Przy wyborze pelletu zwracaj uwagę na te rzeczy. Zły wybór oznacza problemy z piecem i kominem

Rozpoznanie dobrego pelletu nie zawsze jest proste. Wielu producentów próbuje wzbogacić się na niewiedzy kupujących, oferując klientom pellet premium, który w rzeczywistości nie uzyskał żadnego certyfikatu jakości. Czy wiesz, czym różnią się pellety oferowane przez poszczególnych producentów? Zobacz, na co należy zwrócić szczególną uwagę.
Z tego artykułu dowiesz się:
Ekonomiczny pellet z certyfikatem – czy warto zdecydować się na taki opał?
Eksperci radzą, aby do pieców na biomasę wrzucać wyłącznie certyfikowany pellet. Chociaż ten rodzaj opału charakteryzuje się dość wysoką ceną, to nawet wśród surowca z wyższej półki znajdziemy propozycje na każdą kieszeń – mowa tu przede wszystkim o pellecie z certyfikatem EN Plus klasy A2. Jest to opał, który po spaleniu generuje do 1,5% popiołu. Decydując się na zakup takiego surowca, musimy liczyć się z koniecznością częstszego czyszczenia pieca. Pellet klasy A2 jest wytwarzany z całych drzew bez gałęzi, ale wraz z korą, a także z pozostałości tartacznych, zatem uważa się, że do jego produkcji jest wykorzystywany mniej czysty surowiec.
Pellet klasy A2 to wciąż efektywne, a co najważniejsze – stosunkowo tanie paliwo, które można z powodzeniem wykorzystywać na przykład w starszych piecach na biomasę. Warto rozważyć zakup tego produktu, jeśli czystość spalania nie jest naszym priorytetem. Pellet workowany klasy EN Plus A2 to na przykład Zeus od Pellet Energy.
Pamiętajmy o tym, że pellety z certyfikatem EN Plus lub DIN Plus nie różnią się między sobą pod względem właściwości fizycznych. Parametry średnicy dla wspomnianych granulatów są identyczne i wynoszą 6 lub 8 ± 1 mm. Podobnie jest z długością granulek – w każdym przypadku wynosi ona 3,15 mm ≤ L ≤ 4* mm. Gęstość certyfikowanego opału musi mieścić się w przedziale od 600 do 750 kg/m³, a wilgotność wynosi nie więcej niż 10%. Przeczytaj ten artykuł, aby dowiedzieć się, jak prawidłowo przechowywać pellet drzewny.
Wysoka jakość i wygórowana cena – czym charakteryzuje się najlepszy pellet?
W Polsce działa obecnie wielu producentów wytwarzających pellet z certyfikatem EN Plus A1, gdzie zawartość popiołu nie przekracza 0,7%. Wysoka kaloryczność oraz wytrzymałość mechaniczna sprawiają, że jest to pellet najwyższej jakości. Niektóre przedsiębiorstwa spełniają także mniej znane normy DIN Plus, gdzie zakres parametrów jest zbliżony do popularnego EN Plus A1. Jeśli decydujemy się na zakup pelletu, który niedawno uzyskał certyfikat, nie musimy przeprowadzać dodatkowego badania jakości – ten rodzaj opału spala się czysto i daje dużo ciepła. Wielu producentów sprzedających pellet na polskim rynku oferuje opał z prestiżowymi certyfikatami – to na przykład pellet Olczyk, Barlinek czy Europol.
Obecnie w Polsce działa niespełna stu producentów pelletu i prawie osiemdziesięciu handlarzy, którzy dysponują aktualnym certyfikatem EN Plus. Część przedsiębiorstw używa określenia pellet A1 według normy ISO 17255-2, ale to wcale nie oznacza, że taki produkt posiada certyfikat EN Plus – to doskonała okazja do zawyżania ceny produktu. Certyfikowany pellet opałowy zawsze zawiera logo marki na workach oraz oznaczenie EN Plus A1 z indywidualnym numerem. Listę producentów i handlarzy posiadających certyfikat EN Plus znajdziemy w oficjalnej bazie internetowej.

Pellet najniższej klasy? A może jego zamiennik? Czy to rozsądna inwestycja?
Właściciele pieców na biomasę, którzy poszukują oszczędności, często rozważają zakup pelletu z certyfikatem o najniższej klasie EN Plus B. Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że paliwo o takich parametrach może zawierać do 2% popiołu. Wykorzystywanie wspomnianego pelletu w domowych instalacjach nie jest zalecane – to opał przeznaczony do użytku przemysłowego.
Poszukiwacze taniego pelletu często sięgają po biomasę bez certyfikatów, która wciąż jest stosunkowo tania. Niestety, decydując się na zakup takiego produktu, nie do końca wiemy, co ląduje w naszym piecu. Jeśli zależy nam na dobrym pellecie, przed zakupem sprawdźmy jego cechy fizyczne. Granulki powinny mieć od 6 do 8 mm średnicy i charakteryzować się jednolitą barwą. Podejrzane, nienaturalne zabarwienie pelletu może świadczyć o zanieczyszczeniach, które dostały się do granulatu na etapie produkcji. Podczas spalania dobrego pelletu powinniśmy czuć wyłącznie zapach drewna.
Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego pelletu drzewnego może być tak zwany pellet ekologiczny agro, wytwarzany ze słomy albo łusek słonecznika. Chociaż nie odbiega on wyglądem od granulatu drzewnego, to eksperci przestrzegają przed zakupem takiego opału ze względu na wysoką zawartość popiołu i chloru. Regularne palenie zamiennikami pelletu może doprowadzić do uszkodzenia pieca na biomasę.