Nie wyrzucaj tego z kuchni – ogrodnicy używają tego jako złotego nawozu

Każdego dnia w kuchniach powstają odpady, które większość z nas wyrzuca do kosza. Fusy po porannej kawie, skorupki jaj oraz obierki z warzyw i owoców mogą wydawać się bezużyteczne, jednak posiadają duży potencjał dla ogrodników. To właśnie te niepozorne resztki mogą stać się naturalnym nawozem, który pomoże w uzyskaniu obfitych plonów. Sprawdź, jak wykorzystać ich potencjał i przekształcić domowe resztki w ekologiczny nawóz.
- Bezużyteczne fusy z kawy – cenne składniki odżywcze dla roślin
- Skorupki jaj – cenny nawóz wapniowy
- Obierki z warzyw i owoców – naturalny nawóz pod uprawy
Bezużyteczne fusy z kawy – cenne składniki odżywcze dla roślin
Niepozorne fusy powstające po porannej kawie można wylać do zlewu, ale także wykorzystać jako naturalny nawóz dla wielu roślin. Warto wiedzieć, że tego typu odpady po porannym napoju są bogate w potas, magnez i azot, które są niezbędne dla prawidłowego wzrostu roślin. W fusach po kawie znajdują się też inne składniki, które dodatkowo odżywiają roślinę.
Zastosowanie fusów z kawy jako nawozu ma duży atut w postaci łatwości wykonania. Fusy nie wymagają żadnego kompostowania ani dodatkowego przygotowania. Wystarczy wymieszać je z ziemią w doniczkach lub rozsypać na grządkach. Dzięki nim, liście nabierają bardziej intensywnego, zielonego koloru, a łodygi roślin szybciej rosną.
Zastosowanie fusów z kawy najlepiej sprawdza się przy roślinach, które lubią kwaśne podłoże. Dzięki temu ekologiczny nawóz świetnie sprawdzi się przy wspomaganiu upraw borówek i pomidorów. Możemy go też zastosować przy kwiatach ogrodowych takich jak róże i hortensje, które bardzo dobrze rosną w lekko zakwaszonej ziemi. Ze względu na kwaśny odczyn fusów, nie należy ich stosować do nawożenia roślin, które preferują gleby zasadowe. Tutaj znajdziesz informacje, jak prawidłowo zakwasić glebę pod uprawy.
Skorupki jaj – cenny nawóz wapniowy
Kolejnym, powstającym w kuchniach bioodpadem są skorupki jaj. Okazuje się, że tego typu odpadki świetnie sprawdzają się w wielu uprawach ogrodowych i doniczkowych. Skorupki jaj są bogate w wapń oraz niewielką ilość fosforu i magnezu. Warto zauważyć, że wapń jest odpowiedzialny za prawidłowy wzrost roślin, wzmacnia ich odporność na choroby i zapewnia lepsze plony. Dzięki temu, skorupki jaj stają się cennym nawozem dla ogrodników.
Zastosowanie skorupek jaj nie jest tak proste jak w przypadku fusów z kawy, jednak przy odrobinie wysiłku wykorzystamy je na plantacjach. Skorupki należy wysuszyć i zmielić na drobny proszek. W ten sposób uzyskamy gotowy nawóz, który można wymieszać z ziemią. Drugim sposobem jest lekkie rozkruszenie skorupek i wrzucenie ich do kompostownika. Dzięki temu przyspiesza się proces rozkładu kompostu i zwiększa się zasobność masy organicznej w minerały.
Proszek lub kompost ze skorupek jaj znajdują zastosowanie w uprawach roślin, które lubią zasadowy odczyn gleby. Skorupki jaj neutralizują kwasowość podłoża, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w uprawach sałaty, kapusty oraz brokułów.

Obierki z warzyw i owoców – naturalny nawóz pod uprawy
W każdej kuchni powstają odpady z obierania owoców i warzyw. Wcale nie musimy wyrzucać ich do kosza. Obierki mogą stać się świetnym, organicznym nawozem, który wykorzystamy w dalszych uprawach. Najlepiej sprawdzają się obierki z ziemniaków, jabłek i marchwi. Możemy tez wykorzystać skórki z bananów.
Zamiast wyrzucać obierki do kosza, możemy zebrać je do pojemnika i zalać wodą. Mieszaninę odstawia się na kilka dni, a następnie odcedza. Powstały płyn jest żółtym złotem dla ogrodników. Możemy wykorzystać go do podlewania roślin ogrodowych. Wywar będzie źródłem fosforu, potasu i składników mineralnych, które przyspieszają wzrost oraz intensyfikują kwitnienie.
Jeśli nie chcemy tworzyć wywaru z obierek po warzywach i owocach, możemy wykorzystać je do kompostowania. Przydomowy kompostownik staje się świetną alternatywą dla nawozów chemicznych. Pozyskany kompost stanowi w pełni ekologiczny i bardzo cenny nawóz, który można wykorzystać we wszystkich uprawach ogrodowych. Do kompostownika można też wrzucać fusy po kawie i rozkruszone skorupki jaj. Dzięki zmieszaniu odpadów w jednym pojemniku, uzyskamy pełnowartościowy kompost, który doskonale odżywia rośliny. Nawożenie kompostem najlepiej wykonać na wiosnę. Tutaj znajdziesz informacje, jakie ryzyko przynosi stosowanie nawozów w okresie jesiennym.