Zużycie pelletu rosło z miesiąca na miesiąc. Dopiero po roku odkrył przyczynę

Bezpieczna i prawidłowa eksploatacja urządzeń grzewczych wiąże się z odpowiednią i regularną konserwacją. Prawidłowe i regularne czyszczenie pieca na pellet to istotny czynnik, wpływający m.in. na wydajność urządzenia, oszczędność opału, ryzyko występowania usterek i późniejsze koszty ogrzewania. Jak często należy to robić i jakie podzespoły wymagają szczególnej uwagi?
- Regularne czyszczenie pieca na pellet to oszczędność i bezpieczeństwo
- Czyszczenie pieca na pellet – co kilka dni
- Czyszczenie pieca na pellet – co tydzień
- Czyszczenie pieca na pellet – co miesiąc
- Coroczny przegląd i gruntowne czyszczenie
Regularne czyszczenie pieca na pellet to oszczędność i bezpieczeństwo
Podczas spalania biomasy drzewnej powstają popiół, sadza i inne zanieczyszczenia, które następnie osadzają się na elementach pieca, takich jak palnik, kosz, ślimak czy na płytach wymiennika. Nagromadzenie osadów może prowadzić do nieprawidłowego spalania lub uszkodzenia komponentów i kosztownych awarii urządzenia. Popiół i sadza to osady łatwopalne, mogące zapalić się nawet wskutek wysokiej temperatury lub niewielkiej iskry ognia. Zwiększają ryzyko wybuchu pożaru i cofania się spalin, a to może być niebezpieczne dla domowników.
Czysty piec na pellet działa sprawniej i wydajniej, dzięki czemu pozwala na mniejsze zużycie pelletu oraz niższe rachunki za ogrzewanie. Wynika to z faktu, że zanieczyszczenia nagromadzone na wymienniku ciepła bądź w komorze spalania obniżają sprawność pieca i powodują straty energii, których można uniknąć.
Regularne czyszczenie pieca to także przedłużenie żywotności urządzenia. Zapobiega korozji, uszkodzeniom grzałki czy zablokowaniu elementów układu podającego pellet do komory spalania.

Czyszczenie pieca na pellet – co kilka dni
Częstotliwość czyszczenia pieca na pellet będzie zależeć od konkretnego przypadku, w tym głównie od intensywności jego użytkowania, jakości i rodzaju paliwa oraz zaleceń producenta. Są jednak czynności, które warto wykonywać co kilka dni lub nawet codziennie w sezonie grzewczym, gdy urządzenie pracuje bardzo intensywnie.
Kontrola poziomu pelletu w zasobniku. Raz na kilka dni warto upewnić się, że zbiornik na pellet jest odpowiednio uzupełniony, aby uniknąć ewentualnych przerw w pracy urządzenia. Wydajność pojedynczego zasypania zbiornika paliwem będzie zależna od rozmiaru zasobnika, rodzaju pelletu i urządzenia, ale zazwyczaj wystarcza na okres od 2 do 7 dni.
Kontrola płomienia. Płomień w komorze spalania powinien być stabilny i jasny. Wszelkie niepokojące objawy, takie jak czarny dym, niestabilny płomień lub nieregularne spalanie pelletu to oznaka, że konieczne może być czyszczenie albo regulacja ustawień urządzenia. Odpowiednie ustawienia pieca na pellet mogą znacznie obniżyć rachunki za ogrzewanie.
Opróżnianie popielnika. Popiół powinien być usuwany co najmniej raz na tydzień, a w przypadku intensywnego użytkowania lub pelletu o niskiej jakości nawet co 2-3 dni. Częstsze opróżnianie popielnika oznacza mniejszy nakład pracy podczas gruntowego czyszczenia urządzenia. Praktyczna wskazówka: popiół świetnie sprawdzi się jako nawóz do roślin doniczkowych.

Czyszczenie pieca na pellet – co tydzień
Czyszczenie rusztu palnika. Na ruszcie palnika może gromadzić się popiół i powstawać spieki – czarne, twarde grudki popiołu tworzące się wskutek niepełnego spalania. W razie potrzeby należy usunąć je mechanicznie, by zapewnić prawidłowy przepływ powietrza w urządzeniu. Nadmierna ilość spieków to również sygnał, że piec nie działa prawidłowo, jest zanieczyszczony lub spalany w nim opał charakteryzuje się niską jakością.
Kontrola komory spalania. Należy usunąć resztki spalonego pelletu i inne zanieczyszczenia z komory spalania.

Czyszczenie pieca na pellet – co miesiąc
Czyszczenie wymiennika ciepła. Sadzę i osady na wymienniku ciepła usuwa się za pomocą szczotki lub zgarniacza, zazwyczaj dostarczonego wraz z piecem przez producenta. Zanieczyszczenia zgromadzone w tym miejscu obniżają efektywność przekazywania ciepła, a to oznacza konieczność zużycia większej ilości opału. Grubość warstwy zanieczyszczeń w piecu na pellet nie powinna przekraczać 3 mm.
Kontrola układu podającego. Należy upewnić się, że w koszu, na ślimaku i w elastycznej rurze podającej nie nagromadził się pył i inne odpady, takie jak np. resztki pelletu. W razie potrzeby usunąć.
Kontrola otworów nadmuchowych. Powinny być drożne, w razie konieczności należy je oczyścić z nagromadzonego nagaru (twardego osadu, powstający w wyniku niecałkowitego spalania paliwa) lub spieków.
Kontrola fotokomórki. Jeśli dane urządzenie wyposażone jest w fotokomórkę, należy upewnić się, że nie nagromadziły się na niej zanieczyszczenia. Czujnik ognia pozwala na skrócenie czasu potrzebnego do rozpalenia paliwa, zwiększa żywotność zapalarki, obniża zużycie energii elektrycznej – warstwa osadów może znacznie utrudniać jego działanie.
Czyszczenie filtrów. Filtry czyści się miękką szczotką lub odkurzaczem. Jeśli są zużyte lub uszkodzone, należy wymienić je na nowe. Odpowiednia konserwacja filtrów wydłuża żywotność urządzenia.

Coroczny przegląd i gruntowne czyszczenie
Raz w roku należy przeprowadzić gruntowne czyszczenie i przegląd urządzenia. Specjaliści wskazują, że najlepiej zrobić to po zakończeniu sezonu grzewczego lub przed jego rozpoczęciem. Natomiast w przypadku pieców, które używane są do podgrzewania ciepłej wody użytkowej przez cały rok, zaleca się dwa przeglądy rocznie.
Na co zwrócić uwagę podczas gruntowego przeglądu i czyszczenia pieca na pellet?
- Demontaż i czyszczenie palnika.
- Kontrola stanu uszczelek i zawiasów – użyte uszczelki mogą powodować dymienie lub straty ciepła.
- Kontrola stanu technicznego podzespołów – w tym stan ślimaka podajnika (zwłaszcza końcówki), grzałki, wentylatorów i czujników.
- Czyszczenie przewodów kominowych – komin powinien być czyszczony co najmniej raz w roku przez profesjonalnego kominiarza.
- Smarowanie elementów ruchomych – w piecach z automatycznym systemem czyszczenia wymiennika ciepła należy nasmarować ruchome części, aby zapobiec ich zapieczeniu.
- Kontrola stanu sznura uszczelniającego w drzwiczkach kotła i pokrywach kosza.
- Regulacja zaczepu w drzwiczkach kotła.