Za ile jesteś w stanie wyżyć? Liczymy, ile kosztuje jedzenie dla jednej osoby na miesiąc
Koszt jedzenia dla jednej osoby na miesiąc może być bardzo różny. Wiele zależy od tego, jaki jest nasz styl życia, preferencje kulinarne, nawyki żywieniowe i miejsce zamieszkania. Aby zobrazować średnie koszty miesięczne jedzenia, warto zrobić to na przykładzie konkretnego człowieka. Naszą przykładową osobą będzie Renata, 30-letnia mieszkanka Poznania, która stara się prowadzić zdrowy tryb życia i jeść zbilansowane posiłki.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zakupy spożywcze – średnie tygodniowe wydatki
Renata to osoba pracująca na pełen etat w jednej z poznańskiej korporacji. Większość dnia spędza poza domem, więc obiady zwykle spożywa na mieście. Dieta Renaty składa się głównie z produktów pełnoziarnistych, świeżych warzyw i owoców, chudego mięsa oraz ryb. Mimo że kobieta jada na mieście, unika fast foodów. Renata raz w tygodniu jedzie na większe zakupy do supermarketu i na targ, aby zaopatrzyć się w niezbędne produkty spożywcze. Tak wyglądają średnie tygodniowe wydatki spożywcze Renaty:
- Warzywa i owoce: 60 zł
- Nabiał (mleko, sery, jogurty): 50 zł
- Pieczywo i produkty zbożowe: 30 zł
- Mięso i ryby: 80 zł
- Produkty suche i konserwy: 30 zł
- Przekąski: 25 zł
- Napoje: 50 zł
Tygodniowe wydatki Renaty na zakupy spożywcze w sklepie to 325 zł. Miesięcznie daje to kwotę 1300 zł.
Jedzenie na miesiąc – ile kosztuje dla jednej osoby?
Co dokładnie przyrządza Renata z zakupów spożywczych? Na śniadanie stara się wybierać lekkie i zdrowe produkty. Posiłek ten przygotowuje w domu. Jeśli zdąży, zjada śniadanie przed pracą. Jeśli nie ma czasu lub jest weekend, spożywa je w domu. Typowe śniadanie kobiety to owsianka z owocami, jajecznica albo pełnoziarniste pieczywo z chudą wędliną i warzywami. Koszt śniadań Renaty to ok. 10 zł dziennie, co w skali miesiąca daje 300 zł.
W weekendy kobieta gotuje obiady w mieszkaniu z tego, co kupi w sklepie. Kosztuje ją to dodatkowo ok. 280 zł miesięcznie.
Kolację Renata zawsze robi w domu. Posiłek ten najczęściej składa się z sałatki, pełnoziarnistej bułki z warzywami i serem lub pieczonej ryby z warzywami. Średni koszt kolacji Renaty to ok. 15 zł dziennie. Miesięcznie daje to kwotę 420 zł.
Renata nie je słodyczy, ale czasami lubi przegryźć coś zdrowego w pracy, np. suszone owoce, orzechy lub jogurt. Dziennie przeznacza na przekąski do pracy ok. 5 zł, co w skali miesiąca daje 100 zł. W weekendy Renata stara się unikać przekąsek.
Do sumy wydatków doliczyć należy również osobno ok. 200 zł miesięcznie na napoje, takie jak woda, herbata i od czasu do czasu zdrowy sok.
Warto dodać, że Renata pracuje pięć razy w tygodniu – wówczas stara się jeść zdrowo na mieście. To wydatek, który ponosi dodatkowo, poza zakupami spożywczymi na mieście. Koszt jednego obiadu to ok. 40 zł. W skali dni pracujących w jednym miesiącu (20 dni) daje to sumę 800 zł.
Jak można łatwo podsumować, wszystkie wydatki Renaty na jedzenie w ciągu miesiąca wynoszą dokładnie:
- Śniadania: 300 zł
- Domowe obiady w weekendy: 280 zł
- Kolacje: 420 zł
- Przekąski w pracy: 100 zł
- Napoje: 200 zł
- Obiady w pracy: 800 zł
Na zakupy spożywcze Renata przeznacza miesięcznie 1300 zł. Do tego dochodzą obiady pracy, za które w miesiącu płaci 800 zł. Całkowity miesięczny koszt jedzenia dla Renaty wynosi więc średnio ok. 2100 zł.
Miesięczny koszt jedzenia – wnioski
Koszt jedzenia oczywiście nie u każdego będzie taki jak u naszej bohaterki Renaty. Zależy od wielu czynników, takich jak zdrowy tryb życia, dbałość o jakość spożywanego jedzenia, marka produktów, miejsce zamieszkania i wiele innych. Warto zauważyć, że kobieta inwestuje w wysokojakościową, dobrej jakości żywność, która zwykle kosztuje więcej niż niektóre produkty ze sklepowych półek.
Co można zrobić, żeby miesięcznie zaoszczędzić na jedzeniu? Przede wszystkim szukać promocji w sklepach i kupować w tańszych marketach. Oszczędności do nawet kilkuset złotych szukać można, przygotowując obiady samodzielnie. Jeśli np. pracujemy w domu, można zrobić większą ilość pożywienia na 2-3 dni lub nawet zamrozić na później. Warto kupować też sezonowe produkty, takie jak owoce i warzywa, a unikać żywności importowanej i często znacznie droższej. Dobrym pomysłem jest też niekupowanie drogich przekąsek i napojów, aby zaoszczędzić pieniądze.
Jak widzisz, koszty miesięcznego wyżywienia nie należą do najmniejszych. Można jednak nimi manewrować, jeśli zaczniemy świadomie planować wydatki związane z pożywieniem. Dzięki temu uda się zachować równowagę między zdrowiem a finansami.