Zrób to przed zimą, a Twój piec odwdzięczy się zimą niższymi rachunkami

Macie w swoim domu kominek na drewno? No to musicie wiedzieć, że nadszedł właśnie odpowiedni czas, aby przygotować go do nadchodzącego sezonu. Ciepło z paleniska pieca nie tylko tworzy przytulną atmosferę w mieszkaniu, ale stanowi również praktyczną i ekonomiczną metodę ogrzewania w chłodne dni. Zanim jednak rozpalicie w kominku, poświęćcie chwilę na jego dokładne wyczyszczenie i szybki przegląd. Dzięki temu Wasz piec będzie idealnie przygotowany na zimę.
- Sprawdzić, czy piec nie ma uszkodzeń
- Ciąg musi być bez zakłóceń – kontrola komina i przewodów kominowych
- Czyste palenisko – zasadniczy element kominka
- Przejrzysta szyba – doskonały widok migocących płomieni
- Czyszczenie obudowy – każdy rodzaj powierzchni wymaga innej pielęgnacji
Sprawdzić, czy piec nie ma uszkodzeń
Zanim zaczniecie czyścić kominek i ponownie go uruchamiać, dobrze jest przejrzeć cały piec i poszczególne jego elementy pod kątem ewentualnych uszkodzeń. Większe uszkodzenia łatwo rozpoznać nawet gołym okiem, a jednocześnie to one stanowią najczęściej ryzyko awarii.
Na wszelki wypadek naprawcie wszystkie zauważone uszkodzenia czy poluzowania poszczególnych części, zanim po raz pierwszy w nowym sezonie rozpalicie ogień. Prace naprawcze są konieczne, kiedy na przykład szyba jest pęknięta, drzwiczki się nie domykają, rura kominowa jest słabo umocowana albo na cegłach szamotowych w palenisku widać rysy.
Ciąg musi być bez zakłóceń – kontrola komina i przewodów kominowych
Sprawdźcie i oczyśćcie w następnym kroku przewody kominowe. Przez okienko rewizyjne da się przy pomocy szczotki usunąć nagromadzoną w przewodach sadzę. Rurę piecową trzeba czyścic regularnie, najlepiej po każdym sezonie grzewczym. Osad z sadzy i substancji smolistych utrudnia odprowadzanie spalin, co zagraża Waszemu zdrowiu i zwiększa ryzyko powstania pożaru.
Fachowe czyszczenie komina trzeba zlecić kominiarzowi. Zgodnie z przepisami czyszczenie komina należy przeprowadzać co najmniej raz na trzy miesiące, a więc cztery razy w ciągu całego roku. W przypadku kominków opalanych drewnem zaleca się przeprowadzanie przeglądu co najmniej raz w roku.
Nawet jeśli wizyta kominiarza została już w niedalekiej przyszłości umówiona, nie zaszkodzi pod koniec lata rzucić okiem na komin. Czasem zdarza się, że ptasie gniazda albo jakieś inne przedmioty znalazły się w wylocie komina i będą blokować swobodny wylot spalin z pieca. Aby zapobiec pożarowi w kominie i zapewnić optymalny ciąg w palenisku, powinniście w każdym przypadku takie przeszkody usunąć.
Czyste palenisko – zasadniczy element kominka
Bez czystego paleniska przyjemność palenia w kominku szybko minie. Podkładajcie kawałki drewna zawsze ostrożnie, aby uniknąć uszkodzeń. Jeśli stwierdzicie jakiś defekt w strefie paleniska, musicie go jak najprędzej fachowo naprawić, aby zapewnić bezpieczne korzystanie z kominka.
Większe zanieczyszczenia możecie usunąć z wnętrza kominka szczotką i szufelką. Do wybrania resztek popiołu można wykorzystać specjalny odkurzacz do popiołu. Sprawdźcie też pojemnik na popiół i opróżnijcie go. Kiedy palenisko będzie już wyczyszczone, przejrzyjcie je, zwracając uwagę na ewentualne drobne pęknięcia.
Odkurzenie paleniska jest ważne, ponieważ nagromadzony kurz będzie się spalał i wydzielał nieprzyjemne zapachy. Czyste wnętrze pieca można przetrzeć miękką, wilgotną ścierką. Należy przy tym unikać używania środków czyszczących, które mogłyby zniszczyć żaroodporną farbę. Aby zapobiec rdzewieniu, zostawcie otwarte drzwiczki pieca do całkowitego wyschnięcia wilgoci.
Czy rysy na cegłach szamotowych są niebezpieczne? Szamot jest bardzo odporny na wysokie temperatury, jednak jak każdy materiał starzeje się z czasem i może pękać. Wąskie i drobne rysy nie wpływają na pracę pieca; można taką wykładzinę paleniska bez problemu nadal użytkować. Co innego, jeśli odpadają całe fragmenty cegieł i widoczna jest wewnętrzna konstrukcja pieca – taki szamot należy oczywiście wymienić.

Przejrzysta szyba – doskonały widok migocących płomieni
Pewne niewielkie ilości sadzy osiadają na szybie każdego kominka. Po dłuższym okresie ogrzewania może to prowadzić do znacznej utraty przejrzystości. Procesowi nadmiernego powstawania sadzy sprzyjają nieodpowiednie warunki spalania opału oraz niewłaściwy opał.
Nie podkładajcie do pieca drewna o wilgotności większej niż 15-20%. Tylko suchy opał zapewnia czyste spalanie i efektowy widok płomieni za szybą. Wilgotność drewna łatwo sprawdzić jednym z ogólnie dostępnych na rynku mierników.
Czysty widok na ogień można przywrócić, czyszcząc szybę specjalnymi środkami lub też domowymi sposobami. Potrzebna jest do tego gazeta albo obierki z ziemniaków. W pierwszym przypadku zmięty papier gazetowy zwilża się wodą i zanurza w zimnym popiele. Pociera się tym szybę kominkową. Bez problemu i co najważniejsze – bez chemii, szyba powinna stać się czysta i przejrzysta.
Druga metoda wykorzystuje powszechnie występujące w prawie każdej kuchni obierki ziemniaczane. Zawarta na nich skrobia pozwala bez wysiłku oczyścić powierzchnię szyby z sadzy. Wystarczy pocierać zwilżonymi obierkami szkło, a potem mokrą ścieką usunąć resztki osadu.

Czyszczenie obudowy – każdy rodzaj powierzchni wymaga innej pielęgnacji
Każdy kominek może posiadać obudowę z różnych materiałów. Czy to będzie klasyczny wariant ze stalą, czy też kominek z naturalnego kamienia – każda powierzchnia potrzebuje indywidualnego podejścia.
- Stal
Ten kominek posiada odporną na wysokie temperatury powłokę lakieru, która nie daje niestety pełnej ochrony przed korozją. Kominek stalowy trzeba więc czyścić wilgotną ścierką, a następnie powierzchnię wysuszyć. Zauważone drobne plamy korozji należy usuwać i uzupełniać farbę.
- Marmur, granit, kamień naturalny
Kominki z tych materiałów muszą być czyszczone szczególnie ostrożnie, ponieważ materiał jest bardzo wrażliwy. Używać należy ścierki i letniej wody lub łagodnych środków czyszczących – przy większych zabrudzeniach.
- Ceramika
Kominki kaflowe są bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Z reguły wystarczy odkurzanie miękką ścierką, a większe zabrudzenia dają się usunąć wilgotną szmatką.
Bez względu na rodzaj kominka, warto zainwestować nieco czasu przed sezonem w gruntowne jego czyszczenie, aby potem cieszyć się przyjemnym ciepłem w każdy zimowy dzień.