Pellet pelletowi nierówny. Tę różnicę zauważysz już po kilku tygodniach palenia

Piece na pellet posiadają liczne korzyści. Odpowiednio dostrojone nie emitują niebezpiecznych spalin ani zbyt dużej ilości popiołu. Niemniej jednak wiele zależy od rodzaju używanego paliwa oraz od tego, czy kocioł będzie stosowany zgodnie z zaleceniami. Jakie mogą być konsekwencje używania pelletu niższej jakości?
- Pułapki taniego pelletu: ukryte koszty oszczędności
- Jak uniknąć problemów ze spiekami w piecu?
- Jak rozpoznać dobry pellet do kotła?
- Certyfikaty pelletu: co warto wiedzieć?
Pułapki taniego pelletu: ukryte koszty oszczędności
Wybór tańszego pelletu może wyglądać na prostą metodę na zaoszczędzenie podczas sezonu grzewczego. Niestety wielu użytkowników doświadczyło, że jest zupełnie inaczej.
Niska wartość opałowa paliwa powodowała, że musieli go zużywać więcej. Po pewnym czasie zaczynał zatykać się podajnik, a po kilku latach doszło do uszkodzenia kotła przez korozję. Zanieczyszczenie palnika obniżało również efektywność pieca oraz jego trwałość. W rezultacie konieczna była kosztowna naprawa kotła.
Wyjątkowo niebezpieczne mogą być pellety z dodatkiem klejów i innych substancji chemicznych, które mają sztucznie zwiększać ich objętość. Osoby, które myślały, że zaoszczędziły na zakupie opału na zimę, szybko zauważyły, że nie działa on tak dobrze jak certyfikowany materiał. Tworzenie się osadów z klejów i innych podejrzanych substancji nie tylko zmuszało je do częstszego czyszczenia sprzętu. Tak użytkowane kotły były bardziej podatne na uszkodzenia, co wiązało się z dodatkowymi kosztami napraw.
Jak uniknąć problemów ze spiekami w piecu?
Każdy, kto musiał zmagać się ze spiekami w komorze spalania, wie, jak wiele problemów może przysporzyć pellet niskiej jakości.
Spieki to małe, zwarte grudki, zazwyczaj w kolorze czarnym lub szarym. Ich obecność zmniejsza efektywność procesu spalania. Nawet jeśli zaczniesz korzystać z najlepszego pelletu, będą obniżały jego wydajność.
Spieki powstają z dwóch głównych powodów – zakupu pelletu zanieczyszczonego i niewłaściwie wysuszonego oraz niewłaściwych ustawień pieca. Gdy pojawią się w komorze spalania, konieczne jest ich usunięcie. Często wymaga to nie tylko mechanicznego czyszczenia, ale także użycia silnych środków chemicznych.
Jak rozpoznać dobry pellet do kotła?
Aby uniknąć trudności z piecem, warto nauczyć się identyfikować odpowiednie paliwo. Pellet to w rzeczywistości jedynie forma surowca. Sama nazwa nie ujawnia nic na temat zawartości ani przeznaczenia. Są to różne materiały, zazwyczaj pochodzenia roślinnego (jak siano, słoma, łuski słonecznika w przypadku agropelletów), sprasowane w charakterystyczne, cylindryczne granulki. Przykładowo, pellet może być stosowany jako podłoże w klatkach dla gryzoni lub zamiast żwirku dla kota.
W piecach na pellet powinno się używać tylko materiałów do tego stworzonych. Musi być wykonany z drewna, ale nie z materiałów klejonych. Właściwości dobrego pelletu można ocenić już na pierwszy rzut oka:
- gładka powierzchnia granulek
- kawałki o zbliżonej wielkości
- mało pyłu
- jednolity, naturalny kolor drewna
- zapach drewna
- gęstość około 0,6 kg na litr
Dobry pellet można także rozpoznać po tym, że rozpuszcza się w wodzie i wydziela zapach palącego się drewna, gdy wrzucimy go do ognia. Jednak te cechy zauważamy dopiero po zakupie i użyciu.

Certyfikaty pelletu: co warto wiedzieć?
Gwarancją wysokiej jakości, nawet bez weryfikacji wszystkich parametrów, jest odpowiedni certyfikat. Największe zaufanie budzą certyfikaty DINplus i ENplus. W pierwszym przypadku kontrolowana jest jakość surowca, poziom wilgotności (pellet do pieców domowych powinien mieć poniżej 12%), zawartość popiołu (najlepiej poniżej 0,7%), ścieralność podczas transportu oraz gęstość nasypowa. Drugi certyfikat dodatkowo zapewnia gwarancję przejrzystego łańcucha produkcji.
Najbardziej renomowani producenci posiadają oba certyfikaty, których oznaczenia można znaleźć na opakowaniu. Niemniej jednak, nawet jeden z nich wystarczy, aby uniknąć problemów z niskiej jakości paliwem.
Podczas zakupu pelletu warto zwrócić uwagę na oznaczenia jakości. Do spalania w piecach nadają się wyłącznie pellety klasy A1 i A2. Przy czym A2 generuje nieco więcej popiołu i nie jest polecana do nowszych urządzeń. Jednak można ich używać w starszych modelach pieców.
Nie trzeba dodawać, że certyfikowane pellety charakteryzują się wysoką kalorycznością, utrzymującą się na poziomie 4,8-5 kWh/kg. Dzięki temu możesz cieszyć się ciepłem przez całą zimę przy stosunkowo niewielkim zużyciu paliwa. Szczegółowy sposób obliczania zapotrzebowania na pellet znajdziesz tutaj.
Używanie właściwego paliwa do pieca na pellet sprawia, że nie będziemy mieć również problemów z przeprowadzeniem niezbędnej konserwacji w ramach gwarancji na urządzenie. Za uszkodzenie pieca niewłaściwym paliwem producent pieców może nie ponosić odpowiedzialności. To dodatkowy powód, by zawsze kontrolować jakość pelletu.