Piec za 20 tysięcy zł do naprawy po dwóch sezonach. Winny? Tani pellet

Kotły na pellet mają wiele zalet. Dobrze wyregulowane nie produkują szkodliwych spalin, ani nadmiaru popiołu. Jednak dużo zależy od tego jakiego paliwa użyjemy i czy będziemy używać kotła zgodnie z instrukcją. Czym może grozić palenie pelletem gorszej jakości?
- Palił tanim pelletem – musiał wydać na naprawę kotła
 - „Syzyfowa” walka ze spiekami?
 - Jak rozpoznać jakość pelletu?
 - Jakie certyfikaty świadczą o wysokiej jakości pelletu?
 
Palił tanim pelletem – musiał wydać na naprawę kotła
Zakup tańszego pelletu może się wydawać łatwym sposobem na oszczędzenie w sezonie grzewczym. Niestety wielu użytkowników przekonało się na własnej skórze, że jest dokładnie odwrotnie.
Niska kaloryczność paliwa sprawiała, że musieli używać go więcej. Po jakimś czasie zaczął się zapychać podajnik, a po kilku latach doszło do korozji pieca. Zanieczyszczenie palnika ograniczało też wydajność pieca i jego żywotność. W związku z tym kocioł trzeba było poddać kosztownej konserwacji.
Szczególnie zdradliwe mogą być pellety z dodatkiem klejów i innych substancji, które mają sztucznie zwiększać ich objętość. Użytkownicy, którym wydawało się, że zaoszczędzili na zakupie paliwa na zimę, szybko przekonali się, że nie działa ono tak samo jak certyfikowany surowiec. Powstawanie osadów z klejów i innych podejrzanych substancji nie tylko zmuszało ich do częstszego czyszczenia urządzeń. Tak potraktowane piece były bardziej narażone na awarie, z czym wiązały się ciągłe dodatkowe koszty.
„Syzyfowa” walka ze spiekami?
O tym jak wiele szkód może wyrządzić niskiej jakości pellet przekonali się wszyscy, którzy musieli walczyć ze spiekami w komorze spalania.
Spieki to małe, spieczone grudki, najczęściej koloru czarnego lub szarego. Powodują one obniżenie efektywności spalania. Nawet jeżeli zaczniesz używać najlepszego pelletu będą obniżały jego potencjał.
Spieki są wynikiem dwóch podstawowych błędów – zakupu zanieczyszczonego i nieodpowiednio wysuszonego pelletu oraz złych ustawień pieca. Jeżeli pojawią się w komorze spalania trzeba je wyczyścić. Często wymaga to nie tylko mechanicznego czyszczenia ale zastosowania ostrych środków chemicznych.
Jak rozpoznać jakość pelletu?
Żeby uniknąć problemów z kotłem najlepiej nauczyć się rozpoznawać dobre paliwo. Pellet to tak naprawdę tylko postać surowca. Sama nazwa nie mówi nic o zawartości ani o przeznaczeniu. Są to różne materiały, zwykle z biomasy (siano, słoma, łuski słonecznika w przypadku agropelletów), zbite w charakterystyczne, walcowate granulki. Przykładem może być pellet, którego używa się do wyściełania klatek dla gryzoni albo jako zamiennika żwirku dla kota.
W kotłach na pellet powinno się palić wyłącznie materiałem do tego przeznaczonym. Musi być zrobiony z surowca drewnianego, ale nie ze sklejki. Charakterystyczne cechy dobrego pelletu można rozpoznać już na pierwszy rzut oka:
- gładka powierzchnia granulek
- kawałki mniej więcej jednakowej wielkości
- mała ilość pyłu
- naturalny, jednolity kolor drewna
- zapach drewna
- ciężar właściwy ok. 0,6 kg/litr
Dobry pellet można też rozpoznać po tym, że rozpada się w wodzie i wydziela zapach palonego drewna po wrzuceniu do ognia. Jednak te ostatnie cechy odkrywamy dopiero po jego kupieniu i użyciu.

Jakie certyfikaty świadczą o wysokiej jakości pelletu?
Gwarancją dobrej jakości, nawet bez sprawdzania wszystkich cech, jest odpowiedni certyfikat. Największą pewność dają certyfikaty DINplus i ENplus. W pierwszym przypadku badana jest jakość surowca, stopień wilgotności (pellet do kotłów domowych powinien mieć poniżej 12%), zawartość popiołu (najlepiej poniżej 0,7%), ścieralność podczas transportu i gęstość nasypowa. Drugi certyfikat obejmuje dodatkowo gwarancję transparentnego łańcucha produkcyjnego.
Najlepsi producenci mają załatwione oba certyfikaty, których oznaczenia znajdziemy na opakowaniu. Jednak nawet jeden z nich wystarczy, żebyśmy nie mieli problemów z niskiej jakości paliwem.
Kupując pellet trzeba też zwrócić uwagę na oznaczenia jakości. Do palenia w kotłach nadają się tylko pellety klas A1 i A2. Przy czym A2 produkuje nieco więcej popiołu i nie jest zalecana do nowszych urządzeń. Natomiast można ich używać w kotłach starszego typu.
Nie musimy dodawać, że certyfikowane pellety charakteryzują się wysoką kalorycznością, która utrzymuje się na poziomie 4,8-5 kWh/kg. Dzięki temu możesz mieć zapewnione ciepło przez całą zimę przy stosunkowo niewielkiej ilości użytego paliwa. Dokładny sposób obliczania zapotrzebowania na pellet znajdziesz tutaj.
Stosowanie odpowiedniego paliwa do kotła na pellet sprawia, że nie będziemy mieć też problemów z przeprowadzeniem potrzebnej konserwacji w ramach umowy gwarancyjnej urządzenia. Za zniszczenie pieca nieodpowiednim paliwem firma produkująca piece może nie brać odpowiedzialności. To dodatkowy powód, żeby zawsze sprawdzać jakość pelletu.