Mało kto zna to drewno. Jest tanie, ładnie się pali, mało dymi, a kalorycznością dorównuje bukowi i grabowi

Właściciele kominków i pieców na drewno co sezon stawiają na te same, popularne gatunki opału. Dąb, buk, grab — to oczywiste wybory, ale czy na pewno najlepsze? Istnieje jeszcze nieco mniej znane drewno, które potrafi pozytywnie zaskoczyć swoją kalorycznością, długim czasem spalania i właściwościami, ale przede wszystkim ceną! Mało kto je docenia, a może okazać się świetnym wyborem na zimowe mrozy.
Z tego artykułu dowiesz się:
Alternatywne źródła ciepła — dlaczego rośnie na nie zapotrzebowanie?
Wybór odpowiedniego drewna ma ogromne znaczenie w kontekście efektywności ogrzewania. Buk i grab wybierane są najczęściej ze względu na swoją kaloryczność i długi czas palenia, a tym samym utrzymywanie odpowiedniej temperatury w domu bez konieczności częstego podkładania do pieca w ciągu dnia. Niestety gatunki te, mają jedną znaczącą wadę — są stosunkowo drogie. W dobie rosnących cen wiele osób poszukuje tańszych opcji, co nie oznacza jednak mniej efektywnych.
Okazuje się, że na rynku znajduje się pewien rodzaj drewna, który jakością dorównuje znanym gatunkom, a pod pewnymi względami nawet je przebija. Jednocześnie cechuje się znacznie niższą ceną. Co to za tajemniczy surowiec?
Dotąd niezbyt popularna, ale warta uwagi. Poznaj zalety jarzębiny
Tym bardzo pomysłowym rozwiązaniem okazuje się być… jarzębina! Wbrew pozorom drzewo to cechuje się nie tylko niezwykle ozdobnymi owocami, ale także można pozyskać z niego jakościowe drewno opałowe. Jest ono twarde, gęste i spala się stosunkowo wolno. Co ważne, nadaje się zarówno do kominka, jak i pieca.
A jak jarzębina wypada na tle konkurencji, czyli przykładowo buku lub grabu? Oto najważniejsze cechy:
- Kaloryczność — wartość opałowa jarzębiny jest porównywalna do grabu i buku. Wynosi około 2100-2200 kWh/mp;
- Dymienie — jarzębina generuje stosunkowo mało dymu i sadzy, co jest korzystne dla kominków i nie powoduje nadmiernego brudzenia;
- Zapach — jarzębina wydziela dość przyjemny i delikatnie słodkawy aromat, dlatego korzystanie z kominka nie jest w tym przypadku uciążliwe, a wręcz przyjemne.
- Czas palenia — drewno to spala się bardzo równomiernie, utrzymując żar przez długi czas, co pozwala zachować stabilną temperaturę w domu.

Jaka jest dostępność i cena jarzębiny?
Jarzębina nie jest tak popularna, jak inne gatunki drewna, dlatego jej dostępność w niektórych regionach może być mniejsza. Trend ten przybiera jednak mocno na sile i wszystko wskazuje na to, że już niedługo ludzie będą sięgać po nią znacznie częściej. Tym, co najbardziej przemawia na korzyść jarzębiny, jest zdecydowanie jej stosunkowo niska cena na tle innych gatunków. Średnia cena wynosi około 155 zł brutto za metr sześcienny. Do ceny tej należy oczywiście doliczyć jeszcze transport.
Należy mieć na uwadze, że Lasy Państwowe oferują drewno w stanie surowym i przed użyciem wymaga ono sezonowania (suszenia). Wiele Nadleśnictw umożliwia samodzielne pozyskanie surowca przez nabywcę, co może znacznie obniżyć koszt. Najwygodniejsza opcja, choć oczywiście najdroższa, to zakup w hurtowni — cena w tym przypadku wynosi średnio 450 zł za metr sześcienny, czyli o około 200 zł mniej niż w przypadku popularnego grabu i innych gatunków opałowych.
Czy warto mimo wszystko palić jarzębiną?
Jarzębina to doskonały wybór dla tych, którzy szukają wydajnego opału o dobrej kaloryczności. Jeśli tylko znajdziesz zaufanego dostawcę, warto rozważyć wypróbowanie jej jako alternatywy dla popularniejszych gatunków. Pali się długo, wydziela dużo ciepła i nie zostawia dużej ilości popiołu. Pamiętaj o jarzębinie przy zaopatrywaniu się na kolejny sezon grzewczy – to wyjątkowo skuteczny wybór na zimowe chłody. A jeśli interesują Cię inne gatunki drewna, sprawdź koniecznie: jakie inne drewna dają najwięcej ciepła?