Zapewnia długie spalanie i piękny żar. Polacy już odkryli najlepsze drewno do kominków

Drewnem palą ludzie już od kilku tysięcy lat i nie ma w tym nic dziwnego, bo drewno posiada wiele zalet. Jako tradycyjny opał stwarza w domu przytulną atmosferę, a dzięki nowoczesnej technice daje ekonomiczne i przyjazne dla środowiska ciepło. Praktycznie każdy rodzaj drewna nadaje się do palenia, ale który jest najlepszy?
- Jak wybrać najlepsze drewno kominkowe?
- Najbardziej popularne rodzaje drewna do kominka
- Które drewno kominkowe jest najlepsze?
Jak wybrać najlepsze drewno kominkowe?
Przy podejmowaniu decyzji o tym, jakie drewno ma posłużyć jako opał do kominka, ważną rolę odgrywają często aspekty praktyczne:
- Ciężar drewna
W zależności od rodzaju drewna porąbane szczapy mogą być raczej lekkie albo dosyć ciężkie. Drewno bardzo lekkie o gęstości poniżej 400 kg/m3 ma na przykład topola i wejmutka, cięższe (do 500 kg/m3 sosna i olcha, a metr sześcienny drewna grabowego albo dębowego może ważyć ponad 800 kg.
- Sposób i częstość wykorzystania
Kto planuje zimą ogrzać kominkiem całe mieszkanie, ewentualnie wspomagać w ten sposób główny system grzewczy, musi przygotować odpowiednio duży zapas opału. W takim przypadku zalecane byłoby postawienie na rodzaje drewna, które zapewniają możliwie długie spalanie.
- Względy estetyczne
Jak ważny jest dla Was płonący ogień? Chcecie mieć romantycznie migające płomienie w palenisku, czy raczej możliwie szybko ogrzany salon? Czy kominek jest dekoracją na zimowe wieczory, czy praktycznym urządzeniem grzewczym? Każdy rodzaj drewna prezentuje podczas spalania różne obrazy – raz bardziej intensywną, raz równomierną i spokojną grę płomieni.

Najbardziej popularne rodzaje drewna do kominka
W kominku można palić najróżniejszym drewnem, które zasadniczo dzieli się na twarde i miękkie. Dzięki swojej dużej gęstości drewno rodzajów liściastych jak buk, brzoza, grab albo dąb pali się długo i równomiernie. Drewno miękkie natomiast, do którego zalicza się drewno drzew iglastych jak sosna, świerk albo jodła, wbrew potocznemu przekonaniu ma nawet nieco większą wartość opałową od niektórych twardych. W każdym razie, ze względu na szybsze spalanie, wymaga częstszego podkładania. Większy popyt na drewno twarde skutkuje również jego wyższymi cenami.
Do najczęściej używanych rodzajów drewna należą:
- Buk
- Drewno bukowe należy do klasyków pośród rodzajów drewna kominkowego.
- Warta uwagi jest doskonała wartość opałowa drewna bukowego wynosząca ponad 2000 kWh/mp i niewielka zawartość żywicy.
- Dzięki równomiernemu przebiegowi spalania drewno bukowe wytwarza przyjemne ciepło bez trzasków i latających iskier.
- Wysoka gęstość drewna (ponad 700 kg/m3) wymaga stosunkowo długiego okresu sezonowania – około dwóch lat.
- Duża popularność opału bukowego wynika też z łatwości łupania drewna oraz stabilnego tworzenia żaru w palenisku.
- Brzoza
- Wysoka zawartość olejków eterycznych w drewnie brzozowym sprawia, że w całym domu rozchodzi się przyjemny zapach.
- Mimo swojej dużej gęstości (ok. 600 kg/m3) rozpala się drewno brzozowe bardzo łatwo i szybko roztacza w mieszkaniu miłe ciepło.
- Nawet świeże drewno brzozowe pali się zadziwiająco dobrze. Wartość opałowa sezonowanego drewna brzozowego wynosi ok. 1900 kWh/mp.
- Pięknie wygląda niebieskawy blask płomieni bez rozprysku iskier.
- Pewną wadą jest tylko dosyć długi okres suszenia (około półtora roku) i trudność w łupaniu brzozowych wałków, szczególnie odziomkowych.
- Warto wiedzieć, że kora brzozowa nadaje się doskonale do rozpalania ognia.
- Dąb
- Dąb wykazuje również doskonałą wartość opałową równą 2000 kWh/mp.
- Przy gęstości ok. 650 kg/m3 drewno dębowe schnie znacznie dłużej niż wiele innych rodzajów drewna. Jest za to bardzo odporne na działanie czynników atmosferycznych i bez problemu może być magazynowane przez dugi czas.
- Nawet po wysuszeniu daje się łatwo łupać na mniejsze polana.
- Spalaniu drewna dębowego towarzyszą wprawdzie trzaski i iskry, ale powstaje długo otrzymujący się żar.
- Płomienie nie są może zbyt efektowne, niemniej jednak tworzą przyjemną atmosferę.
- Paląc drewnem dębowym należy zwracać uwagę na zawsze dostateczny dopływ powietrza do paleniska. Ze względu na dużą zawartość garbników w drewnie istnieje zagrożenie osadzania się sadzy w przewodzie kominowym i na ściankach kominka.
- Jesion
- Razem z wysoką wartością opałową ok. 2000 kWh/mp drewno jesionowe wykazuje spalanie wspaniale równomierne, spokojne i bez rozrzucania iskier.
- Doskonale nadaje się do kominków z otwartą komorą spalania.
- Tworzący się żar długo się utrzymuje.
- Łupanie drewna jesionowego jest stosunkowo trudne.
- Wysoka gęstość drewna (ok. 740 kg/m3) wpływa na wolne sezonowanie, nawet do dwóch lat.
- Sosna
- Sosna należy do drzew szybko rosnących, przez co jej cena jest stosunkowo niska.
- Odpowiednią wilgotność (poniżej 20%) drewno sosnowe wykazuje już po roku sezonowania.
- Ponieważ sosna szybko się rozpala i tworzy przy tym znaczną temperaturę, doskonale nadaje się do rozpalania w kominku.
- Przyjemny nastrój stwarza głośne trzaskanie, które jest wywołane dużą zawartością żywicy w drewnie.
- Ze względu na rozpryski iskier, drewno sosnowe nie nadaje się do otwartych kominków.
- Robinia
- Drewno robinii wykazuje dużą gęstość (730 kg/m3) i twardość.
- Wartość opałowa drewna robinii jest wysoka i sięga 2100 kWh/mp.
- Bardzo długo utrzymuje żar i nie wymaga częstego podkładania.
Drewno robinii trudno się rozpala i dobrze jest użyć do tego celu łatwopalnego drewna sosny albo świerka.

Które drewno kominkowe jest najlepsze?
Na takie pytanie można w zasadzie odpowiedzieć krótko: najlepsze do kominka jest drewno suche. Po dwuletnim albo dłuższym sezonowaniu drewno do kominka powinno mieć wilgotność 15-20%. Natomiast konkretnego botanicznego gatunku lub rodzaju drzewa nie da się jednoznacznie wskazać jako tego „najlepszego”.
Drewno gatunków miękkich, chociaż często wykazuje wysoką wartość opałową, spala się stosunkowo szybko. Drewno twarde, jak na przykład bukowe albo dębowe, pali się bardziej równomiernie i wolniej. Pewnie osobliwości, jak na przykład zawartość olejków eterycznych w drewnie brzozy, wpływają na zabarwienie płomieni i roztaczanie przyjemnego aromatu. Zasadniczo każde drewno o odpowiednio niskiej wilgotności jest dobre do palenia w kominku.