To drewno kusi ceną, ale możesz tego szybko żałować przy pierwszym rozpaleniu

Istotnym warunkiem przyjemnego spędzenia wieczoru przy kominku jest odpowiednie drewno przeznaczone do spalenia. Istnieją różne rodzaje drewna kominkowego, które w zasadzie dadzą się podzielić na drewno twarde i miękkie. Który rodzaj drewna jest najlepszym wyborem? Czy zawsze można sugerować się wysokością ceny? Spróbujmy rzucić okiem na drewno opałowe pod tym kątem.
- Jak jest różnica między drewnem twardym i miękkim?
- Zalety i wady twardego drewna opałowego
- Zalety i wady miękkiego drewna opałowego
- A może by tak zmieszać drewno twarde z miękkim?
- Drewno miękkie, czy drewno twarde? Które wybrać?
Jak jest różnica między drewnem twardym i miękkim?
Pod względem wytrzymałościowym twardość drewna jest oporem jaki stawia materiał obiektom wciskanym w jego powierzchnię. Większa gęstość drewna oznacza zwiększenie jego twardości, a to oznacza, że twardość drewna zależy przede wszystkim od rodzaju drzewa, z którego pochodzi.
Drewno miękkie jest pozyskiwane z drzew iglastych, które z reguły są zimozielone – wyjątek stanowi modrzew. Zalicza się do tej grupy sosnę, świerk i jodłę, a także modrzew i daglezję. Drewno jest zwykle łatwe do cięcia i posiada przyjemny, żywiczny zapach.
Drewno twarde pochodzi natomiast z drzew liściastych, które jesienią zrzucają swoje liście. Dąb, buk albo jesion rosną wolno i tworzą drewno o dużej gęstości. Widać wyraźnie różnicę wysokości i średnicy pnia na przykład modrzewia i dębu w tym samym wieku. Większa gęstość i twardość drewna oznacza, że pali się ono dłużej i daje więcej ciepła.
Zalety i wady twardego drewna opałowego
Drewno twarde wykazuje kilka ważnych zalet w porównaniu z drewnem miękkim, jeśli chodzi o zastosowanie do opalania pieca lub kominka. Można do nich zaliczyć:
- wyższą wartość opałową, co oznacza więcej energii cieplnej wytwarzanej z jednostki objętości drewna – ważne zwłaszcza w mroźnych miesiącach zimowych;
- dłuższy czas spalania – ze względu na większą gęstość drewno twarde spala się wolniej, co wiąże się z rzadszym podkładaniem do ognia;
- mniej dymu i osadów – twarde rodzaje wytwarzają mniej dymu, sadzy i innych smolistych osadów, co ułatwia czyszczenie i konserwację pieca lub kominka;
- duży wybór rodzaju drewna – leśne gatunki drzew liściastych dają szeroki wybór w zależności od regionu, a także osobistych upodobań właścicieli kominka.
Wadą drewna twardego jest jego wyższa z reguły cena, niż gatunków miękkich. Wynika to z dłuższego okresu wzrostu i dojrzewania gatunków liściastych twardych, a także większej trudności z cięciem i łupaniem. Poza tym drewno twarde jest wyraźnie cięższe, co utrudnia i transport, i załadunek wraz z rozładunkiem.
Zalety i wady miękkiego drewna opałowego
Chociaż twarde drewno opałowe posiada wiele zalet, nie oznacza to wcale, że drewno miękkie nie jest warte uwagi. Jest kilka powodów, które przemawiają na korzyść drewna miękkiego jako opału:
- łatwość rozpalania – drewno miękkie zawiera więcej żywicy i zapala się łatwiej i szybciej niż drewno twarde; ma to szczególnie znaczenie, kiedy trzeba szybko rozpalić ogień;
- szybkie spalanie – ponieważ drewno miękkie szybko się pali, wytwarza też szybko ciepło, co ma znaczenie, kiedy trzeba w krótkim czasie podgrzać pomieszczenie;
- łatwość obróbki – drewno miękkie łatwiej się tnie na kawałki łupie, co ułatwia przygotowanie opału;
- powszechna dostępność – sosna i świerk należą do najbardziej rozpowszechnionych w naszym kraju rodzajów i są łatwo dostępne;
- przyjemny zapach – zawartość żywicy w miękkim drewnie daje przyjemny zapach w mieszkaniu i tworzy przyjemną atmosferę.
Niewątpliwą wadą drewna miękkiego jest mniejsza wartość opałowa, czyli wytwarzanie mniejszej ilości ciepła z jednostki objętości oraz szybkie spalanie, co wiąże się z częstym podkładaniem. Poza tym duża zawartość żywicy sprzyja powstawaniu warstwy sadzy w kominie i na ściankach kominka, a to z kolei utrudnia czyszczenie i konserwację.
A może by tak zmieszać drewno twarde z miękkim?
Z drewna miękkiego i twardego można z powodzeniem zrobić opał kombinowany. Oba rodzaje drewna posiadają różne właściwości, przez co ich kombinacja uzyskuje pewne zalety. Liczy się głównie efektywne spalanie oraz równomierne przekazywanie ciepła do otoczenia. Przygotowując mieszany opał do kominka, należy wziąć pod uwagę następujące czynniki:
- Proporcje
Mieszajcie drewno twarde z miękkim w odpowiednich proporcjach – zwykle jest to 2/3 drewna twardego i 1/3 drewna miękkiego. Te wartości można oczywiście zmieniać według własnych potrzeb.
- Wilgotność drewna
Upewnijcie się dobrze, czy składniki mieszanki opałowej zostały dostatecznie wysuszone. Tylko wilgotność rzędu 15-18%, zawsze poniżej 20%, zapewnia wydajne spalanie i skuteczne ogrzewanie. Zwłaszcza drewno dębowe wymaga długiego okresu sezonowania.
- Przyzwyczajenia domowników
Weźcie też pod uwagę, że różnorodne właściwości drewna miękkiego i twardego, związane ze spalaniem, wymagają zmiany niektórych nawyków. Należy uwzględnić częstsze podkładanie opału, krótszy okres wydzielania ciepła, szybsze nagrzewanie pomieszczenia itp.
- Większa możliwość zadymienia
Drewno miękkie ma skłonność do wytwarzania większej ilości dymu niż drewno twarde, dlatego sprawdźcie dobrze stan przewodów kominowych i ich właściwe funkcjonowanie.

Drewno miękkie, czy drewno twarde? Które wybrać?
Wybór rodzaju drewna opałowego zależy ostatecznie od Waszych indywidualnych potrzeb, upodobań i możliwości. Drewno twarde zapewnia dłuższe spalanie i więcej ciepła, podczas gdy drewno miękkie szybciej się rozpala i jest łatwiejsze do przygotowania.
Nie ma w zasadzie przeciwskazań, aby według uznania korzystać z obu tych rodzajów albo nawet tworzyć z nich mieszankę. W końcowym rozrachunku liczy się tylko, czy Wasz wybór odpowiada wymaganiom i oczekiwaniom domowników, i zapewnia im komfort cieplny w zimowe miesiące. Pamiętajcie też, że odpowiednie sezonowanie i przechowywanie drewna opałowego dowolnego rodzaju ma istotny wpływ na ostateczny wynik spalania.
