O wiele tańsze niż grab, a bardzo wydajne. Coraz więcej osób przestawia się na to drewno kominkowe
Drewno olchowe to ciekawa, choć mniej popularna opcja opałowa. Dzięki swojej miękkości łatwo się rozpala, co czyni je idealnym wyborem do kominków i pieców. Chociaż jego wartość opałowa jest niższa niż grabu czy dębu, olcha wyróżnia się przystępną ceną, dobrą dostępnością i mniejszą ilością sadzy. Po odpowiednim sezonowaniu staje się ekonomicznym i wygodnym rozwiązaniem, szczególnie w regionach, gdzie twarde drewno jest droższe lub trudno dostępne. Czy ta lekka, przyjemnie pachnąca alternatywa może zastąpić droższy grab w twoim kominku? Sprawdź, jak wypada w naszym porównaniu!
Z tego artykułu dowiesz się:
Drewno olchowe do kominka
Olcha to mniej popularny gatunek drewna opałowego. W niektórych regionach Polski jest jednak bardziej dostępny i częściej wykorzystywany. Ma tę zaletę, że olchy rosną dość szybko. Wartość opałowa jest znacznie niższa niż grabu, dębu czy buku, ale wystarczająco efektywna, by dobrze ogrzać mieszkanie. Średnia wartość opałowa suchego drzewa (poniżej 20% wilgotności) wynosi około 13-15 MJ/kg.
Olcha jest jednak dość miękkim drzewem, co oznacza, że spala się szybciej niż dąb i grab. Dzięki temu idealnie nadaje się do pieca i do kominka, ale relatywnie szybko się wypala, co sprawia, że trzeba częściej podkładać szczapy. W stanie świeżym ma bardzo niską wartość opałową. Ścięte drzewo ma około 55, a nawet 65% wilgotności, co oznacza, że nie nadaje się do palenia, ponieważ mocno dymi. Po wysuszeniu (co trwa 1-2 lata) jest to jednak atrakcyjne drzewo, a przy tym dużo tańsze niż podstawowe gatunki.
Czy to dobra alternatywa dla grabu?
Najbardziej popularnym i cenionym rodzajem drewna kominkowego jest grab. Jest ceniony za wysoką kaloryczność, wydajność i stabilność. Jest jednak dość drogi, a okazuje się, że o wiele tańsza olcha wcale dużo mu nie ustępuje. Jest lżejsza i bardziej miękka, co ułatwia spalanie. Lepiej sprawdza się także do kominków.
Poniższa tabela przedstawia, jak olcha wypada na tle grabu.
Cecha | Olcha | Grab |
---|---|---|
Kaloryczność (sucha) | 13–15 MJ/kg | 18–19 MJ/kg |
Wilgotność świeżego drewna | 55–65% | 40–50% |
Czas sezonowania | 1–2 lata | 2–3 lata |
Gęstość drewna | 490–520 kg/m³ | 720–820 kg/m³ |
Łatwość spalania | Łatwe i szybkie spalanie | Wolniejsze, ale stabilne spalanie |
Długość utrzymywania żaru | Krótkie | Długie |
Dymienie (surowe drewno) | Sporo dymu (wysoka wilgotność) | Mniej dymu (niższa wilgotność) |
Popiół | Mała ilość | Bardzo mała ilość |
Zastosowanie | Rozpalanie, krótkie ogrzewanie, wędzenie, kominki | Długotrwałe ogrzewanie, piece, kominkowe, kotły na drewno |
Cena (za m³ drewna suchego) | 300–450 zł | 500–700 zł |
Cena (za m³ drewna surowego) | 200–300 zł | 350–500 zł |
Zastosowanie drewna olchowego
Olcha świetnie sprawdza się do paleniu w kominkach, zwłaszcza jeśli nie jest to twoje jedyne źródło ciepła. Łatwo i szybko się rozpala, ale też szybko gaśnie, dlatego nie utrzymuje temperatury przez dłuższy czas. Grab jest twardy, więc żar utrzymuje się przez wiele godzin, więc świetnie sprawdza się do pieca. Olcha także ładniej pachnie, przez co wykorzystuje się ją w wędzarniach lub właśnie w kominkach. Jest także lepiej dostępna niż najpopularniejsze gatunki drewna, zarówno w formie zrębek, jak i klocków.
Jednak palenie olchą nie jest złym rozwiązaniem. Drewno jest lżejsze, a przede wszystkim tańsze. Jest to na pewno alternatywa godna rozważenia. Pozostawia bardzo mało sadzy i popiołu, co czyni używanie jej o wiele bardziej komfortowym.