Skuteczny produkt na mszyce, który na pewno masz w lodówce

Coś, co większość z nas ma w lodówce, okazuje się zaskakująco skutecznym sposobem na walkę z chorobami i szkodnikami roślin. Pani Anna dowiedziała się o tym od swojej babci, która stosowała mleko w ogrodzie jeszcze w czasach, gdy chemiczne środki roślin ochrony roślin nie były tak powszechne i dostępne w sklepach. Wypróbowała stary sposób i… jej rośliny znów zachwycały, a sąsiedzi nie mogli wyjść z podziwu.
- Dlaczego akurat mleko?
- Przepis na naturalny oprysk z mleka i wody
- Dlaczego mleko zwalcza mszyce i grzyby?
Dlaczego akurat mleko?
Pani Anna, opowiadając o sposobie na mszyce, podpowiedzianym jej lata temu przez babcię, nie kryje zdziwienia. W dobie powszechnie stosowanych chemicznych środków czasem trudno uwierzyć, że naturalne i domowe sposoby mogą być aż tak skuteczne.
Ciągle przegrywałam walkę z mszycami – tłumaczy. – Rozważałam zastosowanie mocnych środków, ale mam psa i dzieciaki, które ciągle biegają po podwórku. Nie chciałam ryzykować ich zdrowiem, a wpływ chemii na środowisko naturalne nie jest dla mnie obojętną kwestią. Uznałam, że spróbuję sposobu, o którym kiedyś opowiadała mi babcia. I muszę teraz przyznać, że nie spodziewałam się takich efektów.
Więcej informacji o mszycach i o sposobach ich zwalczania – naturalnych i chemicznych – można znaleźć tutaj.

Przepis na naturalny oprysk z mleka i wody
Przygotowanie oprysku jest bardzo proste i wymaga zaledwie kilku składników, które z pewnością znajdziemy w większości polskich domów.
Składniki:
- 1 litr wody;
- 1 litr mleka (najlepiej chudego);
- opcjonalnie – kilka kropel mydła lub płynu do mycia naczyń (zwiększa przyczepność roztworu do roślin).
Przygotowanie:
- Wymieszaj mleko z wodą w proporcji 1:1. Zbyt wysokie stężenie mleka może prowadzić do czarnej zgnilizny lub plamistości liści.
- Dodaj kilka kropel mydła lub płynu do naczyń (opcjonalnie).
- Przelej do opryskiwacza.
- Oprysk należy przeprowadzić dokładnie, pokrywając zarówno wierzch, jak i spód liści (tam najczęściej żerują mszyce) oraz łodygi. Najlepiej rano lub wieczorem, by uniknąć poparzenia roślin w pełnym słońcu i fermentacji mleka.
Częstotliwość stosowania:
- profilaktycznie/jako nawóz: raz na 7-10 dni przez cały sezon wegetacyjny;
- w przypadku infekcji: codziennie przez 4-5 dni, a następnie raz na tydzień.
Praktyczne wskazówki:
- najlepiej sprawdzi się świeże mleko krowie, choć pasteryzowane również jest skuteczne;
- regularne sprawdzanie liści (zwłaszcza ich spodniej części) pozwoli na szybszą reakcję w przypadku wystąpienia choroby lub szkodników;
- późniejsze podlewanie roślin warto przeprowadzać tak, by nie moczyć liści i nie zmywać z nich bariery, utworzonej dzięki opryskowi.

Dlaczego mleko zwalcza mszyce i grzyby?
Oprysk z wody i mleka jest środkiem kontaktowym, co oznacza, że działa bezpośrednio na powierzchni roślin. Mleko zawiera białka, takie jak laktoferyna, które pod wpływem działania słońca mają właściwości antyseptyczne. Tworzą na liściach i łodygach barierę ochronną przed takimi patogenami grzybowymi jak mączniak prawdziwy i zaraza ziemniaczana.
Jednak tym, co było najistotniejsze dla pani Anny, jest fakt, że mleko odstrasza mszyce, które nie lubią jego zapachu. Cebula również jest naturalnym wrogiem mszyc i może przydać się w walce z tymi szkodnikami. Mleko może służyć także jako naturalny nawóz, ponieważ dostarcza roślinom wapnia i cukrów. Stosowanie takiego oprysku nie szkodzi ani roślinom, ani środowisku naturalnemu.
