieczyszczeń.
- Zweryfikowaniu kruchości – domowy test polega na wzięciu do rąk kilku granulek pelletu i ich delikatnym pocieraniu. Jeżeli pellet traci swój kształt i zaczyna się kruszyć, to prawdopodobnie mamy do czynienia z opałem niskiej jakości.
- Spaleniu pelletu w swoim piecu na biomasę – zanim zdecydujemy się na zakup większej ilości granulatu, przetestujmy, jak spala się zakupiona przez nas próbka. Sprawdźmy, czy nie ma problemu z nadmiarem sadzy albo częściowym spalaniem produktu.
Korzystanie z taniego pelletu często okazuje się pozorną oszczędnością. Chociaż za taki produkt zapłacimy mniej, to odkładający się pył może zatykać zasobniki. Zbyt kruche granulki prowadzą do cofania się płomienia w piecu, co skutkuje nie tylko gorszą efektywnością spalania, ale także stwarza ryzyko pożaru. Najlepiej postawić na pellet certyfikowany, przy czym warto sprawdzić, czy producent dysponuje aktualnym badaniem – dokument wystawiony kilka lat temu nie będzie świadczył o wysokiej jakości sprzedawanej obecnie biomasy.