Kupujesz pellet? Te szczegóły odróżniają opał dobry od tego, który zniszczy piec

Zauważyliście na pewno, że oferta pelletu na rynku jest bardzo różnorodna i przy zakupie można łatwo się pogubić. Jeśli kierujecie się tylko ceną i wybieracie najtańszy towar, Wasze oszczędności mogą się okazać pozorne. Przy codziennym paleniu w piecu szybko wyjdzie na jaw, że słabej jakości pellet jest dla pieca szkodliwy. Jak więc rozpoznać dobry pellet?
Czym grozi używanie pelletu słabej jakości?
W przypadku palenia w nowoczesnym piecu na pellet słabej jakości opałem, mogą wystąpić liczne problemy:
- Niepełne spalanie powoduje blokowanie komory spalania w piecu, a to z kolei z pewnością spowoduje problemy z automatycznym rozpalaniem. Praktycznie bezobsługowa praca nowoczesnych pieców pelletowych jest jedną z ich głównych zalet.
- Szczególnie korzystny cenowo pellet ma zwykle niską wartość opałową, a przez to urządzenie grzewcze wytwarza z jednostki pelletu mniej ciepła. To z kolei powoduje, że piec musi pracować na najwyższym stopniu mocy i zużywa duże ilości opału. Początkowe oszczędności szybko zostają stracone.
- Pellet słabej jakości jest zwykle bardziej wilgotny i zawiera więcej żywicy, a nawet pozostałości klejów albo lakierów. Spalanie takiego opału sprzyja osadzaniu się sadzy i substancji smolistych na ściankach komory spalania i w kominie. Tego rodzaju osady są trudne do usunięcia, obniżają sprawność pieca, a na dodatek są palne i grożą pożarem.
- Podczas spalania nieodpowiedniej jakości pelletu wewnętrzne ściany pieca w krótkim czasie pokrywają się czarnym nalotem. W przypadku kominka, psuje to całą estetykę i zakłóca widok domowego ogniska.
Jakie są cechy dobrego pelletu?
Pellet zalicza się do odnawialnych źródeł energii, a tym samym zapewnia ogrzewanie domu w sposób ekonomiczny i ekologiczny. Jednak nie każdy pellet jest pod względem wartości opałowej i trwałości jednakowy. Jak rozpoznać dobry pellet? Podajemy tutaj kilka wskazówek, które pomogą dokonać właściwego wyboru.
- Certyfikacja – gwarancja jakości
Aby stwierdzić, że pellet jest dobrej jakości, należy sprawdzić, czy posiada uznany certyfikat. Najbardziej powszechnymi certyfikatami w Polsce są ENplus oraz DINplus. Odpowiednie oznaczenia na opakowaniu gwarantują przestrzeganie surowych wymagań odnośnie składu, wartości opałowej, wilgotności i popiołu w pellecie.
- Twardość pelletu – ważny czynnik trwałości
Dobry pellet powinien być twardy i trwały, aby nie ulec zniszczeniu podczas transportu i magazynowania. Zbyt duża kruchość prowadzi do powstawania pyłu i drobnych cząstek, które mogą zablokować podajniki ślimakowe i spowodować awarię pieca.
- Geograficzne pochodzenie surowca – jakość nie zna granic
Jakość pelletu nie zależy od kraju pochodzenia surowca do jego wytworzenia. Obojętne, czy pellet przywieziono z Niemiec, Ukrainy, Białorusi czy z Kanady, ważne jest, aby cały łańcuch produkcyjny był pod kontrolą, poświadczony certyfikatem, a towar wysokiej jakości.
- Skład pelletu – czyli czyste drewno
Aby zaopatrzyć się w zapas wysokiej jakości pelletu, ważne jest upewnienie się, że jest on wytworzony z czystego, nieprzetwarzanego drewna. Pellet, który jest produktem ubocznym zakładów drzewnych (trociny, wióry) jest z reguły lepszej jakości, niż wyprodukowany z drewna z odzysku, często z pozostałością kleju lub innych substancji chemicznych.
- Rodzaj drewna – liściaste czy iglaste
Na etykiecie musi być podana informacja o rodzaju drewna użytego do produkcji pelletu. Drewno gatunków iglastych ma inne właściwości niż liściastych, jednak oba rodzaje nadają się do wyrobu pelletu i wykazują podobną wartość opałową. Spełniony musi być tylko warunek, że do produkcji pelletu użyto czystego drewna, a nie odpadów z lakierami, klejami albo impregnatami.
- Wielkość pelletu
Średnica granulatu 6 mm albo 8 mm oraz długość do 40 mm umożliwiają optymalne spalanie i bezproblemowe podawanie opału do komory spalania. Ważne jest przy tym, aby pellet był jednorodny, co pozwala uniknąć wahań mocy pieca i zakłóceń w jego pracy.
- Wilgotność i wartość opałowa
Dobry pellet musi wykazywać niską zawartość wilgoci (<10%) i wysoką wartość opałową (>4,6 kWh/kg), co zapewnia ekonomiczne spalanie i maksymalną sprawność. Zbyt wysoka wilgotność pelletu prowadzi do obniżenia wartości opałowej, a także nadmiernemu tworzeniu się kondensatu i popiołu.
- Zawartość popiołu
O jakości pelletu świadczy też zawartość popiołu, która powinna być możliwie najniższa (<0,7%). Dzięki temu niższa jest emisja szkodliwych substancji, a jednocześnie mniejsza możliwość zakłócenia pracy systemu grzewczego i rzadsze czyszczenie piece.

Jak wybrać dobry pellet?
Jak można kupić optymalny pellet, nie wpadając w pułapkę najniższych cen? I jak orientować się w dżungli ofert? Wybór wysokiej jakości pelletu jest jednocześnie wyborem strategii oszczędzania oraz ochrony środowiska naturalnego. Nie zapomnijcie więc:
- Zapoznać się dokładnie z podanymi na etykiecie parametrami pelletu: powinny tam być wszystkie istotne informacje o właściwościach opału oraz o producencie.
- Sprawdzić certyfikaty: one potwierdzają, że towar przeszedł testy i surowe kontrole, a jego pochodzenie, produkcja i transport odpowiadają wymaganiom.
- Poprosić o radę sprzedawcę, który pomoże wybrać optymalny pellet.
