To błąd, przez który Twój pellet nadaje się tylko do wyrzucenia. Polacy tracą po kilka palet rocznie

Pellet jest chętnie wybierany6m paliwem stałym, który wykorzystuje się do ogrzewania domów. Jest to opał wygodny w użytkowaniu, stosunkowo czysty i ekologiczny. Jednak pellet wymaga odpowiednich warunków przechowywania. Niektórzy inwestorzy zadają sobie też pytanie, czy zapasy pelletu mogą się zepsuć? Co sprawia, że pellet się psuje i czy może stracić swoją kaloryczność, jeśli leży zbyt długo?
- Pellet – czy ma określoną datę ważności?
- Właściwości pelletu – jakie czynniki wpływają na pogorszenie parametrów opału?
- Kaloryczność pelletu, a czas przechowywania
Pellet – czy ma określoną datę ważności?
Pellet powstaje z trocin drzewnych i dodatków. Jest to gotowa do użycia biomasa, która w pełni powstaje z produktów naturalnych. Te z kolei mogą ulegać pewnym procesom fizycznym. Pellet drzewny, podobnie jak drewno nie ma oficjalnej daty ważności, jednak jego użyteczność może być ściśle związana z warunkami, w jakich jest magazynowany.
Na workach pelletu znajdziemy informacje o jego parametrach technicznych. Na ogół jest to kaloryczność, wartość popiołu oraz wilgotność. Nie znajdziemy natomiast jednoznacznej informacji o terminie przydatności do użycia. Jest to związane z faktem, że prawidłowo przechowywany pellet nie traci swoich właściwości i może być wykorzystany po kilku latach od produkcji.
Kluczowe znaczenie odgrywa nie czas, a warunki, w jakich składowany jest opał. To one mogą wpływać na zmniejszenie kaloryczności pelletu, a czasem nawet na całkowite zepsucie. W ekstremalnych przypadkach, paliwo staje się bezużyteczne, a właściciel dowiaduje się o tym podczas rozpoczęcia sezonu grzewczego. Tutaj prezentujemy ceny pelletu różnych producentów.
Właściwości pelletu – jakie czynniki wpływają na pogorszenie parametrów opału?
Jak już wspomnieliśmy na samym początku, pellet drzewny wymaga odpowiednich warunków magazynowania. Największym zagrożeniem dla tego paliwa jest nadmierny poziom wilgoci. Granulki pelletu są mocno sprasowane, jednak pod wpływem wilgoci zaczynają się rozpadać i tracić formę. Po pewnym czasie kontaktu z dużą wilgocią, pellet może przybrać formę trocin, które nie nadają się do palenia.
Dodatkowym zagrożeniem jest brak odpowiedniej wentylacji. Przy wysokim poziomie wilgoci i magazynowaniu bez wentylacji, pellet może ulec popsuciu lub przynajmniej zmniejszy się jego kaloryczność.
Kolejnym zagrożeniem dla przechowywania pelletu są wahania temperatur. Pellet powinien być składowany w miejscach, w których występują w miarę równomierne temperatury. Szybkie zmiany w temperaturze sprzyjają powstawaniu skoplin, które działają podobnie jak zawilgocenie i mogą wpływać na zmniejszenie żywotności pelletu. Dlatego opał magazynowany na zewnątrz powinien być zabezpieczony przed działaniem promieni słonecznych, które mogą wpływać na pojawienie się pary wodnej wewnątrz opakowania.

Kaloryczność pelletu, a czas przechowywania
Kaloryczność pelletu drzewnego to najważniejszy parametr określający, ile energii można uzyskać z jego spalania. Im większa kaloryczność, tym mniej opału wykorzystamy do ogrzania pomieszczeń. Dostępny w sprzedaży, dobrej jakości pellet na ogół uzyskuje kaloryczność na poziomie do 19 MJ/kg. Niestety kaloryczność spada, jeśli opał jest niewłaściwie magazynowany. Tutaj podpowiadamy, jak rozpoznać dobrej jakości pellet drzewny. dy
Zmniejszenie kaloryczności pelletu nie wynika bezpośrednio z upływu czasu. Znacznie większym zagrożeniem jest to, że opał chłonie wilgoć z otoczenia. Wystarczy kilka miesięcy magazynowania pelletu w zbyt wilgotnym miejscu, aby zmniejszyła się jego kaloryczność. Wynika to z faktu, że część energii w procesie spalania jest zużywana na odparowanie wody. Zbyt wysoka wilgotność pelletu potrafi widocznie obniżyć jego efektywność spalania.