Jak zwiększyć efektywność spalania drewna w kominku, aby zużywał mniej drewna i lepiej ogrzewał dom?

Trzaskający ogień w kominku, który długo trzyma ciepło i czysto się pali, to zapewne idealny obraz, jaki każdy właściciel kominka chciałby widzieć w zimowy wieczór. Oprócz atmosfery przytulności, którą zapewniają migocące płomienie, ogrzewanie drewnem jest również bardzo ekologicznym sposobem wytwarzania ciepła. Aby zapewnić optymalne spalanie i właściwy ciąg, trzeba jednak wziąć pod uwagę kilka kwestii. Twój piec będzie Ci wdzięczny i zwiększy efektywność spalania.
Z tego artykułu dowiesz się:
Czego ogień potrzebuje do dobrego spalania drewna?
Zgodnie z definicją, spalanie jest reakcją chemiczną między materiałem palnym i utleniaczem, czyli w tym wypadku tlenem zawartym w powietrzu, przebiegającą z wydzielaniem ciepła i światła. Do efektywnego i całkowitego spalenia ogień potrzebuje odpowiedniej ilości tlenu. Przede wszystkim podczas rozpalania do paleniska musi trafić wystarczająco dużo powietrza. Aby zaopatrzyć Wasz kominek w tlen, należy otworzyć wszystkie istniejące regulatory dopływu powietrza.
Tylko wtedy, gdy ogień w kominku płonie prawidłowo, można zmniejszyć dopływ powietrza do paleniska. Nigdy jednak nie wolno całkowicie zamykać regulatorów. Nadmierne ograniczenie dopływu tlenu nie tylko nie ogranicza zużycia opału, ale powoduje powstawanie tlenku węgla i sadzy. Podczas rozpalania ognia zostaw drzwiczki kominka uchylone przez 10 minut. Dzięki temu szyba pozostanie czysta, a proces rozpalania przebiegnie szybciej.
Dobre spalanie dzięki dobremu drewnu
W kominku należy spalać wyłącznie naturalne, nieprzetworzone, suche drewno. Jako drewno opałowe nadają się w zasadzie wszystkie gatunki liściaste, przy czym mogą mieć one mniej lub bardziej korzystne właściwości fizyko-chemiczne, a zwłaszcza wartość opałową. Drewno iglaste z kolei ma niższą wartość opałową, a zawarta w nim żywica powoduje gromadzenie się uporczywych osadów na ścianach kominka i w przewodach kominowych.
W kominku nie należy używać drewna impregnowanego albo zawierającego pozostałości kleju lub lakieru. Należy też unikać spalania papieru i tektury, co powoduje osadzanie się sadzy oraz uwalnianie szkodliwych substancji do atmosfery. Do rozpalania najlepiej używać drobne kawałki miękkiego drewna i wełnę drzewną.
Dobre drewno do kominka, to suche drewno. Dlaczego drewno opałowe nie powinno być zbyt wilgotne? Wartość kaloryczna drewna zależy od zawartości wody. W trakcie spalania zawarta w opale wilgoć musi odparować, a tym samym pobrać odpowiednią ilość ciepła, które wraz z parą wodną trafi do komina. Aby osiągnąć optymalną wilgotność na poziomie 15-20%, drewno musi być składowane co najmniej przez dwa lata, a niektóre rodzaje jak dąb i robinia, nawet trzy lata.
Czas podkładania drewna i jego ilość też mają znaczenie
Jeśli w palenisku pozostał jedynie żar i małe płomienie, czas dołożyć drewna. Nie należy robić tego zbyt wcześnie, ani też za późno. Przedwczesne dokładanie może spowodować powstanie dużej ilości dymu, zbyt późne zaś – może uniemożliwić zapłon opału. Między poszczególnymi kawałkami drewna muszą pozostać wolne przestrzenie, aby ułatwić dostęp powietrza.
Podkładanie przypomina fazę rozpalania, dlatego najpierw trzeba całkowicie otworzyć wszystkie kanały wylotowe, a następnie powoli uchylić lekko drzwiczki kominka. Trzeba chwilę odczekać, zanim się je całkowicie otworzy. W przeciwnym razie nagły dopływ tlenu może doprowadzić do rodzaju wybuchu. Przed dołożeniem nowego drewna trzeba wyrównać żar w palenisku i ułożyć polana równolegle do drzwiczek pieca. Pozostaw dopływ powietrza całkowicie otwarty, aż drewno się zapali.
Ułożenie i ilość kawałków drewna mają kluczowe znaczenie zarówno przy rozpalaniu, jak i dokładaniu opału. Aby piec szybciej osiągnął wysoką temperaturę, nie należy rozpalać go zbyt dużą ilością drewna. Przy podkładaniu natomiast potrzebna jest większa ilość – jeśli dołożycie zbyt mało drewna, kominek wychłodzi się i spalanie nie będzie przebiegało czysto.

Czysty kominek to czyste spalanie i efektywne grzanie
Zachowanie czystości kominka jest istotne dla prawidłowego spalania. Dlatego należy go regularnie czyścić. Do sprzątania używaj narzędzi kominkowych albo odkurzacza do popiołu. Jeśli nagromadzi się zbyt wiele pozostałości spalania, jakość i efektywność ogrzewania ulegną pogorszeniu. Częstotliwość usuwania popiołu zależy od wielkości kominka; małe można czyścić po każdym paleniu, a w przypadku większych wystarczy czyszczenie cotygodniowe.
Należy też regularnie kontrolować przewody kominowe, sprawdzać, czy nie gromadzi się sadza i czyścić je. Profesjonalną obsługę kominów należy zlecić kominiarzowi, ponieważ tylko czyste przewody odprowadzające spaliny zapewniają dobre spalanie i chronią przed zapaleniem się sadzy.
Błąd kardynalny niektórych właścicieli kominków
Zdarza się, że właściciel kominka po pomyślnym rozpaleniu napełnia drewnem całe palenisko i zamyka prawie całkowicie dopływ powietrza. Wydaje mu się, że w ten sposób uzyska ciągłe palenie, które trwać będzie przez wiele godzin. Zapomina o tym, że takie podejście powoduje jedynie tlący się ogień, a niedobór tlenu sprzyja osadzaniu się sadzy i smoły w przewodach kominowych i na ścianach kominka. Spalanie drewna w kominku bez zapewnienia odpowiedniego dopływu powietrza, to emisja tlenku węgla i innych szkodliwych substancji do atmosfery.
