Eksperci potwierdzają: ten trik podnosi wydajność kominka o 30%!

Rozpalanie w piecach typu koza lub w tradycyjnych kominkach wymaga umiejętności. Poprawne rozpalenie nie tylko oszczędza czas, ale również może prowadzić do zmniejszenia kosztów. W jaki sposób można zoptymalizować proces spalania w kominkach i piecach wolnostojących? Przeanalizujemy najbardziej efektywne i wygodne techniki opalania.
- Jak przygotować palenisko do opalania?
- Rozpalanie od góry: oszczędność i ekologia
- Testowanie wydajności kozy grzewczej w domu
Jak przygotować palenisko do opalania?
Maksymalną efektywność spalania uzyskamy jedynie przy właściwym przygotowaniu paleniska. Na początku warto dokładnie je oczyścić i usunąć popiół z poprzedniego cyklu spalania. Dopiero po oczyszczeniu paleniska naszego pieca lub kominka, możemy przystąpić do układania opału.
Co istotne, na początek układamy większe kawałki drewna. Najlepszym rozwiązaniem jest stworzenie małego stosiku. Na wierzchu układamy mniejsze kawałki drewna i umieszczamy podpałkę, która ułatwi rozpalanie paleniska.
Drewno przeznaczone do spalania w kominku lub piecu powinno mieć odpowiednią wilgotność. Zaleca się używanie opału sezonowanego przez co najmniej rok. Konieczne jest odpowiednie przechowywanie opału w suchym i przewiewnym miejscu. Pozwoli to na osiągnięcie najlepszej efektywności grzewczej, przy jednoczesnym ułatwieniu rozpalania. Efektywność będzie także zależna od specyfiki pieca grzewczego.
Rozpalanie od góry: oszczędność i ekologia
Dawniej proces rozpalania opału w piecach oraz kominkach zaczynano od dołu. Teoretycznie miało to umożliwić szybkie zapalenie się opału. Okazuje się jednak, że rozpalanie od góry daje znacznie lepsze rezultaty i pozwala na oszczędność energii cieplnej.
Podczas spalania od góry następuje wypalanie metanu oraz azotu, które naturalnie powstają podczas spalania drewna. W rezultacie uzyskujemy większą efektywność cieplną, co przekłada się na mniejsze zużycie opału. W przypadku rozpalania od dołu, gazy ulatują przez komin, co dodatkowo obciąża środowisko naturalne.
Rozpalanie od góry daje zauważalne rezultaty. Wzrost efektywności spalania może sięgać nawet trzydziestu procent. Jest to bardzo dobry rezultat, który zauważymy podczas ogrzewania pomieszczeń w okresie zimowym. Korzyścią rozpalania od góry jest również dłuższy czas ogrzewania, bez konieczności dokładania kolejnej porcji opału.

Testowanie wydajności kozy grzewczej w domu
Ustaliliśmy już najlepszą metodę ogrzewania w kominkach i piecykach. Jednak trzeba jeszcze zwrócić uwagę na efektywność i skuteczność działania poszczególnych palenisk. Okazuje się, że możemy w łatwy sposób sprawdzić efektywność działania piecyka.
Pierwszym i najłatwiejszym sposobem jest pomiar temperatury w pokoju. Wystarczy zmierzyć temperaturę przed rozpaleniem paleniska oraz po jego uruchomieniu. Im większa będzie różnica temperatur, tym wyższa efektywność działania piecyka. Tutaj poznasz ceny i możliwości zastosowania piecyka grzewczego.
Do pełnej analizy, powinniśmy jeszcze określić ilość spalonego opału. Ilość drewna potrzebnego do ogrzewania będzie bardzo różnorodna. Opał może mieć różną kaloryczność, dlatego warto wykonywać własne pomiary i testować różne rozwiązania. Bardzo ważne będzie też regularne czyszczenie samego paleniska oraz przewodów kominowych. Zalegające zanieczyszczenia obniżają efektywność działania kotłów grzewczych na paliwo stałe.