Jakie drewno niszczy piec i komin? Tych gatunków drewna lepiej unikaj

Najpóźniej, kiedy liście na drzewach zaczynają przybierać jesienne barwy, pojawia się pytanie, jakie drewno najlepiej nadaje się do pieca czy kominka. Chociaż ludzie palą drewnem od tysięcy lat, technika grzewcza ewoluowała, co zmieniło wymagania dotyczące opału. Wysokiej jakości drewno opałowe wpływa zarówno na wydajność ogrzewania, jak i na trwałość oraz niezawodność urządzeń grzewczych.
Zalety i wady ogrzewania drewnem
Spalanie drewna w klasycznym kominku lub piecu kaflowym, a także w urządzeniach grzewczych, stanowi istotną przewagę nad paliwami kopalnianymi, takimi jak gaz ziemny i ropa naftowa. Podczas spalania drewno wydziela do atmosfery jedynie dwutlenek węgla, który drzewo pochłonęło w trakcie wzrostu, co sprawia, że ten proces jest neutralny dla środowiska. Dodatkowo, jest to znacznie tańsza alternatywa niż gaz czy olej opałowy.
Drewno do spalania ma również pewne wady, z którymi można się jednak szybko pogodzić: Podczas gdy ogrzewanie gazowe lub olejowe zapewnia ciepło w domu bez Twojego zaangażowania, w przypadku pieca na drewno konieczne jest regularne dokładanie i usuwanie popiołu. Dodatkowo wymagane jest odpowiednie miejsce do składowania przygotowanego drewna.
Jak efektywnie palić w kominku?
To, jak długo, jak efektywnie, a także i efektownie będzie płonął ogień w Twoim kominku, w dużej mierze zależy od rodzaju drewna opałowego, które zostanie wykorzystane. Przy wyborze właściwego drewna i sposobu jego przechowywania, warto kierować się sprawdzonymi radami:
- Dobre sezonowanie drewna
Tylko odpowiednio wysuszone drewno pali się efektywnie – czasem trzeba cierpliwie czekać dwa lata lub dłużej, aż wilgotność kawałków opału spadnie poniżej 20%. Zbyt wilgotne drewno generuje niewiele ciepła, za to sporo dymu i sadzy.
- Przechowywanie drewna w suchym i przewiewnym miejscu
Rozłupane kawałki drewna do kominka lub pieca powinny być zawsze składowane w suchych warunkach z zapewnioną cyrkulacją powietrza. Najlepiej w zadaszonym pomieszczeniu, dobrze zabezpieczonym przed opadami; ułożone w sposób umożliwiający przepływ powietrza pomiędzy stosem a ścianami. Piwnice nie są odpowiednie do przechowywania opału.
- Spalanie wyłącznie suchego drewna
Odpowiedni opał charakteryzuje się wilgotnością poniżej 20%. Taki poziom osiąga się poprzez właściwie długie sezonowanie – od kilku miesięcy do nawet dwóch lat lub dłużej. Użycie wilgotnego drewna prowadzi do kondensacji pary wodnej i może uszkodzić kominek czy piec. Co więcej, dostarcza mało ciepła, ponieważ odparowanie dużej ilości wody pochłania większość energii cieplnej, wytworzonej podczas spalania.
- Zakup drewna opałowego od zaufanych dostawców
Drewno kominkowe zazwyczaj sprzedawane jest w postaci pociętych i rozłupanych szczap o odpowiedniej wilgotności. Znacznie tańsze, ale wymagające własnego nakładu pracy, jest kupno drewna bezpośrednio w leśnictwie.
- Wykorzystanie lokalnych źródeł drewna opałowego
Ceny drewna do kominka różnią się w zależności od pory roku i lokalnej dostępności. Z zakupem opału nie warto czekać do późnej jesieni, lecz lepiej zaopatrywać skład, korzystając z obniżek cen. Porównując ceny, warto zwracać uwagę na jednostki miary podawane przez sprzedawcę – najbardziej wiarygodne są metry sześcienne litego drewna, ponieważ metry przestrzenne i nasypowe obejmują również puste przestrzenie wokół szczap drewna.
- Spalanie tylko właściwego drewna
Spalanie w kominku lub piecu drewna lakierowanego, laminowanego, z dodatkami kleju, impregnatu i innych substancji chemicznych, nie tylko zanieczyszcza środowisko szkodliwymi związkami chemicznymi, ale także może zniszczyć urządzenie grzewcze, a nawet spowodować pożar.

Najlepsze gatunki drewna opałowego
Na rynku można znaleźć różne rodzaje drewna opałowego, które zasadniczo dzieli się na drewno twarde i miękkie. W rzeczywistości każde suche drewno jest palne i ma swoje zalety, które można wykorzystać, ale szczególnie polecane są twarde gatunki, takie jak:
- Brzoza
Wysoka ilość olejków eterycznych w drewnie brzozowym sprawia, że cały dom wypełnia się przyjemnym zapachem. Mimo swojej dużej gęstości, drewno brzozowe łatwo się pali i szybko dostarcza ciepło. Bardzo ładnie wygląda niebieskawy blask płomieni, przy czym niemal nie powstają iskry. Pewnym minusem jest stosunkowo długi czas suszenia.
- Buk
Drewno bukowe jest klasykiem wśród gatunków drewna do kominka. Ma wysoką wartość energetyczną przy minimalnej zawartości żywicy. Pali się równomiernie, dając dużo ciepła bez iskier i trzaskania w palenisku. Dodatkowym atutem jest łatwość rozłupywania nawet grubych wałków bukowych, a wadą – długi czas suszenia.
- Jesion
Charakteryzując się doskonałą wartością opałową, drewno jesionowe pali się wspaniale spokojnie i równomiernie, bez strzelania iskier. Jest odpowiednie również do kominków z otwartym paleniskiem. Wadą jest stosunkowo trudne łupanie twardego jesionu oraz długi czas suszenia.
- Dąb
Ma równie doskonałe właściwości jak drewno bukowe. Schnie jednak trudniej niż inne rodzaje drewna i jest przy tym odporne na wpływy atmosferyczne. Podczas spalania tworzy dużo żaru bez trzasków i iskier. Wymaga odpowiedniego dopływu powietrza, ponieważ wysoka zawartość garbników w drewnie może powodować odkładanie się sadzy i osadów w przewodzie kominowym i na ściankach kominka.
