Takie drewno jest niebezpieczne dla kominka. Może "zatkać" komin i doprowadzić do pożaru

Wybór odpowiedniego drewna do palenia jest kluczowy nie tylko dla drożności komina, lecz przede wszystkim dla Twojego bezpieczeństwa. Sprawdź, które rodzaje drewna mogą najbardziej zanieczyścić komin i jakie mogą być tego konsekwencje.
Z tego artykułu dowiesz się:
Drewno iglaste - sosna, świerk, jodła
Drewno iglaste, takie jak sosna, świerk czy jodła, jest bogate w żywicę. Podczas jej spalania powstaje gęsty, tłusty dym, który unosi się do komina i osadza na jego ścianach w postaci lepkiej substancji przypominającej smołę. Z biegiem czasu nagromadzenie się takich osadów może prowadzić do poważnych problemów. Nie tylko zmniejsza się przepustowość komina, lecz także wzrasta ryzyko zapalenia się sadzy w kominie, a co za tym idzie – pożaru.
Co ważne, nawet suche drewno iglaste może być kłopotliwe, ponieważ wciąż zawiera sporo naturalnych olejków i żywic, które spalają się w wysokiej temperaturze, a ich opary skraplają się na chłodniejszych ścianach komina. Aby zminimalizować ryzyko, drewno iglaste można wykorzystywać jedynie na rozpałkę, ale nie powinno stanowić głównego źródła opału.
Niesezonowane drewno
Wilgotne drewno, niezależnie jakiego rodzaju, stanowi duże zagrożenie dla komina i wydajności ogrzewania. Podczas spalania wilgotnego drewna znaczna część energii cieplnej jest zużywana na odparowanie wody zamiast na efektywne ogrzanie pomieszczenia. Powoduje to nie tylko mniejsze ciepło (i większe koszty), ale również intensywniejsze dymienie, co przyczynia się do szybszego odkładania się sadzy na ścianach komina.
Wilgotne drewno spala się w niższej temperaturze, co zwiększa ryzyko zbierania się substancji smolistych wewnątrz przewodu kominowego. W efekcie komin pokrywa się lepką, trudną do usunięcia smolistą warstwą, która z czasem staje się łatwopalna. Dlatego zaleca się używanie drewna o wilgotności nieprzekraczającej 15-20%, co można osiągnąć poprzez odpowiednie sezonowanie drewna, o którym przeczytasz w tym artykule.
Drewno pokryte lakierem, farbą lub impregnatem
Spalanie drewna, które było wcześniej malowane, lakierowane lub impregnowane chemikaliami, jest szczególnie niebezpieczne. Podczas spalania takich materiałów uwalniają się toksyczne substancje, które nie tylko zanieczyszczają komin, ale również mogą zagrażać zdrowiu domowników i okolicznych mieszkańców. Wytwarzane podczas spalania opary zawierają szkodliwe związki chemiczne, takie jak dioksyny, które mają silne działanie rakotwórcze.
Co więcej, tego typu drewno często spala się w sposób niekontrolowany, co prowadzi do nagłego wzrostu temperatury i intensywniejszego wydzielania sadzy. Nagromadzenie takich zanieczyszczeń w kominie może skutkować niebezpieczeństwem pożaru sadzy lub zatkaniem przewodu kominowego. Pomijając już aspekty prawne, gdyż palenie takim rodzajem drewna podlega karom.

Mokre drewno drzew liściastych
Drewno liściaste, takie jak dąb, buk czy grab, uznawane jest za najlepsze paliwo do kominków i pieców ze względu na dużą wartość opałową oraz powolne spalanie. Jednak nawet ono staje się problematyczne, jeśli jest zbyt wilgotne. Mokre drewno liściaste emituje dużo pary wodnej i dymu podczas spalania, co sprzyja powstawaniu sadzy i smoły w przewodzie kominowym.
Spalanie drewna liściastego o wysokiej wilgotności jest także skrajnie nieekonomiczne – jego efektywność grzewcza jest znacząco obniżona, ponieważ sporo energii cieplnej zostaje zużyte na odparowanie wody. Im bardziej mokre drewno, tym bardziej wzrasta ilość i tempo odkładającej się na ścianach komina sadzy.
Jakie drewno jest najlepsze do palenia?
Aby uniknąć problemów z zapychaniem komina, najlepiej wybrać drewno liściaste o niskiej zawartości żywicy, takie jak:
- Buk – zapewnia długie i równomierne spalanie oraz generuje wysoką temperaturę.
- Dąb – ceniony za dużą wartość opałową, ale wymaga dłuższego sezonowania (2 lata).
- Grab – jedno z najtwardszych i najwydajniejszych gatunków drewna opałowego, idealnie sprawdza się w przypadku kominków.
- Jesion – spala się równomiernie i długo, wydzielając niewielką ilość dymu i sadzy.
Najważniejszym czynnikiem, który wpływa na czystość komina, jest odpowiednia wilgotność drewna. Regularne czyszczenie przewodu kominowego oraz stosowanie odpowiednio wysuszonego drewna pozwala uniknąć niebezpiecznych sytuacji, takich jak pożar sadzy.