Starsza sąsiadka zawsze miała najpiękniejsze pomidory. Jej sekretem był naturalny nawóz

Nawożenie ogrodu to sposób na zdrowe i bujne rośliny. Okazuje się, że domowe sposoby są równie skuteczne, jak chemiczne i mineralne, a do tego o wiele tańsze i znacznie bezpieczniejsze. Jednym z najprostszych i najskuteczniejszych domowych nawozów jest gnojówka z pokrzyw – ekologiczny preparat, który wzmacnia uprawy i chroni je przed chorobami.
- Dlaczego warto przygotować nawóz z pokrzywy?
- Gnojówka z pokrzywy — jak ją zrobić krok po kroku
- Przechowywanie gnojówki z pokrzyw
- Do czego stosować nawóz z pokrzywy?
- Jak stosować nawóz z pokrzywy? Proporcje i dawkowanie
- Inny rodzaj nawożenia
Dlaczego warto przygotować nawóz z pokrzywy?
Wielu profesjonalnych ogrodników nie docenia gnojówki z pokrzywy, wybierając chemiczne nawozy i środki ochrony roślin. Tymczasem naturalny nawóz z pokrzywy jest świetnym rozwiązaniem, szczególnie gdy problem z chorobami lub szkodnikami dopiero się zaczyna i nie ma potrzeby sięgania po silniejsze preparaty.
Pokrzywa zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak magnez, żelazo, krzem, azot, potas, cynk, mangan, sole mineralne i kwasy organiczne. Substancje te wspierają wzrost i rozwój roślin, poprawiają ich kondycję oraz kwitnienie.
Gnojówka z pokrzywy jest skuteczna zarówno w przypadku roślin rosnących w gruncie, jak i tych uprawianych w donicach. Szczególnie dobrze działa na rośliny osłabione, dostarczając im niezbędnych mikroelementów i stymulując ich wzrost.
Trzeba jednak pamiętać, że nawozu z pokrzywy nie należy stosować na rośliny preferujące ubogie gleby. Nie zaleca się jego użycia w przypadku nawłoci, słoneczników, krwawnika oraz wolnorosnących roślin okrywowych.
Sprawdź także: Nie tylko gnojówka z pokrzyw. Ten nawóz działa lepiej niż chemiczne
Gnojówka z pokrzywy — jak ją zrobić krok po kroku
Aby przygotować 10 litrów naturalnego nawozu z pokrzywy, należy zebrać około 1 kilograma świeżych roślin. Najlepiej sięgać po młode pokrzywy, zanim zdążą zakwitnąć. Pokrzywę należy drobno pociąć, a następnie umieścić na dnie plastikowego pojemnika. Można użyć dużego wiadra lub beczki. Pojemniki betonowe i metalowe nie sprawdzą się w tej roli.
Zalewamy pokrzywę 10 litrami wody, najlepiej deszczówki, która wcześniej odstała. Warto pamiętać, aby zostawić około 10 centymetrów wolnej przestrzeni od górnej krawędzi pojemnika.
Naczynie przykrywamy siatką lub gazą, aby do środka nie wpadały niepożądane zanieczyszczenia. Nie wolno zamykać pojemnika szczelnie, ponieważ fermentacja musi zachodzić w obecności tlenu. Naczynie ustawiamy w zacienionym, spokojnym miejscu. Optymalny czas fermentacji to dwa tygodnie, choć można pozostawić nawóz nawet na 20 dni.
Każdego dnia należy dokładnie wymieszać zawartość pojemnika, aby dostarczyć procesowi fermentacji niezbędny tlen. Sprawdź także naturalny sposób na mszyce tutaj.
Przechowywanie gnojówki z pokrzyw
Gotowy nawóz z pokrzywy ma intensywny zapach, dlatego warto przygotowywać go poza domem, np. w garażu lub piwnicy z wentylacją. Aby nieco złagodzić woń, można dodać do fermentującej mieszanki mączkę skalną lub potas.
O zakończeniu fermentacji świadczy zniknięcie piany z powierzchni i uspokojenie się procesu burzenia. Roztwór przybiera wtedy brunatny kolor.
Przechowywany w suchym, zacienionym miejscu nawóz z pokrzywy zachowuje swoje właściwości przez ponad miesiąc.

Do czego stosować nawóz z pokrzywy?
Naturalny nawóz z pokrzywy doskonale nadaje się do pielęgnacji roślin ogrodowych. Można nim podlewać ogórki, pomidory, krzewy owocowe oraz rośliny ozdobne.
Oprócz nawożenia, gnojówka z pokrzywy sprawdza się również w walce ze szkodnikami, takimi jak przędziorki i mszyce. Stosowanie pokrzywy może pomóc także w zwalczaniu chorób grzybowych — szarej pleśni, chorób winorośli czy pomidorów.
Nawóz wspomaga wzrost roślin, poprawia ich kondycję i intensyfikuje produkcję chlorofilu, dzięki czemu rośliny mają piękną, zieloną barwę.
Dodatkową zaletą gnojówki jest przyciąganie dżdżownic, które spulchniają glebę i poprawiają jej strukturę, czyniąc ją bardziej żyzną.
Jak stosować nawóz z pokrzywy? Proporcje i dawkowanie
Przed użyciem, gnojówkę należy koniecznie rozcieńczyć wodą. W zależności od potrzeb, stosuje się dwa podstawowe stężenia:
Proporcja 1:10 — tak rozcieńczony nawóz przeznaczony jest do nawożenia większości roślin ogrodowych, w tym ogórków, roślin kwitnących i owocowych. Świetnie sprawdza się także przy podlewaniu pomidorów.
Proporcja 1:20 — bardziej rozcieńczony roztwór stosuje się jako środek ochronny przed szkodnikami, takimi jak mszyce, oraz w walce z chorobami grzybowymi, np. mączniakiem prawdziwym. Dodatkowo nawóz w takim stężeniu uzupełnia niedobory mikroelementów w glebie.
Inny rodzaj nawożenia
Jeżeli nie masz warunków do samodzielnego przygotowania nawozu z pokrzywy, możesz sięgnąć po gotowe preparaty dostępne w sklepach ogrodniczych. Najczęściej występują w formie gnojówki do oprysków, przeznaczonej do ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami, lub koncentratów, które można stosować zarówno do opryskiwania, jak i podlewania roślin.