Jakie drewno niszczy piec i komin? Lista gatunków, których lepiej unikać

Najpóźniej, gdy liście na drzewach zaczynają zmieniać barwy na jesienne, pojawia się kwestia, jakie drewno najlepiej nadaje się do pieca lub kominka. Mimo że ludzie palą drewnem od kilku tysięcy lat, technika grzewcza uległa zmianom, co wpłynęło na wymagania dotyczące opału. Dobra jakość drewna opałowego wpływa zarówno na efektywność ogrzewania, jak i na trwałość oraz niezawodność urządzeń grzewczych.
- Zalety i wady drewna jako paliwa opałowego
- Jakie drewno wybrać do kominka? Poradnik
- Najlepsze rodzaje drewna opałowego do kominka
Zalety i wady drewna jako paliwa opałowego
Spalanie drewna w tradycyjnym kominku lub piecu kaflowym, bądź w urządzeniach grzewczych, daje wyraźną przewagę nad paliwami kopalnymi, takimi jak gaz ziemny i ropa naftowa. W trakcie spalania drewno emituje do atmosfery jedynie dwutlenek węgla, który drzewo wchłonęło podczas wzrostu, co czyni ten proces neutralnym dla środowiska. Co więcej, jest to znacznie tańsze rozwiązanie niż gaz czy olej opałowy.
Drewno opałowe ma również pewne minusy, z którymi można się jednak szybko pogodzić: Podczas gdy ogrzewanie gazowe lub olejowe zapewnia ciepło w domu bez Twojego udziału, przy piecu na drewno niezbędne jest regularne dokładanie i usuwanie popiołu. Dodatkowo wymagane jest odpowiednie miejsce do przechowywania przygotowanego zapasu drewna.
Jakie drewno wybrać do kominka? Poradnik
To, jak długo, jak skutecznie, a także i efektownie będzie płonął płomień w Twoim kominku, w dużej mierze zależy od rodzaju drewna opałowego, które zostanie użyte. Przy doborze właściwego drewna i sposobu jego przechowywania, warto kierować się sprawdzonymi wskazówkami:
- Dobre sezonowanie drewna
Jedynie dobrze wysuszone drewno pali się efektywnie – czasem trzeba cierpliwie czekać dwa lata lub dłużej, aż wilgotność kawałków opału spadnie poniżej 20%. Zbyt wilgotne drewno generuje niewiele ciepła, za to sporo dymu i sadzy.
- Przechowywanie drewna w suchym i przewiewnym miejscu
Rozłupane kawałki drewna do kominka lub pieca powinny być zawsze składowane w suchych warunkach z zapewnioną cyrkulacją powietrza. Najlepiej w zadaszonym pomieszczeniu, dobrze zabezpieczonym przed opadami; ułożone w sposób umożliwiający przepływ powietrza pomiędzy stosem a ścianami. Piwnice nie są odpowiednie do przechowywania opału.
- Spalanie wyłącznie suchego drewna
Odpowiedni opał charakteryzuje się wilgotnością poniżej 20%. Taki poziom osiąga się poprzez właściwie długie sezonowanie – od kilku miesięcy do nawet dwóch lat lub dłużej. Użycie wilgotnego drewna prowadzi do kondensacji pary wodnej i może uszkodzić kominek czy piec. Co więcej, dostarcza mało ciepła, ponieważ odparowanie dużej ilości wody pochłania większość energii cieplnej, wytworzonej podczas spalania.
- Zakup drewna opałowego od zaufanych dostawców
Drewno kominkowe zazwyczaj sprzedawane jest w postaci pociętych i rozłupanych szczap o odpowiedniej wilgotności. Znacznie tańsze, ale wymagające własnego nakładu pracy, jest kupno drewna bezpośrednio w leśnictwie.
- Wykorzystanie lokalnych źródeł drewna opałowego
Ceny drewna do kominka różnią się w zależności od pory roku i lokalnej dostępności. Z zakupem opału nie warto czekać do późnej jesieni, lecz lepiej zaopatrywać skład, korzystając z obniżek cen. Porównując ceny, warto zwracać uwagę na jednostki miary podawane przez sprzedawcę – najbardziej wiarygodne są metry sześcienne litego drewna, ponieważ metry przestrzenne i nasypowe obejmują również puste przestrzenie wokół szczap drewna.
- Spalanie tylko właściwego drewna
Spalanie w kominku lub piecu drewna lakierowanego, laminowanego, z dodatkami kleju, impregnatu i innych substancji chemicznych, nie tylko zanieczyszcza środowisko szkodliwymi związkami chemicznymi, ale także może zniszczyć urządzenie grzewcze, a nawet spowodować pożar.

Najlepsze rodzaje drewna opałowego do kominka
Na rynku dostępne są różnorodne typy drewna opałowego, które można zasadniczo sklasyfikować jako drewno twarde i miękkie. W gruncie rzeczy każde suche drewno można spalić i każde ma swoje zalety, które można wykorzystać, jednak szczególnie zaleca się twarde gatunki, takie jak:
- Brzoza
Wysoka zawartość olejków eterycznych w drewnie brzozowym sprawia, że cały dom wypełnia się przyjemnym aromatem. Pomimo swojej dużej gęstości, drewno brzozowe łatwo się pali i szybko generuje ciepło. Bardzo ładnie wygląda niebieskawy blask płomieni, przy czym niemal nie powstają iskry. Pewnym minusem jest stosunkowo długi czas sezonowania.
- Buk
Drewno bukowe jest klasykiem wśród gatunków drewna kominkowego. Ma wysoką wartość energetyczną przy minimalnej zawartości żywicy. Pali się równomiernie, dając dużo ciepła bez iskier i trzaskania w palenisku. Dodatkowym atutem jest łatwość rozłupywania nawet grubych wałków bukowych, a wadą – długi czas sezonowania.
- Jesion
Wyróżniając się doskonałą wartością opałową, drewno jesionowe pali się wspaniale spokojnie i równomiernie, bez strzelania iskier. Jest odpowiednie również do kominków z otwartym paleniskiem. Wadą jest stosunkowo trudne łupanie twardego jesionu oraz długi czas suszenia.
- Dąb
Ma równie doskonałe właściwości jak drewno bukowe. Schnie jednak trudniej niż inne rodzaje drewna i jest przy tym odporne na wpływy atmosferyczne. Podczas spalania tworzy dużo żaru bez trzasków i iskier. Wymaga odpowiedniego dopływu powietrza, ponieważ wysoka zawartość garbników w drewnie może powodować odkładanie się sadzy i osadów w przewodzie kominowym i na ściankach kominka.
