Jak odróżnić dobre drewno kominkowe od złego? Sprawdź te 3 rzeczy przed zakupem

Właściciele kominków, którzy cenią sobie przytulne wieczory przy ogniu, prędzej czy później stają w obliczu nieuniknionego problemu: kończy się zapas drewna. Przed zakupem nowego opału pojawia się istotne pytanie: jak odróżnić dobre drewno od złego, aby nie przepłacić, a jednocześnie zapewnić ciepło i uniknąć zatkania komina sadzą.
- Jak wybrać najlepsze drewno opałowe?
- Jak rozpoznać dobre drewno opałowe?
- Rodzaje drewna opałowego: miękkie i twarde
- Wybór drewna opałowego: twarde czy miękkie?
Jak wybrać najlepsze drewno opałowe?
Nie każdy opał jest taki sam, nawet w przypadku tego samego typu drewna. Sposób przechowywania oraz okres sezonowania mają kluczowe znaczenie dla jakości drewna opałowego. Przedstawimy Wam, jakie właściwości powinien mieć dobry opał oraz na co należy zwrócić uwagę, jeśli planujecie sami pociąć i połupać drewno do kominka.
Najważniejszym elementem różniącym dobry opał od złego jest jego wilgotność. Wilgotne, spleśniałe lub zbutwiałe drewno nie tylko emituje mało ciepła (woda zawarta w drewnie musi najpierw odparować, zanim opał zacznie się właściwie palić, co wymaga dużych nakładów energii cieplnej), ale także zanieczyszcza środowisko i jest szkodliwe dla zdrowia. Jest trudne do zapalenia i powoduje powstawanie gęstego dymu oraz nieprzyjemnego zapachu. Dodatkowo, mokre drewno przyczynia się do zwiększonego osadzania się sadzy i smoły na ścianach przewodu kominowego i pieca.
Jak rozpoznać dobre drewno opałowe?
Nawet osoba nieznająca się na przemyśle drzewnym jest w stanie ocenić, czy ma do czynienia z wysokiej czy niskiej jakości opałem. Pomocne mogą być następujące porady:
- Drewno opałowe powinno być odpowiednio długo sezonowane i zawierać maksymalnie 20% wilgoci.
- Wysokiej jakości opał musi być jednolity pod względem gatunku, co oznacza, że nie powinien zawierać więcej niż 10% domieszki innych gatunków niż zadeklarowany.
- Kawałki drewna nie powinny mieć widocznych śladów pleśni, co wskazuje na niewłaściwe przechowywanie i nadmierną wilgotność drewna.
- Wielkość połupanych kawałków drewna nie powinna być zbyt duża, to znaczy nie większa niż 15 cm, a ich długość powinna być dostosowana do wielkości Waszego paleniska.
- Świeże, dobrej jakości drewno opałowe pachnie intensywnie drewnem i żywicą, a kora mocno do niego przylega.
- Zwróćcie uwagę na lekko żółtawy lub równomiernie szarawy kolor drewna oraz na pęknięcia spowodowane wysychaniem na czołowych stronach kawałków.
- Uderzenie dwóch kawałków suchego drewna o siebie wydaje czysty i dźwięczny odgłos, podczas gdy drewno wilgotne wydaje przytłumiony dźwięk.
Dokładne zmierzenie wilgotności drewna opałowego można wykonać specjalnym miernikiem, którego koszt nie jest wysoki. Daje on najbardziej wiarygodny i precyzyjny wynik zawartości wilgoci w drewnie.

Rodzaje drewna opałowego: miękkie i twarde
Drewno opałowe można generalnie sklasyfikować jako miękkie oraz twarde. Do miękkich zaliczają się zazwyczaj drzewa iglaste, takie jak świerk, sosna i modrzew, ale także niektóre liściaste, jak lipa oraz topola. Twarde są zawsze liściaste, takie jak dąb, jesion, brzoza czy buk.
Z uwagi na swoją wewnętrzną strukturę, mają one znacznie większą gęstość i twardość, a co za tym idzie – również wyższą wartość opałową. To samo w sobie nie przesądza jeszcze o wyższej jakości, lecz raczej wpływa na proces suszenia i przechowywania.
Miękkie drewno opałowe można również doskonale spalać, chociaż trzeba się zaopatrzyć w nieco większą jego ilość. Drewno miękkich gatunków zawiera zwykle więcej żywicy i pali się z tego powodu często dość niespokojnie. Typowe trzaskanie i iskrzenie na palenisku pochodzi zazwyczaj od świerka albo sosny. Wzmożone wyrzucanie iskier wymaga dla bezpieczeństwa raczej zamkniętego paleniska.

Wybór drewna opałowego: twarde czy miękkie?
W zasadzie gatunek drewna ma znikomy wpływ na jego wartość opałową i w ocenie jakości drewna opałowego odgrywa raczej drugorzędną rolę. Wynika to nie tylko z faktu, że wartość energetyczna różnych gatunków drewna różni się w stopniu stosunkowo niewielkim (szczególnie w grupie gatunków twardych), ale również z tego, że wpływa na nią efektywność pieca. Z tych powodów nie da się jednoznacznie ocenić jakości drewna gatunków twardych i miękkich.
Można jednak stwierdzić, że największa różnica między drewnem miękkim a twardym tkwi w ich gęstości. Drewno miękkie, do którego zalicza się głównie gatunki iglaste, jest ze względu na niższą gęstość lżejsze od drewna twardego i tańsze. Pali się szybciej, co powoduje, że szybciej osiąga się pożądaną temperaturę w pomieszczeniu, ale wymaga częstszego dokładania do pieca. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli pominąć pewne niedogodności związane z szybszym spalaniem i iskrzeniem na palenisku, pod względem łącznych kosztów i wartości energetycznej obie grupy drewna opałowego – miękkiego i twardego – nie różnią się aż tak bardzo. Jak się wydaje, większą rolę w wyborze rodzaju drewna odgrywa przyzwyczajenie i pewna moda, niż racjonalne przesłanki.