Większość osób rozpala kominek nieprawidłowo. Efekt? Strata opału i ciepła

Widok migocącego ognia w kominku uchodzi za symbol przytulności i miłej atmosfery we własnych czterech ścianach. Piękny kominek tworzy w mieszkaniu niepowtarzalną atmosferę i roztacza przyjemne ciepło. Odpowiednie rozpalenie i podkładanie drewna to podstawa spokojnej i długotrwałej gry płomieni, efektywne spalanie i ograniczenie dymienia.
- Jak uniknąć błędów przy rozpalaniu kominka?
- Prawidłowe rozpalanie kominka – krok po kroku
- Palenie drewnem w kominku – złote zasady
Jak uniknąć błędów przy rozpalaniu kominka?
Najważniejsze przy rozpalaniu kominka są oczywiście polana drewna, drobne kawałki opału uzyskane poprzez łupanie pieńków wzdłuż włókien. Szczapy powinny mieć długość odpowiednią do paleniska Waszego kominka i wykazywać wilgotność poniżej 20%. Do rozpalenia ognia potrzebujecie wystarczającą ilość drobno pociętych kawałków drewna do rozpałki oraz kominkową zapalniczkę.
Nie powinno się używać do rozpalania papieru gazetowego, ponieważ zawiera on zbyt dużo wilgoci, a w farbie drukarskiej znajdują się szkodliwe związki chemiczne, uwalniane podczas spalania. Papier gazetowy nadaje się więc nie do kominka, a na makulaturę. Także płynnych paliw jak benzyna albo spirytus nigdy nie powinniście używać do rozpalania w kominku.
Prawidłowe rozpalanie kominka – krok po kroku
Ogień w kominku najlepiej jest rozpalać od góry do dołu. W ten sposób komin prędzej się rozgrzewa i w krótkim czasie tworzy potrzebny dla ognia ciąg powietrza. I co przy tym najlepsze: powstaje tylko niewielka ilość dymu, a przez to zmniejsza się zanieczyszczenie atmosfery pyłami. Dodatkową korzyścią używania wyłącznie suchego opału (wilgotność poniżej 20%) jest brak osadzającej się sadzy. W ten sposób szyba kominkowa pozostaje długo czysta i zapewnia swobodny widok płonących szczap.
Rozpalanie można wykonać w czterech krokach:
- Około cztery do sześciu polan mniejszej wielkości ułożyć w stos, krzyżując je wzajemnie. Na górze położyć drobne kawałki najlepiej miękkiego drewna iglastego i trochę podpałki na przykład w postaci nasączonej woskiem wełny drzewnej.
- Podczas rozpalania całkowicie otworzyć dopływ powietrza.
- Kiedy ogień całkowicie się rozpali, zmniejszyć dopływ powietrza. Kierujcie się przy tym wskazaniami producenta kominka.
- Dopiero kiedy ogień wypali się i płomienie zaczynają przygasać, następuje właściwy moment, aby podłożyć na żar kolejne szczapy. Uniknie się w ten sposób wydostawania się spalin do mieszkania.
Nie wszystkie kominki są jednakowe. Nasze wskazówki są tylko pewnym punktem wyjścia. Koniecznie zapoznajcie się z uwagami w instrukcji użytkowania Waszego urządzenia. Różne kominki mogą mieć specjalne ustawienia. Z całą pewnością potrzebujecie przygotować wystarczającą ilość suchego drewna w odpowiednich rozmiarach oraz dużo rozpałki, aby palenisko i komin szybko uzyskały temperaturę pracy.

Palenie drewnem w kominku – złote zasady
- Określić zapotrzebowania na ciepło
Przed zainstalowaniem kominka albo innego urządzenia grzewczego na drewno koniecznie trzeba się zorientować, ile ciepła potrzebuje Wasze pomieszczenie. Chodzi o to, aby wielkość źródła ciepła odpowiadała jego zapotrzebowaniu, ponieważ często zdarza się przewymiarowanie takich urządzeń. Z reguły nie pracują one z pełną mocą, co ma negatywny wpływ na emisję spalin.
Do palenia należy używać wyłącznie drewna sezonowanego o wilgotności 15-20%. Tylko w ten sposób uzyskacie optymalną ilość energii cieplnej w przyjaznym dla środowiska procesie spalania.
- Nie palić odpadów drzewnych
Wszelkie odpady, także stary papier, nie nadają się do kominka. Obciążają środowisko, a końcowym rozrachunku powietrze w Waszym mieszkaniu. Kawałki drewna malowane, lakierowane albo klejone, a także płyty wiórowe, mogą podczas spalania emitować szkodliwe substancje dioksyny.
- Rozpalać ogień w odpowiedni sposób
Polana z drewna twardego o dużej gęstości mają wyższą temperaturę zapłonu niż szczapy sosnowe albo świerkowe. Jak wspominaliśmy, w żadnym wypadku nie należy używać benzyny, rozpuszczalnika, czy podobnych płynów – grozi eksplozją!
- Podkładać drewno w odpowiedni sposób
Także zbyt mała ilość drewna w palenisku spowoduje spadek temperatury w pomieszczeniu i obniżenie jakości spalania. Optymalne spalanie następuje przy wykorzystaniu pełnej mocy kominka, co nie znaczy jednak, że piec powinien być zapełniony po brzegi.
- Nie ograniczać przedwcześnie dopływu powietrza
Nigdy nie powinniście zamykać dopływu powietrza przed czasem, na przykład przed snem, aby dłużej utrzymywał się żar. To pociąga za sobą gwałtowne pogorszenie spalania i więcej wysiłku na sprzątanie - osadzanie się sadzy na szybie i w przewodzie kominowym.
- Utrzymywać piec w czystości
Kominek powinien stale być czysty wewnątrz i na zewnątrz. Sadza utrudnia przekazywanie ciepła i obniża sprawność urządzenia o około 10%. Utrzymywanie w czystości powierzchni zewnętrznych zapobiega utlenianiu się kurzu i osadzaniu nieczystości na ścianach kominka.
- Właściwie magazynować drewno opałowe
Przewiewne, osłonięte od deszczu i dobrze nasłonecznione miejsce zapewnia optymalne sezonowanie drewna opałowego. Piwnice i słabo wentylowane garaże słabo nadają się do przechowywania drewna, podobnie jak worki plastikowe. Opał powinien być pocięty i połupany na niewielkie szczapy. Najprędzej schnie drewno iglaste, najwolniej zaś dębowe.
