Najgorszy błąd w piecu kaflowym? To drewno potrafi zniszczyć cały efekt grzania

Piece kaflowe wydajnie oddają ciepło do pomieszczenia jeszcze przez pewien czas po wygaszeniu ognia. Jednak dla ich pełnej sprawności działania, niezbędne jest zastosowanie odpowiedniego opału. Okazuje się, że wybór drewna opałowego ma bardzo duże znaczenie. Sprawdzamy, które gatunki drewna najlepiej sprawdzają się do opalania w piecach kaflowych.
- Opalanie w piecach kaflowych – dlaczego wybór wydajnego opału ma takie znaczenie?
- Opalanie w piecach kaflowych – które gatunki drewna sprawdzają się najlepiej?
- Efektywne spalanie – nie tylko gatunek ale i wilgotność drewna
Opalanie w piecach kaflowych – dlaczego wybór wydajnego opału ma takie znaczenie?
Piece kaflowe oraz kominki akumulacyjne są przeznaczone do spalania dość dużej ilości wsadu. Dzięki temu nie musimy bardzo często dokładać opału, a ciepło roznosi się po wszystkich pomieszczeniach. Piece kaflowe potrzebują energetycznego opału dającego dużo ciepła, które będzie można zmagazynować w ścianach szamotowych i kaflach.
Możliwość akumulacji ciepła jest jedną z najważniejszych zalet pieców kaflowych. Ciepło zmagazynowane w ścianach szamotowych i kaflach jest powoli oddawane do otoczenia na długo po wygaszeniu paleniska. Dzięki zastosowaniu właściwego opału, proces akumulacji ciepła może przebiegać szybciej i sprawniej.
Do opalania w piecach kaflowych na ogół wybiera się twarde gatunki drewna o dużej gęstości. Tego typu drewno spala się wolniej i pozwala wydajną akumulację energii. Jeśli zastosujemy niewłaściwy gatunek lub źle przygotowane drewno opałowe, nie wykorzystamy całego potencjału pieca kaflowego, a jednocześnie możemy zwiększyć ostateczny koszt ogrzewania pomieszczeń.
Opalanie w piecach kaflowych – które gatunki drewna sprawdzają się najlepiej?
Do opalania w piecach akumulacyjnych najlepiej sprawdza się twarde drewno. Dzięki niemu możemy osiągnąć temperaturę potrzebną do wydajnej akumulacji energii. Wśród docenianych gatunków drewna znajduje się grab. To dość twarde drewno, dające intensywne ciepło i długi czas spalania. Jeszcze większą popularnością cieszy się buk, który jest łatwiej dostępny od grabu. Buk posiada wysoką gęstość pali się bardzo równomiernie i osiąga wysoką temperaturę spalania.
Wśród polecanych gatunków drewna opałowego do pieców kaflowych znajduje się też dąb. To twarde drewno, które spala się powoli i efektywnie. Nieco tańszą alternatywą jest jesion, który dodatkowo może być nieco łatwiejszy w rozpalaniu. Możemy zastosować wsad jesionowy w połączeniu z bukiem, co powinno dać bardzo dobry efekt spalania.
Do rozpalania w piecach kaflowych można wykorzystać dobrze wysuszoną brzozę. Co prawda nie jest to najtwardszy ani najbardziej energetyczny gatunek drewna, jednak świetnie sprawdza się w pierwszej fazie rozgrzewania paleniska. Dzięki temu może być dobrym dodatkiem do głównego opału.

Efektywne spalanie – nie tylko gatunek ale i wilgotność drewna
Warto pamiętać, że nawet najlepszej jakości drewno opałowe nie spełni swojej roli, jeśli nie zadbamy o odpowiednią wilgotność. Opał przeznaczony do spalania w piecach kaflowych powinien mieć poniżej 20% wilgotności. Jeśli zastosujemy zbyt wilgotny opał, będzie on bardzo nieefektywny.
Wysoka wilgotność utrudnia rozpalanie drewna, jednak to dopiero początek trudności. Podczas spalania wilgotnego opału dochodzi do zwiększonej produkcji dymu i pary wodnej. Przewody kominowe szybko pokrywają sadzą, co zwiększa ryzyko pożarowe. Wilgotny opał jest mniej kaloryczny, przez co opalanie nim staje się bardziej kosztowne.
Twarde gatunki drewna wymagają dość długiego sezonowania. Szacuje się, że optymalna długość sezonowania wynosi około 24 miesiące. W tym czasie drewno powinno mieć zapewnione odpowiednie warunki do suszenia. Dopiero po odparowaniu wilgoci, drewno opałowe może służyć jako bardzo wydajne źródło opału do pieca kaflowego.