Jednych zachwycają, innych przerażają. Oto, co wie o Tobie nowoczesna lodówka

Trudno wyobrazić sobie życie bez tych urządzeń. Nowoczesne lodówki to już nie są tylko urządzenia chłodzące, a zaawansowane systemy, dbające o świeżość, minimalizujące marnowanie jedzenia i dostosowujące się do indywidualnych, codziennych potrzeb użytkowników. Którymi innowacyjnymi technologiami warto się zainteresować przy kupnie nowej lodówki?
- Strefy o kontrolowanej temperaturze i wilgotności
- Systemy cyrkulacji powietrza i eliminacji zapachów
- Inteligentne systemu chłodzenia
- Dodatkowe funkcje
Strefy o kontrolowanej temperaturze i wilgotności
Wiele nowoczesnych modeli lodówek jest wyposażonych w specjalne strefy, umożliwiające dostosowanie warunków przechowywania do potrzeb konkretnych produktów. Innowacyjne technologie, proponowane przez producentów lodówek, mają na celu zminimalizowanie problemu, jakim jest marnowanie jedzenia — jak wynika z badań, aż 45% Polaków wyrzuca żywność.
Fresh Zone
Strefy Fresh Zone nazywane także Zero Zone bądź szufladami świeżości to najczęściej komory, w których panuje temperatura od -1 do 3°C. Takie warunki spowalniają procesy psucia się i wydłużają świeżość przechowywanych produktów. Idealnie sprawdzają się w przypadku produktów o krótkiej dacie ważności, ale także wszelkich ryb, mięs czy wędlin. Niektóre lodówki oferują dwie oddzielne komory świeżości — jedną na ryby i mięsa, a drugą na warzywa i owoce, by uniknąć mieszania się zapachów.
Humidity Zone
Humidity Zone to strefy o znacznie wyższej wilgotności, oscylującej wokół 90%. Dedykowane są dla owoców i warzyw, które dzięki odpowiedniemu poziomowi wilgotności dłużej pozostają świeże i zachowują właściwości odżywcze. Zbyt niska wilgotność sprawia, że szybko tracą jędrność, a zbyt wysoka prowadzi do gnicia. Niektóre modele lodówek wyposażone są w możliwość ręcznego ustawienia odpowiedniej wilgotności, dopasowanej do przechowywanych produktów, a inne w czujnik utrzymujący wilgotność na optymalnym poziomie.
My Zone
Niektóre z lodówek wyposażone są w uniwersalne komory My Zone, które umożliwiają dostosowanie temperatury do indywidualnych potrzeb użytkowników — zazwyczaj jest to możliwość regulacji w zakresie od -3°C do +5°C. Opcja ta jest bardzo przydatna do przechowywania produktów o konkretnych wymaganiach, np. serów lub owoców morza.
SuperCool lub FastFreeze
Funkcje te pozwalają na szybkie obniżenie temperatury w lodówce po włożeniu do niej dużej ilości nowych produktów.

Systemy cyrkulacji powietrza i eliminacji zapachów
Równomierne rozprowadzenie chłodnego powietrza wewnątrz lodówki jest ważnym aspektem utrzymania stałej temperatury i świeżości przechowywanych produktów. Na rynku dostępne są lodówki wyposażone w technologie znacznie poprawiające jakość powietrza w urządzeniu.
MultiFlow
Jest to system, który odpowiada za wielokierunkowy i stabilny przepływ powietrza, dzięki czemu wszystkie poziomy lodówki są chłodzone równomiernie. Tym samym eliminowany został problem różnic temperatur. Technologia MultiFlow pomaga także skutecznie filtrować powietrze w lodówce oraz przyspiesza schładzanie wnętrza po otwarciu drzwi lub rozmrożeniu. Urządzenia z MultiFlow mają kilkanaście otworów wentylacyjnych, dzięki którym znacznie obniża się ryzyko zamrożenia lub wysuszenia produktów.
Oddzielne obiegi powietrza
Częstym problemem w starszych modelach lodówek pozostawało przenikanie zapachów między chłodziarką a zamrażarką. Nowoczesne urządzenia to eliminują. Systemy Twin Cooling Plus lub DuoCooling zapewniają dwa oddzielne wentylatory i niezależne chłodzenie dla każdej komory. Zapobiega to mieszaniu się zapachów i pozwala utrzymać optymalną temperaturę w lodówce. Oddzielne obiegi wpływają także na energooszczędność — dzięki nim lodówka nie musi pracować ciężej, by wyrównać temperaturę po otwarciu drzwi.
Niektórzy producenci oferują lodówki nawet z trzema niezależnymi obiegami powietrza, które mają zapewnić jeszcze większą precyzję w przechowywaniu i chłodzeniu żywności.
Jonizacja powietrza
IonAir lub IonTech to zaawansowana technologia jonizacji powietrza. Ujemne jony, wytwarzane przez moduł jonizujący, rozprowadzane są wewnątrz lodówki za pomocą systemu wentylacji. Następnie wchodzą w interakcję z cząsteczkami powietrza, dzięki czemu neutralizują zapachy, redukują bakterie i spowalniają procesy starzenia się żywności. Produkty takie jak warzywa, owoce, mięso i nabiał pozostają świeże przez dłuższy czas. W lodówce nie unoszą się nieprzyjemne zapachy, nawet jeśli przechowywane są w niej aromatyczne produkty, jak ser lub ryby.

Inteligentne systemu chłodzenia
AdaptTech
Technologia AdaptTech monitoruje częstotliwość otwierania drzwi, dzięki czemu przewiduje momenty, w których może dojść do wzrostu temperatur wewnątrz lodówki. Urządzenie automatycznie obniża temperaturę przed otwarciem drzwi, by zminimalizować szok termiczny dla przechowywanych produktów.
6. Zmysł
Technologia 6. Zmysł kontroluje zmiany temperatury i wilgotności wewnątrz urządzenia oraz reaguje na nie w czasie rzeczywistym. Zapobiega oparzeniom zamrożonych produktów i utrzymuje idealne warunki dla świeżych warzyw i owoców.
Aplikacje mobilne
Nowoczesne modele lodówek mogą umożliwiać zdalne sterowanie z poziomu aplikacji na telefon. Między innymi pozwala to na kontrolę temperatury w lodówce bądź aktywacje funkcji szybkiego chłodzenia.

Dodatkowe funkcje
No Frost
W starszych modelach często pojawiał się problem szronu i lodu. Wymagało to regularnego i czasochłonnego rozmrażania lodówek. Obecnie technologia No Frost stanowi niemal standard. Wewnątrz urządzenia wentylatory rozprowadzają zimne i suche powietrze, które zapobiega gromadzeniu się wilgoci na ściankach i produktach, dzięki czemu szron i lód nie mają szans, by się utworzyć.
Fresher Pad
Fresher Pad to rozwiązanie w postaci specjalnej aluminiowej tacy, która znacznie przyspiesza proces zamrażania i rozmrażania produktów, ale jednocześnie pomaga zachować ich konsystencję, smak oraz wartości odżywcze. Taca umieszczana jest w komorze zamrażarki, a jej działanie opiera się na właściwości przewodzenia ciepła przez aluminium.
Switch Zone
Switch Zone pozwala użytkownikowi na elastyczne dostosowanie przestrzeni w lodówce do aktualnych potrzeb. Określona komora lub część urządzenia może pełnić funkcję chłodziarki bądź zamrażarki — w zależności od określonej przez użytkownika temperatury, której przedział zazwyczaj waha się od -18°C (zamrażanie) do +5°C (chłodzenie), co daje ogromną swobodę.
HarvestFresh
Jest to technologia wspierająca fotosyntezę. Wykorzystuje ona światło w trzech kolorach — niebieskim, zielonym i czerwonym — który ma imitować naturalny cykl słoneczny. Pozwala to na zachowanie witamin A i C w warzywach i owocach oraz przedłuża ich świeżość.
