Pellet pelletowi nierówny! Zobacz, który grzeje najmocniej, a który zawodzi

Pellet jest chętnie wybieranym źródłem energii, który można zastosować w domowych kotłach grzewczych. Wybór dobrej jakości pelletu może przełożyć się na komfort cieplny w pomieszczeniach, ale i na ekonomię spalania. Sprawdzamy, który pellet pali się najlepiej i podpowiadamy, na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie.
- Pellet drzewny liściasty
- Pellet drzewny iglasty
- Pellet agro i pellet słonecznikowy
- Najlepszy pellet posiada certyfikaty. Na co zwracać uwagę?
Pellet drzewny liściasty
Wśród różnych rodzajów pelletu, największą popularnością cieszy się materiał z odpadów drzewnych (najczęściej z trocin i wiórów). Dobrej jakości pellet drzewny posiada wysoką wartość opałową, dzięki czemu nie musimy tak często dokładać go do zasobnika. Co więcej, materiał wyróżnia się niską emisyjnością dwutlenku węgla i jest przyjazny dla środowiska naturalnego.
Pellet z drzew liściastych może posiadać różne parametry. Najczęściej jest to pellet sosnowy lub dębowy. Obie grupy produktów różnią się od siebie barwą, zapachem, ale często także efektywnością grzewczą.
Pellet dębowy jest często mieszany z innymi gatunkami drewna. Wszystko to ze względu na większe trudności produkcyjne. Pellet sosnowy na ogół występuje w „czystej” postaci, jednak może posiadać mniejszą wartość opałową. O jego dokładnej specyfikacji zadecyduje sposób prasowania i wilgotność. Tutaj podpowiadamy, jak wybrać dobry kocioł na pellet.
Pellet drzewny iglasty
To materiał grzewczy, który zdobywa wielu zwolenników. Pellet z drzew iglastych może posiadać większą kaloryczność niż wyroby z drzew liściastych. Co więcej, łatwiej jest dostrzec w nim zanieczyszczenia i wybrać produkt o dobrej jakości. Pellet iglasty ma jasny kolor, dlatego nie pomylimy go z pelletem agro.
Dodatkową zaletą pelletu iglastego jest możliwość zapewniania większej ilości ciepła przy mniejszej objętości opału (co jest bezpośrednio związane z większą kalorycznością). Pellet iglasty jest łatwy do rozpalenia, a wysoką kaloryczność zawdzięcza związkom żywicznym.
Dodatkowym atutem tego materiału grzewczego jest przyjemny zapach i możliwość ogrzewania w klasycznych kominkach. W ofertach sprzedaży znajdziemy różne materiały o różnej jakości oraz kaloryczności. Dla zapewnienia najlepszych efektów spalania, warto wybierać pellet wysokogatunkowy.

Pellet agro i pellet słonecznikowy
Ciekawą grupą produktów są także pellety agro i pellety słonecznikowe. Te pierwsze wytwarza się z odpadów powstających podczas różnego typu prac rolniczych. Najczęściej jest to biomasa, siano i słoma. Pellet agro może być tańszy w zakupie, jednak nie zapewnia tak dobrych parametrów (głównie kaloryczności).
Pellet agro można zakupić lub wykonać samodzielnie. Samodzielna produkcja pelletu wymaga inwestycji w odpowiednie urządzenia, jednak może to być rozwiązanie bardzo opłacalne. Produkcję pelletu można polecić osobom, które posiadają dostęp do odpadów powstających podczas prac rolniczych lub podczas prac produkcyjnych (np. wióry z tartaków). Proces produkcji pelletu nie jest szczególnie skomplikowany, a w zamian otrzymujemy możliwość pełnej kontroli jakości opału i atrakcyjniejszej ceny.
Wśród ciekawych odmian pelletu wyróżniamy też opał z łusek. Tego typu pellet powstaje z odpadów po ziarnach słonecznika. Jego największym atutem jest atrakcyjna cena zakupu. Opał z łusek słonecznika nabędziemy w wielu sklepach branżowych. Na ogół posiada wysoką kaloryczność, co w połączeniu z przystępną ceną, stanowi znaczący atut.
Niestety pellet z łusek słonecznika posiada też pewne wady, o których warto pamiętać. Największym mankamentem tego typu opału jest wysoka ilość popiołu powstającego podczas spalania. W praktyce oznacza to konieczność częstej kontroli i oczyszczania paleniska. Co więcej, pellet z łusek może być trudniejszy w rozpalaniu, przez co staje się mniej wygodny w użyciu niż pellet agro, a tym bardziej pellet drzewny.
Najlepszy pellet posiada certyfikaty. Na co zwracać uwagę?
Bez względu na to, na który typ pelletu się zdecydujemy, warto zadbać o to, by był to wyrób wysokiej jakości. Niektórzy nieuczciwi sprzedawcy produkują pellet z domieszką różnego typu odpadów (np. po produkcji mebli). W ten sposób zmniejsza się żywotność naszego kotła grzewczego i co równie ważne, kaloryczność opału. Gorszej jakości pellet może być też szkodliwy dla środowiska naturalnego, dlatego warto dokładnie rozważyć taki zakup.
Dobry pellet drzewny powinien spełniać normy ENplus (dostępne klasy A1, A2 oraz klasa B). Wśród certyfikatów wyróżnia się także norma DINplus (z klasą A1). Owe oznaczenia stosuje się w produktach, które spełniają europejską normę jakości EN ISO17225-2. Tutaj uzyskasz więcej informacji na temat nowych norm pelletu.
W przypadku normy ENplus, najlepszą jest klasa wyrobów A1. Jest to najczystszy pellet bez żadnych dodatków. Wyróżnia go też najwyższa wartość opałowa oraz niska zawartość popiołu. Pamiętajmy też, że duże znaczenie odgrywa magazynowanie opału. Pellet powinien znajdować się w suchym, ale i przewiewnym miejscu. Dzięki temu zminimalizujemy ryzyko zawilgocenia.