Pellet premium czy zwykły? Sprawdź, czy nie przepłacasz za samą etykietę!

Pellet drzewny wyrobił sobie w ostatnich latach opinię paliwa przyjaznego dla środowiska i wydajnego. Sprasowane w formie walcowych granulek pozostałości drzewne stanowią korzystną alternatywę dla paliw kopalnych. Jednak nie każdy rodzaj pelletu jest taki sam – jego jakość odgrywa decydującą rolę w procesie spalania oraz ochronie środowiska. Czy warto kupować pellet z certyfikatem?
- Czym jest pellet drzewny?
- Co to jest certyfikat na pellet?
- Certyfikat DINplus
- Certyfikat ENplus
- Pellet A1 i A2
- Porównanie certyfikatów pelletu
- Dlaczego warto kupować pellet z certyfikatem?
Czym jest pellet drzewny?
Pellet drzewny to małe, cylindryczne granulki, powstałe ze sprasowania trocin i innych resztek drzewnych. Typowy pellet ma średnicę 6-8 mm i długość do ok. 40 mm. Wytwarzanie pelletu drzewnego polega na tłoczeniu pod wysokim ciśnieniem rozdrobnionego, naturalnego surowca drzewnego, niczym przez sito maszynki do mielenia mięsa. Nie używa się przy tym żadnych sztucznych substancji wiążących, ponieważ zawarta w drewnie lignina zapewnia spójność pelletu. W rezultacie powstaje paliwo o wysokiej gęstości energetycznej i niewielkiej zawartości wilgoci.
Zalety pelletu drzewnego w skrócie, to:
- Ekologiczne pochodzenie – jest wytwarzany z surowców odnawialnych.
- Wygodne stosowanie – daje się łatwo magazynować i automatycznie podawać do pieca.
- Wysoka wydajność – zwarta budowa i duża gęstość zapewniają wysoką wartość opałową.
Czystość – w porównaniu z innymi paliwami stałymi wytwarza mniej popiołu i nie zanieczyszcza najbliższego otoczenia.
Co to jest certyfikat na pellet?
Jakość pelletu decyduje o jego mocy grzewczej i skutkach spalania dla środowiska naturalnego. Aby konsumentom, producentom i sprzedawcom zapewnić jasne standardy, wprowadzono normy i certyfikaty, które znacząco regulują rynek pelletu. Certyfikacja pelletu to proces, który potwierdza spełnianie przez towar określonych standardów, zapewniających jego efektywność i bezpieczeństwo stosowania.
Zanim pellet uzyska certyfikat, jego producent musi przejść testy i kontrole, które potwierdzą zgodność produktu z określonymi normami jakości. Jest to proces wieloetapowy i odbywa się zarówno w laboratoriach, jak i w miejscu produkcji. W Polsce najczęściej spotyka się certyfikaty DINplus oraz ENplus, uznawane na rynku międzynarodowym i gwarantujące, że pellet spełnia najwyższe standardy jakości.
Certyfikat DINplus
Certyfikat DINplus jest rynkowym potwierdzeniem zgodności pelletu z wymogami niemieckich norm tego paliwa. Wydaje go uznany na świecie instytut DIN CERTCO. Dla użytkownika pieca na pellet certyfikat DINplus jest informacją, że kupowany pellet ma odpowiednie parametry, wysoką kaloryczność, nie zawiera szkodliwych domieszek, a jego spalanie nie będzie negatywnie wpływać na środowisko.
Szczegółowe badania pelletu obejmują analizę wartości opałowej, wilgotności, zawartości popiołu, gęstości i innych parametrów. Pellet musi być produkowany z surowca pochodzącego z pni drzew nie poddawanych żadnej obróbce chemicznej. Producent ubiegający się o certyfikat zgadza się na niezapowiadane kontrole, mające na celu zachowanie wysokiej jakości towaru przez cały okres ważności certyfikatu.
Certyfikat ENplus
Certyfikat ENplus jest ogólnoeuropejskim standardem jakości pelletu. Jego posiadanie jest dobrowolne, ale stał się powszechnie stosowanym świadectwem wymaganym przez producentów kotłów i dystrybutorów pelletu. Opiera się na kontroli całego procesu produkcji aż po produkt końcowy.
Certyfikacja ENplus obejmuje kontrolę wymiarów pelletu, zawartości popiołu i substancji obcych, parametrów mechanicznych oraz wilgotności granulatu. Posiadanie certyfikatu oznacza nie tylko prestiż dla firmy, ale przede wszystkim potwierdzenie wysokiej jakości pelletu.

Pellet A1 i A2
Rozróżnienie na pellet klasy A1 i A2 oznacza dwie kategorie różniące się jakością i przeznaczeniem. Pellet klasy A1 jest wytwarzany z czystego surowca z drzew iglastych, bez zawartości kory. Odznacza się niską zawartością popiołu, zwykle poniżej 0,7%, oraz minimalną zawartością siarki i azotu. Jest najlepszym wyborem do nowoczesnych pieców pelletowych.
Klasa A2 oznacza nieco gorszą jakość pelletu, wynikającą z użycia gorszych surowców, w tym drewna nieokorowanego. Wzrasta przez to zawartość popiołu, a co za tym idzie konieczność częstszego czyszczenia pieca. Pellet klasy A2 jest tańszym, ale wciąż dobrym paliwem, szczególnie do spalania w starszych piecach, mniej wrażliwych na jakość paliwa.
Porównanie certyfikatów pelletu
parametr | DINplus | ENplus A1 |
---|---|---|
średnica | 6 ±1 albo 8 ±1 mm | 6 ±1 albo 8 ±1 mm |
długość | 3,15 – 40 mm | 3,15 – 40 mm |
wartość opałowa | ≥ 4,6 kWh/kg | ≥ 4,6 kWh/kg |
udział drobnych frakcji (< 3,5 mm) | ≤ 0,5% (w workach do 20 kg) | ≤ 0,5% (w workach do 20 kg) |
zawartość popiołu | ≤ 0,6% | ≤ 0,7% |
wilgotność | ≤ 10% | ≤ 10% |
gęstość nasypowa | 600 – 750 kg/m³ | 600 – 750 kg/m³ |
temperatura topnienia popiołu | ≥ 1.200°C | ≥ 1.200°C |

Dlaczego warto kupować pellet z certyfikatem?
Normy jakości i certyfikaty są niezbędnym narzędziem, które zapewnia odpowiednią jakość pelletu oraz umożliwia orientację na rynku użytkownikom pieców na pellet. Podczas gdy normy określają podstawowe standardy wymiarów, wartości opałowej oraz zawartości substancji szkodliwych, certyfikaty DINplus oraz ENplus idą jeszcze dalej i gwarantują kompleksowy monitoring całego procesu produkcji i dostaw. Wybierając pellet z certyfikatem, wybieracie paliwo zarówno wydajne energetycznie, jak i przyjazne dla środowiska naturalnego.