Te gatunki drewna produkują najmniej sadzy w kominku i spalają się wyjątkowo czysto

Kominek wnosi do mieszkania ciepłą i przytulną atmosferę. Największa przyjemność z siedzenia przed kominkiem bierze się z faktu, że możemy z bliska patrzeć na płomienie migocące tuż za dużą, szklaną szybą. Dlatego nie jest już tak pięknie, kiedy na szkle osadza się smoła i sadza. Co zrobić, żeby brzydkie osady nie psuły nam nastroju?
Z tego artykułu dowiesz się:
Dlaczego w kominku tworzy się sadza?
Nowoczesne kominki są bardziej wydajne niż stare piece kominkowe, a spaliny mają w nich niższą temperaturę w porównaniu ze starymi urządzeniami. Zdecydowana większość energii cieplnej jest rozprowadzana po mieszkaniu, a nie odprowadzana przez komin. Niektórzy użytkownicy kominków mają jednak problem z nadmierną ilością sadzy.
Kiedy temperatura w kominku jest zbyt niska, powstaje niebezpieczeństwo osadzania się smoły i sadzy na przeszklonych ściankach. Sadza tworzy się zwykle wtedy, gdy spalane drewno jest zbyt wilgotne albo dopływ powietrza do paleniska jest niedostateczny.
Jak sprawdzić zawartość wilgoci w drewnie kominkowym?
Aby uzyskać optymalne spalanie, wilgotność drewna opałowego powinna wynosić nie więcej niż 18%. Najdokładniej można określić zawartość wody w drewnie przy pomocy wilgotnościomierza. Domowym sposobem można jednak przeprowadzić prosty test płynu do mycia naczyń. Tą metodą, w dziecinnie prosty sposób możecie sprawdzić, czy Wasze drewno do kominka jest suche. Wszystko, czego potrzebujecie, to zwykły płyn do mycia naczyń. A przebiega to następująco:
- Na koniec kawałka drewna nanosicie kilka kropli płynu do mycia naczyń.
- Rozprowadzacie lekko palcami płyn na drewnie.
- Dmuchacie mocno w ten kawałek drewna w drugim końcu.
Jeśli na powierzchni z detergentem tworzą się bańki mydlane, Wasze drewno jest wystarczająco suche. Chodzi o to, że w drewnie są małe kanały, którymi jest transportowana woda w pniu drzewa. Drzewo ścięte i pozostawione do wyschnięcia odparowuje tę wodę, a kanały pozostają puste. Dlatego powietrze, które wdmuchujecie, może się swobodnie przemieszczać.
Duża ilość piany świadczy o gotowości drewna do użycia, a jego wilgotność nie przekracza 18%. Jeśli na drewnie pojawia się niewielka ilość piany, należy je jeszcze przez krótki czas podsuszyć. Brak piany oznacza natomiast, że kanaliki w drewnie są zapełnione wilgocią i wymaga ono dłuższego suszenia.
Jakie drewno najlepiej nadaje się na opał do kominka?
Każdy gatunek drewna jest inny i każdy pali się inaczej. Wybór odpowiedniego gatunku opału do kominka prowadzi do efektywnego spalania, a Wy potrzebujecie mniej drewna, aby utrzymać pożądaną temperaturę w pomieszczeniu. Odpowiednie drewno kominkowe to również czyste spalanie bez osadzania sadzy i substancji smolistych na ściankach kominka.
Każdy gatunek drewna posiada specyficzne właściwości. Z tego względu niektóre z nich palą się lepiej, czyściej i wydajniej niż inne. W każdym razie lepiej nadaje się do kominka drewno niezawierające żywicy. Żywica pali się szybko, powoduje powstawanie osadów i iskier. Tego typu efekty nie są w kominku korzystne i oczekiwane. Gatunki liściaste zawierają najmniej żywicy i najlepiej nadają się do Waszego kominka.

Jakie gatunki drewna najmniej zanieczyszczają kominek sadzą?
- Buk i jesion – długi czas palenia
Drewno bukowe i jesionowe doskonale nadaje się do kominka. Te gatunki schną stosunkowo szybko, mają dobrą kaloryczność i długi okres spalania. Dają piękny, jasny płomień. Palenie w kominku tym drewnem daje dużo ciepła i wysoką wydajność, a poza tym nie powoduje osadzania się smoły i sadzy na szybie kominka.
- Olcha – szybki ogień z olchowego drewna
Olcha jest drewnem, które dobrze się pali. Podobnie jak buk i jesion daje dużo ciepła i czysto się spala, pod warunkiem, że jest dobrze wysuszone i nie zawiera żadnych impregnatów i lakierów. Olcha pali się szybciej niż inne gatunki drewna.
- Dąb – opał dla doświadczonych właścicieli kominków
Dąb jest bardzo dobrym drewnem opałowym, pod warunkiem, że macie z nim już pewne doświadczenie. Ten gatunek trudno się rozpala, ale kiedy już zapłonie, przez długi czas daje ciepło i radość przy kominku. Spala się czysto, a jego wadą jest konieczność długiego sezonowania. Zaleca się używanie drewna dębowego w kominku dopiero po czterech latach magazynowania w przewiewnych i suchych warunkach.
- Brzoza – najbardziej czyste spalanie
Brzoza daje piękny i czysty ogień. Szczególną cechą drewna brzozowego jest bardzo czyste spalanie, a tym samym minimalne zanieczyszczanie środowiska. Nie pali się wprawdzie tak długo jak na przykład buk, ale prawie wcale nie daje iskier.
- Drzewa owocowe – drewno nie zawsze dostępne
Drewno pozyskane z drzew owocowych jest bardzo dobrym opałem, ale oczywiście rzadko oferowanym w sprzedaży. Jest trudne do rąbania i długo schnie, ale dobrze wysuszone daje piękny i spokojny płomień.
- Osika – drewno, które może pomóc w czyszczeniu kominka
Dobrze wysuszone drewno osikowe spala się czysto, generuje mniej dymu i sadzy niż inne gatunki. Spalając się, wytwarza wysoką temperaturę, co może pomóc w wypalaniu osadów sadzy i smoły w kominku.
