Żaden gatunek drewna nie schnie tak długo jak ten. Jest bardzo popularny w naszym kraju

Nie każde drewno do kominka jest gotowe do użytku zaraz po ścięciu. Niektóre rodzaje schną w kilka miesięcy, inne potrzebują nawet trzech lat, aby uzyskać odpowiedni poziom wilgoci. Co się stanie, gdy wrzucisz do pieca świeżo ścięte drewno? Możesz stracić ciepło, pieniądze i zdrowie. Dowiedz się, które drewno sezonuje się najszybciej, jak przyspieszyć jego wysychanie i dlaczego używanie mokrego paliwa to zły pomysł.
- Jak sezonować drewno do kominka?
- Jak skutecznie sezonować drewno na opał
- Dlaczego warto sezonować drewno opałowe?
Jak sezonować drewno do kominka?
Sezonowanie drewna to proces, który wymaga nie tylko odpowiednich warunków przechowywania, ale również czasu. Czas suszenia zależy od rodzaju drewna i jego początkowej wilgotności. Niektóre gatunki schną w kilka miesięcy, inne potrzebują kilku lat, zanim będą gotowe do użycia. Dopiero po określonym czasie drewno będzie gotowe do efektywnego i bezpiecznego spalania. Minimalny czas sezonowania drewna to:
- 6 miesięcy – dla topoli, wierzby, olchy i świerku,
- 9 miesięcy – dla sosny i brzozy,
- 12 miesięcy – dla jesionu, klonu i grabu,
- 1,5-3 lata – dla dębu.
Jeśli masz ograniczony czas na sezonowanie drewna opałowego, dobrze jest wybrać drewno, które suszy się szybciej. Do takich gatunków należą olcha, świerk, wierzba i topola – drzewa iglaste schną szybciej, ponieważ są mniej gęste niż liściaste. Z kolei dąb to jeden z najtrudniejszych gatunków do sezonowania – potrzebuje długiego czasu i odpowiednich warunków przechowywania. Jednak kiedy osiągnie odpowiednią wilgotność, spala się równomiernie i wydziela dużo ciepła.
Warto pamiętać, że im dłużej sezonujemy drewno, tym niższy poziom wilgotności osiąga. Dlatego warto dać mu kilka dodatkowych miesięcy na wyschnięcie – zwiększy to kaloryczność opału.
Jak skutecznie sezonować drewno na opał
Według informacji podanych przez portal Onet.pl, nie istnieje sposób, który znacząco przyspieszyłby okres suszenia drewna. Jeśli wiemy, że nie będziemy mogli przechowywać opału w suchych warunkach przez dłuższy czas, warto rozważyć wybór gatunków drewna o niższej gęstości. Można nieco skrócić czas suszenia, zapewniając odpowiednie warunki przechowywania. Kluczowe jest zapewnienie właściwej cyrkulacji powietrza pomiędzy polanami, dlatego najlepiej magazynować drewno na specjalnych stojakach lub podwyższeniach. Unikajmy suszenia przy ścianach, ponieważ wilgoć w takim przypadku będzie odparowywać wolniej. Dobrym rozwiązaniem na przyspieszenie suszenia jest porąbanie drewna na mniejsze fragmenty. Należy również zadbać, aby opał suszył się w miejscu osłoniętym przed deszczem, ale zapewniającym dobrą cyrkulację powietrza. Idealnym rozwiązaniem jest specjalna drewutnia. W razie potrzeby drewno można także przechowywać w komórce na solidnym regale lub w altanie. Jeśli zdecydujemy się na suszenie na zewnątrz, tempo tego procesu zależy też od temperatury i mikroklimatu. Suszenie w wilgotnym miejscu będzie znacznie trudniejsze.

Dlaczego warto sezonować drewno opałowe?
Ze względu na przedłużony okres potrzebny do sezonowania drewna, który wynosi od sześciu miesięcy do kilku lat, wielu Polaków nadal decyduje się na skrócenie tego procesu. Zamiast czekać, aż drewno uzyska odpowiedni poziom wilgotności, często umieszczają je w kominku zaraz po zakupie. Choć może się wydawać, że mokre drewno też daje ciepło, to takie postępowanie jest mylne. W rzeczywistości, przez brak cierpliwości lub brak wiedzy, narażamy się na zbędne wydatki oraz szkodzimy swojemu zdrowiu i zdrowiu osób wokół nas.
Palenie mokrym drewnem jest nieekonomiczne i ryzykowne. Jeśli zdecydujemy się na użycie opału o wilgotności powyżej 20%, warto pamiętać, że nie będzie on skutecznie ogrzewał domu, jak drewno dobrze wysuszone. Podczas spalania mokrego drewna część energii jest zużywana na odparowanie wody, co sprawia, że mniej ciepła trafia do pomieszczeń.
Wysuszone drewno pali się równomiernie, spokojnie i, co najważniejsze, długo. Mokry opał produkuje więcej dymu, a tym samym wypuszcza szkodliwe związki do atmosfery. Zawsze należy mieć na uwadze konieczność sezonowania drewna, ponieważ nie tylko oszczędzamy w ten sposób pieniądze, ale też zmniejszamy ryzyko wystąpienia chorób układu oddechowego.