Gnojówka z pokrzyw na trawnik – przepis i dawkowanie krok po kroku

Gnojówka z pokrzywy jest naturalnym środkiem do nawożenia roślin. Można jej użyć również jako ekologicznego nawozu do trawnika. Przygotowuje się stosunkowo łatwo, a surowiec jest darmowy i powszechnie dostępny. Jak przygotować gnojówkę? W jaki sposób jej używać żeby była skuteczna? Co warto wiedzieć o jej działaniu? Odpowiadamy.
- Skład i działanie gnojówki z pokrzyw
- Jakie pokrzywy są najlepsze do gnojówki?
- Przygotowanie i fermentacja krok po kroku
- Jak aplikować gnojówkę z pokrzyw?
Skład i działanie gnojówki z pokrzyw
Pokrzywy są powszechnie spotykanymi chwastami, ale mają też wiele zalet. Jedną z nich jest zawartość wielu składników odżywczych korzystnych dla roślin, takich jak:
Tytan – jest najbardziej unikalnym pierwiastkiem zawartym w pokrzywie. Większe ilości tego składnika można znaleźć jeszcze tylko w skrzypie polnym. Tytan korzystnie wpływa na wzrost ilości chlorofilu w roślinach, co poprawia fotosyntezę.
Fosfor – pierwiastek odpowiedzialny za zdrowy rozwój systemu korzeniowego, a także kwitnienie, owocowanie i powstawanie nasion. Jest odpowiedzialny za lepszy obieg energii w roślinach.
Żelazo – podobnie jak tytan stymuluje powstawanie chlorofilu w roślinie, wspomaga fotosyntezę i oddychanie roślin.
Potas – poprawia przyswajalność azotu, wpływa na zdrowie i odporność roślin.
W pokrzywach zawarta jest też niewielka ilość azotu, który kiedyś uważano za kluczowy składnik stymulujący wzrost. Okazuje się jednak, że za szybki wzrost i zdrowy rozwój roślin był odpowiedzialny głównie tytan oraz bakterie wiążące azot z gleby. Oprócz dostarczenia niezbędnych składników gnojówka z pokrzywy zawiera bakterie nitryfikacyjne. Przekształcają one azot, który już znajduje się w ziemi w formę dobrze przyswajalną dla roślin.
Jakie pokrzywy są najlepsze do gnojówki?
Najlepiej żeby pokrzywy, z których będziemy robić gnojówkę pochodziły z terenów nie zanieczyszczonych. Chociaż w przypadku trawnika nie jest to tak istotne jak w przypadku roślin jadalnych.
Pokrzywę powinno się zbierać wiosną, kiedy jest jeszcze młoda, najlepiej zanim zacznie kwitnąć. Powinna też być świeża (nie suszymy przed zalaniem) i zdrowa. Im zdrowszy surowiec tym większa pewność, że zawiera składniki w proporcjach odpowiednich dla naszej murawy.
Jeżeli chodzi o ilość dużo zależy od wielkości nawożonego trawnika. Na 10 litrów wody potrzebujemy około 1 kg pokrzyw.
Przygotowanie i fermentacja krok po kroku
Świeże liście szatkujemy i umieszczamy w plastikowym pojemniku lub beczce, a następnie zalewamy wodą (w proporcji 10:1). Materiał z jakiego zrobione jest naczynie ma znaczenie. Żeby proces fermentacji przebiegł prawidłowo nie powinniśmy stosować pojemników z metalu i betonu. Alternatywą dla plastiku może być naczynie ceramiczne.
Również woda nie może być zbyt „świeża”. Najlepiej żeby była odstana, co pozwoli odparować zawartej w niej chlorowi. Możemy też użyć wcześniej zebranej deszczówki.
Pojemnik zakrywamy ściereczką albo gazą – dzięki temu bakterie będą miały dostęp do powietrza, a owady nie wpadną do naczynia. Dostęp powietrza jest potrzebny, bo w warunkach beztlenowych rozwinęłyby się bakterie gnilne.
Gnojówkę należy mieszać codziennie lub co kilka dni. Ten proces może trwać w sumie około 7-10 dni, czasami nieco dłużej. Po tym czasie na powierzchni powinna zaniknąć piana, a płyn nabierze brunatno-zielonego koloru.
Jak aplikować gnojówkę z pokrzyw?
Gnojówkę można stosować zarówno jako nawóz jak i oprysk. W przypadku trawnika preferowane jest jednak podlewanie. Do podlewania roślin gnojówką stosuje się roztwór o proporcjach 1:20, tzn. na jedną porcję gnojówki dajemy 20 porcji wody.
Najlepszą porą do rozpoczęcia nawożenia trawy jest wiosna. Proces podlewania gnojówką można kontynuować co 3-4 tygodnie aż do sierpnia. Optymalne warunki to pora przed deszczem. Dzięki opadom gnojówka dobrze wniknie w glebę i zacznie pracować przy korzeniach. Jeżeli jednak podlejemy mokry trawnik, to roztwór może się zatrzymać na liściach.
Gnojówkę można też wykorzystać do podlewania większości roślin ozdobnych oraz niektórych warzyw. Należy jednak pamiętać o odpowiednim dobraniu proporcji. Nie wszystkie rośliny lubią gnojówkę rozcieńczoną w tak dużym stopniu. Zwykle na rośliny ozdobne stosuje się ją w proporcji 1:10.
Jeżeli użyźniasz trawnik wiosną, to nie stosuj tej samej gnojówki na nowalijki. Młode, szybko rosnące warzywa korzeniowe i zielone nie przerobią zgromadzonego azotu co może prowadzić do zatruć pokarmowych.
