Które drewno opałowe pali się najlepiej?

W zasadzie każde drewno opałowe pali się najlepiej, jeśli jest dobrze wysuszone. Przede wszystkim sezonowane szczapy drewna o wilgotności co najwyżej 18% zapewniają powolne spalanie, a tym samym stałe przez dłuższy czas wydzielanie ciepła. Poszczególne rodzaje drewna różnią się jednak między sobą nie tylko twardością, ale również długością i przebiegiem spalania. Jakie więc drewno najlepiej wybrać?
- Różne rodzaje drewna i ich sposoby palenia
- Ciepło spalania czy wartość opałowa drewna?
- Drewno kominkowe – jaki rodzaj jest najlepszy?
Różne rodzaje drewna i ich sposoby palenia
W Polsce mamy kilkanaście gatunków drzew liściastych i kilka gatunków iglastych, które są gatunkami lasotwórczymi. Tworzą albo współtworzą drzewostany na określonych obszarach geograficznych i mają duże znaczenie gospodarcze. Poza nimi spotyka się gatunki pomocnicze, które pełnią rolę biocenotyczną i pielęgnacyjną. W gruncie rzeczy nie ma przeszkód, aby każdy z rodzimych rodzajów i gatunków drewna posłużył jako opał. Tyle tylko, że trudno sobie wyobrazić kominek opalany drewnem cisowym, dereniowym albo na przykład jałowcowym – bez względu na to, jak bardzo rewelacyjne byłyby właściwości takiego opału.
Krótko mówiąc, najważniejszym krokiem w kierunku najlepszego drewna kominkowego jest wybór drewna suchego. Dalej pozostaje jeszcze decyzja co do konkretnego rodzaju, a do szczególnie popularnych należą tutaj brzoza, dąb, jesion, buk i olcha. Każdy rodzaj drewna odznacza się specyficznymi właściwościami, jak przykładowo szczególnie pięknym płomieniem, brakiem „strzelania” iskrami albo delikatnym aromatem olejków eterycznych. Praktyczne znaczenie ma długość palenia i wartość opałowa drewna.
Ciepło spalania czy wartość opałowa drewna?
Wprawdzie pojęcia „wartość opałowa” i „ciepło spalania” są często potocznie używane jako synonimy, to w rzeczywistości nie są jednak równoważne. Ciepło spalania, określane jako górne ciepło spalania, oznacza energię termiczną, którą dowolne paliwo stałe (drewno, słoma, węgiel), płynne (benzyna, olej opałowy) lub gazowe (metan, propan) może wytworzyć przy pełnym spaleniu w warunkach laboratoryjnych z uwzględnieniem ciepła pobranego przez spaliny. Nawiasem mówiąc, technologia kondensacyjna nowoczesnych systemów grzewczych pozwala wykorzystać również temperaturę spalin i odzyskać z nich ciepło, osiągając w ten sposób wysoką sprawność.
Wartość opałowa, zwana dolnym ciepłem spalania, bierze pod uwagę wyłącznie czystą energię cieplną paliwa. W przypadku drewna jest ona około 10% niższa od ciepła spalania. Jednostką wartości opałowej jaki ciepła spalania jest kilowatogodzina na metr przestrzenny (kWh/mp) albo kilowatogodzina na kilogram (kWh/kg). Przy obliczaniu zapotrzebowania na drewno opałowe można przyjąć przeciętnie 2100 kWh/mp albo 4,2 kWh/kg.
Biorąc do ręki kawałki drewna kominkowego, ktoś może sobie zadać pytanie: a co z korą? Korować drewno przed suszeniem, czy nie korować? Pod względem wartości opałowej nie ma prostej zależności między korą i drewnem, i zależy to od rodzaju drewna. Na przykład kora sosnowa ma nieco mniejszą wartość opałową od drewna (ok. 2%), świerkowa natomiast nieznacznie wyższą (1%), a kora olchowa i brzozowa ma wartość opałową wyższą od drewna odpowiednio o 12% i 17%. Z tego wynika, że nie ma przesłanek do korowania drewna opałowego. W przypadku brzozy kawałki drewna z korą stanowią nawet swego rodzaju ozdobę – walory estetyczne mogą mieć znaczenie nawet przy drewnie opałowym.

Drewno kominkowe – jaki rodzaj jest najlepszy?
Jakie drewno kominkowe okaże się dla Was najlepsze, zależy od wielu czynników. Obok wartości opałowej istotną rolę odgrywa też zawartość żywicy oraz zapach. Do najbardziej popularnych należą:
- Buk – wartość opałowa 2100 kWh/mp
Buk jest jednym z najbardziej ulubionych rodzajów drewna kominkowego. Posiada wysoką wartość opałową, jednak potrzebuje długiego sezonowania, aby odpowiednio wyschnąć. Drewno bukowe nie zawiera żywicy, co stanowi jego poważną zaletę: spala się bardzo spokojnie bez trzaskania płomieni, nie powstaje w ogóle iskrzenie. Polana bukowe żarzą się bardzo długo i w sposób ciągły i stały oddają ciepło.
- Dąb – wartość opałowa 2100 kWh/mp
Podobnie jak buczyna, drewno dębowe posiada również wysoką wartość opałową. Dąb spala się poza tym bardzo powoli i wytwarza wysoką temperaturę. Na skutek stosunkowo dużej zawartości garbników, roztacza podczas spalania specyficzny zapach. Bardzo korzystna wartość opałowa sprawia, że dąb jest dobrym drewnem kominkowym. Czasami długość okresu spalania drewna nie jest najważniejszym kryterium: brzoza i sosna wyrównują często na przykład nieco mniejszą wartość opałową przyjemnym zapachem.
- Brzoza – wartość opałowa 1900 kWh/mp
Brzoza jest bardzo lubianym, twardym drewnem opałowym, o dobrej wartości opałowej. Drewno brzozowe nie jest wrażliwe na wilgoć, dlatego łatwiejsze jest jego magazynowanie. Spala się niebieskawym płomieniem i roztacza przy tym przyjemny zapach, pochodzący z olejków eterycznych. Podczas palenia nie występuje „strzelanie” iskier. Dodatkową zaletą jest możliwość rozpalenia drewna brzozowego przy pomocy oderwanego kawałka kory.
- Jesion – wartość opałowa 2100 kWh/mp
Drewno jesionowe o wysokiej wartości opałowej doskonale nadaje się do kominka. Daje nawet więcej ciepła niż brzozowe, spalając się przy tym powoli i spokojnie. Żar utrzymuje się długo, przez co nie jest konieczny pośpiech przy dokładaniu drewna.
Każde dobre drewno kominkowe, które ma się palić długo i efektywnie, musi mieć niską zawartość wilgoci. Wilgotność poniżej 20% jest podstawowym kryterium wyboru drewna do kominka.
