Pellet pelletowi nierówny – ten rodzaj bije wszystkie inne na głowę

Pellet stanowi popularne źródło energii, stosowane w kotłach grzewczych w domach. Wybór wysokiej jakości pelletu może wpłynąć zarówno na komfort cieplny wewnątrz, jak i na oszczędność spalania. Analizujemy, który pellet daje najlepsze efekty spalania i doradzamy, na co zwrócić uwagę przy jego zakupie.
- Rodzaje i właściwości pelletu drzewnego
- Zalety pelletu z drzew iglastych
- Alternatywne źródła opału: pellety agro i słonecznikowe
- Jak wybrać wysokiej jakości pellet drzewny?
Rodzaje i właściwości pelletu drzewnego
Wśród różnych typów pelletu, największym uznaniem cieszy się produkt z odpadów drzewnych (przeważnie z trocin i wiórów). Wysokiej jakości pellet drewniany charakteryzuje się dużą wartością opałową, co sprawia, że nie musimy go tak często uzupełniać w zasobniku. Ponadto, materiał ten cechuje się niską emisją dwutlenku węgla i jest ekologiczny.
Pellet z drewna liściastego może mieć różne właściwości. Najczęściej spotykany jest pellet sosnowy lub dębowy. Oba rodzaje produktów różnią się między sobą kolorem, zapachem, ale często także wydajnością cieplną.
Pellet dębowy bywa często łączony z innymi rodzajami drewna. Dzieje się tak ze względu na większe trudności w produkcji. Pellet sosnowy zazwyczaj występuje w „czystej” formie, jednak może mieć niższą wartość opałową. Jego dokładne parametry określi metoda prasowania i poziom wilgotności. Tutaj doradzamy, jak wybrać odpowiedni kocioł na pellet.
Zalety pelletu z drzew iglastych
To opał, który zdobywa coraz większą popularność. Pellet pochodzący z drzew iglastych może charakteryzować się wyższą wartością opałową niż te z drzew liściastych. Ponadto łatwiej dostrzec w nim ewentualne zanieczyszczenia i wybrać produkt o wysokiej jakości. Pellet iglasty ma jasny odcień, co sprawia, że trudno go pomylić z pelletem agro.
Pellet iglasty ma dodatkową zaletę, jaką jest zdolność do generowania większej ilości ciepła przy mniejszej ilości opału (co wynika bezpośrednio z jego wyższej kaloryczności). Jest łatwy w rozpaleniu, a swoją wysoką kaloryczność zawdzięcza obecności związków żywicznych.
Innym plusem tego źródła ciepła jest przyjemny aromat oraz możliwość używania go w tradycyjnych kominkach. W ofertach sprzedaży dostępne są różnorodne produkty o różnej jakości i kaloryczności. Aby uzyskać najlepsze wyniki spalania, warto postawić na pellet o wysokiej jakości.

Alternatywne źródła opału: pellety agro i słonecznikowe
Interesującą kategorią produktów są również pellety agro oraz pellety z łusek słonecznika. Te pierwsze powstają z resztek generowanych podczas różnorodnych prac rolniczych. Zwykle są to biomasa, siano i słoma. Pellet agro może być bardziej przystępny cenowo, ale nie oferuje równie dobrych właściwości (zwłaszcza pod względem kaloryczności).
Pellet agro można kupić lub wyprodukować samodzielnie. Własnoręczna produkcja pelletu wymaga zakupu odpowiednich maszyn, co może być bardzo opłacalnym rozwiązaniem. Produkcję pelletu można polecić osobom, które mają dostęp do resztek z prac rolniczych lub produkcyjnych (np. wióry drzewne z tartaków). Proces ten nie jest szczególnie trudny, a w zamian zyskujemy pełną kontrolę nad jakością paliwa i atrakcyjniejszą cenę.
Wśród interesujących rodzajów pelletu wymienić można również opał z łusek. Tego typu pellet produkowany jest z resztek po ziarnach słonecznika. Jego największą zaletą jest niska cena zakupu. Opał z łusek słonecznika można znaleźć w wielu sklepach specjalistycznych. Zazwyczaj charakteryzuje się wysoką kalorycznością, co w połączeniu z niską ceną stanowi istotny atut.
Jednakże pellet z łusek słonecznika ma również pewne minusy, które warto mieć na uwadze. Głównym problemem tego typu opału jest duża ilość popiołu powstającego w trakcie spalania. W praktyce oznacza to konieczność częstszego nadzoru i czyszczenia paleniska. Dodatkowo, pellet z łusek może być trudniejszy do rozpalenia, co sprawia, że jest mniej wygodny w użyciu niż pellet agro, a tym bardziej pellet drzewny.
Jak wybrać wysokiej jakości pellet drzewny?
Niezależnie od tego, jaki rodzaj pelletu wybierzemy, ważne jest, aby był to produkt o wysokiej jakości. Niektórzy nieuczciwi sprzedawcy wytwarzają pellet z dodatkiem różnych odpadów (np. z produkcji mebli). Takie działanie skraca żywotność naszego pieca grzewczego i, co nie mniej istotne, zmniejsza kaloryczność paliwa. Pellet o gorszej jakości może również szkodzić środowisku, dlatego warto dobrze przemyśleć taki zakup.
Wysokiej jakości pellet drzewny powinien spełniać standardy ENplus (dostępne klasy A1, A2 oraz klasa B). Wśród certyfikatów wyróżnia się także norma DINplus (z klasą A1). Te oznaczenia stosuje się dla produktów zgodnych z europejską normą jakości EN ISO17225-2. Tutaj znajdziesz więcej informacji o nowych standardach pelletu.
W przypadku normy ENplus, najlepsza klasa produktów to A1. To najczystszy pellet, który nie zawiera żadnych dodatków. Charakteryzuje się najwyższą wartością opałową oraz niską zawartością popiołu. Pamiętajmy również, że duże znaczenie ma przechowywanie opału. Pellet powinien być składowany w suchym, ale i przewiewnym miejscu. Dzięki temu zminimalizujemy ryzyko zawilgocenia.