To drewno skraca życie pieca i rujnuje komin – wielu Polaków wciąż o tym nie wie

Najpóźniej, kiedy liście na drzewach zaczynają przybierać jesienne kolory, pojawia się pytanie, jakie drewno jest najbardziej odpowiednie do pieca lub kominka. Wprawdzie człowiek pali już drewnem od kilku ładnych tysięcy lat, jednak w międzyczasie zmieniła się nieco technika grzewcza i wraz z nią wymagania w stosunku do opału. Odpowiednia jakość drewna opałowego wpływa nie tylko na efektywność ogrzewania, ale również na trwałość urządzeń i ich awaryjność.
- Zalety i wady drewna opałowego
- Trzeba wiedzieć, jakim drewnem palić, aby uniknąć kosztownych awarii
- Bezpieczne rodzaje drewna opałowego
Zalety i wady drewna opałowego
Drewno spalane klasycznie w kominku lub kaflowym piecu, albo w urządzeniach ogrzewających dom, ma wyraźną przewagę nad paliwami kopalnymi, jak gaz ziemny i ropa naftowa. Podczas spalania drewno uwalnia do atmosfery wyłącznie dwutlenek węgla związany przez drzewo w procesie jego wzrostu, co jest procesem neutralnym. A na dodatek jest znacznie tańsze od gazu i oleju opałowego.
Drewno opałowe ma również pewne wady, z którymi można się jednak łatwo pogodzić: Podczas gdy ogrzewanie gazowe albo olejowe zapewnia w domu ciepło praktycznie bez Twojego udziału, w piecu na drewno konieczne jest regularne podkładanie i usuwanie popiołu. Poza tym potrzebne jest odpowiednie pomieszczenie do magazynowania przygotowanego zapasu drewna.
Trzeba wiedzieć, jakim drewnem palić, aby uniknąć kosztownych awarii
O tym jak długo, jak efektywnie, a także i efektownie będzie płonął ogień w Waszym kominku, zależy w decydującym stopniu od drewna opałowego, które będzie użyte. Przy wyborze odpowiedniego drewna oraz sposobu składowania, dobrze jest kierować się sprawdzonymi radami:
- Dobre sezonowanie drewna
Tylko dobrze wysuszone drewno pali się dobrze – czasem trzeba cierpliwie czekać dwa lata i więcej, zanim wilgotność kawałków opału spadnie do poziomu poniżej 20%. Zbyt mokre drewno wydziela mało ciepła, a za to dużo dymu i sadzy.
- Składowanie drewna w miejscu suchym i przewiewnym
Połupane kawałki drewna do kominka lub pieca powinny być stale składowane w warunkach suchych i z cyrkulacją powietrza. Najlepiej w pomieszczeniu zadaszonym i dobrze chronionym przed deszczem; ułożone tak, aby między stosem i ścianami mogła odbywać się cyrkulacja powietrza. Do składowania opału nie nadają się piwnice.
- Spalanie tylko suchego drewna
Dobry opał ma wilgotność poniżej 20%. Tę wartość uzyskuje się poprzez odpowiednio długie sezonowanie – od kilku miesięcy do dwóch lat i więcej. Użycie mokrego drewna powoduje kondensację pary wodnej i może spowodować uszkodzenie kominka albo pieca. A do tego daje mało ciepła, ponieważ odparowanie znacznej ilości wody pochłania większość energii cieplnej, powstałej podczas spalania.
- Kupowanie drewna opałowego od sprawdzonych dostawców
Drewno kominkowe jest sprzedawane zwykle w formie pociętych i połupanych szczap o odpowiedniej wilgotności. Znacznie tańszy, ale wymagający nakładu pracy własnej, jest zakup drewna bezpośrednio w leśnictwie.
- Wykorzystywanie lokalnych źródeł drewna opałowego
Ceny drewna do kominka wahają się w zależności od pory roku i lokalnej podaży. Z zakupem opału nie należy zwlekać do późnej jesieni, ale zaopatrywać swój skład, wykorzystując spadki cen. Przy porównywaniu cen należy zwracać uwagę na podawane przez sprzedającego jednostki miary – najbardziej miarodajne są metry sześcienne litego drewna, ponieważ metry przestrzenne i nasypowe są mierzone razem z pustymi przestrzeniami wokół szczap drewna.
- Palenie tylko odpowiednim drewnem
Spalanie w kominku lub piecu drewna lakierowanego, laminowanego, z dodatkami kleju, impregnatu i innych środków chemicznych, nie tylko powoduje zanieczyszczanie środowiska szkodliwymi związkami chemicznymi, ale może również uszkodzić urządzenie grzewcze, a nawet wywołać pożar.

Bezpieczne rodzaje drewna opałowego
W sprzedaży dostępne są różne rodzaje drewna opałowego, które ogólnie można podzielić na drewno twarde i miękkie. W zasadzie każde suche drewno nadaje się do spalenia i każde posiada nawet swoje zalety, które można wykorzystać, natomiast szczególnie polecane są twarde rodzaje, jak:
- Brzoza
Duża zawartość olejków eterycznych w drewnie brzozowym sprawia, że cały dom napełnia się przyjemnym zapachem. Mimo dużej gęstości, drewno brzozowe łatwo się zapala i szybko daje ciepło. Bardzo pięknie wygląda niebieskawy blask płomieni, przy czym nie powstaje prawie zupełnie rozprysk iskier. Pewną wadą jest stosunkowo długi okres sezonowania.
- Buk
Drewno bukowe jest klasykiem pośród rodzajów drewna kominkowego. Posiada wysoką wartość kaloryczną przy minimalnej zawartości żywicy. Spala się równomiernie, dając dużo ciepła bez iskier i trzaskania w palenisku. Dodatkową zaletą jest łatwość łupania nawet grubych wałków bukowych, a wadą – długi okres sezonowania.
- Jesion
Wykazując doskonałą wartość opałową, drewno jesionowe pali się wspaniale spokojnie i równomiernie, bez strzelania iskier. Nadaje się z tego względu również do kominków z otwartym paleniskiem. Wadą jest stosunkowo trudne łupanie twardego jesionu oraz długi okres suszenia.
- Dąb
Posiada równie doskonałe właściwości jak drewno bukowe. Schnie jednak trudniej niż inne rodzaje drewna i jest przy tym odporne na wpływy atmosferyczne. Podczas spalania tworzy dużo żaru bez trzasków i iskier. Wymaga odpowiedniego dopływu powietrza, ponieważ wysoka zawartość garbników w drewnie może powodować odkładanie się sadzy i osadów w przewodzie kominowym i na ściankach kominka.
