Nie wyrzucaj fusów z kawy! Te rośliny pokochają je jak żaden inny nawóz

Według danych statystycznych, przeciętny Polak spożywa rocznie ponad 2,5 kg kawy w ziarnach. Chociaż w krajach skandynawskich konsumpcja tego napoju jest czterokrotnie wyższa, to i tak znaczne ilości fusów kawowych trafiają do domowych koszy na śmieci lub na kompost. Można je również bezpośrednio stosować jako nawóz do roślin w ogrodzie. Niemniej jednak, nie wszystkie rośliny będą zadowolone z dostarczenia im kawy.
- Naturalne właściwości fusów kawowych jako nawóz
- Kawowe fusy jako naturalny nawóz roślinny
- Kawa w ogrodzie: kompost i nawożenie roślin
- Fusy z kawy jako ekologiczny nawóz dla roślin
Naturalne właściwości fusów kawowych jako nawóz
Resztki kawy często są pomijane jako naturalny nawóz, mimo że jako produkt roślinny zawierają dość dużą ilość azotu. Proporcja białka bogatego w azot, fosfor i siarkę w surowych ziarnach kawy dochodzi do imponujących 11%. W trakcie procesu palenia białko roślinne ulega całkowitemu rozkładowi, ponieważ nie wytrzymuje wysokich temperatur, jednak większość wymienionych pierwiastków pozostaje w produktach rozkładu. Podczas późniejszego parzenia kawy wypłukiwane jest jedynie niewielka ich ilość. Co więcej, w trakcie palenia tworzą się kwasy huminowe, co sprawia, że resztki kawy mają lekko kwaśny odczyn, w odróżnieniu od świeżo zebranych ziaren.
Jeśli zamierzacie używać resztek kawy jako nawozu do roślin, powinniście najpierw zacząć je zbierać. Nie byłoby sensu biegać do ogrodu z pojedynczą porcją resztek z ekspresu, aby je rozsypać pod rośliną. Zamiast tego przechowujcie resztki kawy w pojemniku w przewiewnym i suchym miejscu. Najlepiej umieścić w wiadrze gęste sito, na którym świeże resztki szybko wyschną i nie zaczną pleśnieć.
Kawowe fusy jako naturalny nawóz roślinny
Gdy zgromadzi się już większa ilość resztek kawy, rozsypcie kilka garści suchego proszku w obrębie bryły korzeniowej wybranej rośliny. Fusy z kawy działają w glebie lekko zakwaszająco i dodatkowo wzbogacają ją w próchnicę. Dlatego najlepiej nadają się do nawożenia roślin, które preferują kwaśne podłoże.
Ważne jest, aby fusy z kawy przemieszać płytko z ziemią lub przykryć je cienką warstwą ściółki. Jeśli zostaną tylko rozsypane na powierzchni, będą się bardzo długo rozkładać i ich działanie nawożące będzie praktycznie bez znaczenia. W przypadku kwiatów balkonowych i innych doniczkowych, możecie podczas przesadzania wymieszać parę garści fusów z nową ziemią kwiatową, aby wzbogacić ją w składniki odżywcze i mikroelementy.
Kawa w ogrodzie: kompost i nawożenie roślin
Możecie również wykorzystywać fusy z kawy pośrednio do nawożenia ogrodu, najpierw je kompostując. Rozsypcie wilgotne fusy na powierzchni pryzmy kompostowej. Jeśli używacie papierowych filtrów, możecie je także kompostować, ale najpierw usuwajcie z nich fusy, ponieważ w przeciwnym razie szybko mogą zapleśnieć. Filtry, które nie są w 100% papierowe, powinny być wyrzucane.
Fusy z kawy nie powinny być używane do nawożenia roślin doniczkowych, ponieważ kawowy proszek na powierzchni gleby nie rozkłada się i z czasem może się pokryć pleśnią. Natomiast ostudzona czarna kawa z dzbanka doskonale nadaje się jako darmowy nawóz. Należy ją rozcieńczyć wodą w stosunku 1 : 1 i podlewać nią rośliny domowe i balkonowe – oczywiście te, które dobrze reagują na kawę.
Ten rodzaj nawozu powinien być stosowany oszczędnie, nie więcej niż pół filiżanki rozcieńczonej kawy tygodniowo. Istnieje ryzyko, że podłoże stanie się zbyt kwaśne i rośliny nie będą dobrze rosnąć. Zawarta w kawie kofeina jest także naturalnym środkiem ochrony roślin. Rozcieńczona w stosunku 1 : 1 kawa o normalnej mocy ma działanie toksyczne na ziemiórki i mszyce.
Fusy z kawy jako ekologiczny nawóz dla roślin
Resztki po kawie, będące efektem ubocznym parzenia tego popularnego napoju, zawierają wiele cennych dla roślin substancji odżywczych. Użycie ich jako nawozu jest więc nie tylko oszczędne, ale i ekologiczne. Do roślin, które szczególnie dobrze reagują na nawożenie kawą, należą między innymi:
- Brugmansja, czyli „trąby anielskie”
Wymaga nie tylko dużej ilości wody, ale także substancji odżywczych. Potrzebuje nawozu z azotem, potasem i fosforem, które znajdują się także w fusach po kawie.
- Pelargonie
Słyną ze swoich pięknych, kolorowych kwiatów. Do najlepszego wzrostu i obfitego kwitnienia potrzebują właściwego stanowiska i regularnego nawożenia.
- Jeżyny
Znane są z obfitości smacznych, niemal czarnych owoców. Aby dobrze kwitły i owocowały, potrzebują regularnego nawożenia i kwaśnej gleby.
- Różaneczniki
Zachwycają różnorodnością gatunków i odmian. Ich pielęgnacja wymaga odpowiedniego nawożenia, do którego idealnie nadają się fusy po kawie.
- Pomidory
Mają tę zaletę, że można je uprawiać zarówno w gruncie, jak i w pojemnikach na balkonie. Aby zbierać obfite plony pomidorów, konieczne jest intensywne i właściwe nawożenie.
- Ogórki
Do nawożenia ogórków idealnie nadają się nawozy organiczne. Fusy po kawie dostarczają im dodatkowych składników odżywczych.
- Borówki
Przy nawożeniu borówek istotne jest uwzględnienie ich potrzeb, zwłaszcza niskiego pH gleby. Fusy po kawie pomagają utrzymać odpowiednio kwaśny odczyn.
- Porzeczki
Uważane są za stosunkowo mało wymagające, jednak cieszą się z regularnego nawożenia. Dobrym dodatkiem do nawozów organicznych są fusy po kawie.
- Dynia
Dynia potrzebuje nie tylko dużo miejsca, ale także dużo słońca i regularnego nawożenia. Kompost z dodatkiem fusów po kawie jest doskonałym wyborem.
- Cukinia
Podobnie jak pomidory i ogórki, cukinia może być bez problemu uprawiana w przydomowym ogrodzie. Pielęgnacja cukinii obejmuje regularne podlewanie oraz dostarczanie składników odżywczych. Fusy po kawie sprawdzają się doskonale jako nawóz dla tego warzywa.
