Twój piec na pellet dymi, a opał się nie dopala? To może być poważny problem

Piec na pellet wymaga mniej czasu na obsługę niż piec na drewno i działa zwykle bez zakłóceń. Czasem przychodzi jednak walczyć z problemami, które wcale nie wynikają z wadliwej konstrukcji pieca. Niewłaściwe ustawienia parametrów pieca, słabej jakości paliwo albo zanieczyszczenie komina może doprowadzić do tworzenia się sadzy, nadmiernej ilości popiołu albo dymu w mieszkaniu. Jak temu zaradzić?
- Dlaczego w piecu pozostaje niedopalony pellet?
- Dlaczego w komorze spalania pieca na pellet tworzy się twardy osad?
- Dlaczego w piecu na pellet tworzy się dużo dymu i sadzy?
Dlaczego w piecu pozostaje niedopalony pellet?
- Doświadczenie pokazuje, że niepełne spalanie pelletu może być spowodowane różnymi czynnikami. W większości przypadków sprowadzają się one do niedostatecznego zaopatrzenia paleniska w powietrze. Proporcja ilości powietrza i podawanych granulek opału musi być dokładnie ustawiona. Jeśli spalanie nie jest zupełne, brakuje przeważnie tlenu albo odpowiedniego ciągu w kominie.
- Inną przyczyną pojawiania się nadpalonego pelletu może być potrzeba gruntownego czyszczenia pieca. Wykonujcie ten zabieg zgodnie z zaleceniami producenta, opisanymi w instrukcji obsługi. Regularne czyszczenie i konserwacja pieca na pellet jest warunkiem efektywnej i bezawaryjnej pracy urządzenia. Nowoczesne piece na pellet sygnalizują zapełnienie popielnika i potrzebę czyszczenia. Dobrej jakości pellet zawiera niewielkie ilości popiołu, nawet poniżej 0,5%.
- Na dokładność spalania pelletu decydujący wpływ ma jego jakość. Dlatego widząc niedopalone granulki należy sprawdzić parametry używanego pelletu i porównać je właściwościami certyfikowanego paliwa. Oszczędności uzyskane poprzez okazyjny zakup taniego opału mogą się okazać pozorne, ponieważ zanieczyszczony i niewłaściwej jakości pellet bywa przyczyną poważnych awarii pieca.
Nawet w całkowicie sprawnym piecu wysokiej jakości pellet może pozostawiać niedopalone resztki, jeśli zwyczajnie nie zdąży się spalić. A może tak się zdarzyć, kiedy przedział między temperaturą maksymalną i minimalną zostanie ustawiony zbyt blisko, na przykład 22°C i 23°C. Uzyskanie przez piec założonej temperatury następuje bardzo szybko, piec jest wygaszany i część pelletu w komorze palnika nie zostaje do końca spalona. Ponowne rozpalanie w krótkim czasie i kolejne wygaszanie pieca powoduje gromadzenie się niedopalonego pelletu, a co za tym idzie zwiększone zapotrzebowanie na opał i wzrost kosztów ogrzewania.
Dlaczego w komorze spalania pieca na pellet tworzy się twardy osad?
Pellet jako odnawialne źródło energii cieszy się rosnącą popularnością. Ogrzewanie pelletowe jest w pełni bezobsługowe, nie licząc konieczności okresowego napełniania zbiornika, i prawie bezawaryjne. Czasem zdarza się jednak tworzenie nadmiernych ilości popiołu oraz twardych osadów w formie czarnych lub szarych grudek.
Powstawanie spieków w piecu na pellet może mieć różne przyczyny; jedną z nich jest niska jakość pelletu. Nadmierna ilość substancji smolistych w paliwie może prowadzić do tworzenia się osadów. Rozwiązaniem jest zakup dobrej jakości pelletu ze sprawdzonego źródła, z certyfikatem. Również niewłaściwe proporcje powietrza i paliwa w komorze spalania mogą prowadzić do powstawania spieków. Inną przyczyną może być nadmierna wilgotność opału na skutek niewłaściwego przechowywania.
Spieki w piecu pelletowym prowadzą do obniżenia wydajności urządzenia, a tym samym wzrostu zapotrzebowania na opał. Gromadzący się twardy osad prowadzi często do awarii pieca, a czasem może również stanowić zagrożenie pożarowe.

Dlaczego w piecu na pellet tworzy się dużo dymu i sadzy?
Przede wszystkim nie lekceważcie widoku dymiącego komina w Waszym domu, kiedy pracuje piec na pellet. Nadmierne dymienie ma bardzo wiele wad, wiąże się często z nieprzyjemnym zapachem, który niesie się na sąsiednie działki i jest obciążeniem dla sąsiadów.
Dymiący komin to dowód na to, że Wasz piec negatywnie wpływa na środowisko, zanieczyszczając je szkodliwymi substancjami. Spalanie pelletu wytworzonego z surowca zanieczyszczonego lakierami, klejami i innym środkami chemicznymi szkodzi nie tylko środowisku, ale zagraża też uszkodzeniem kosztownej instalacji grzewczej.
Jeśli palicie dobrej jakości pelletem, a mimo to komin wciąż dymi, upewnijcie się, czy na pewno czysty i drożny jest komin. Nadmiar sadzy i smoły może być spowodowany niedostatecznym dopływem powietrza i słabym ciągiem w kominie. Może latem ptaki założyły w nim gniazdo, albo coś wpadło do środka? Najlepiej zwrócić się z tym do kominiarza. Ważna jest zarówno wysokość komina, jak i jego przekrój, aby powstawało odpowiednie podciśnienie zasysające spaliny. Sprawdzenie wymiarów komina dobrze jest zlecić fachowcowi.
Dymiący komin nie zawsze musi oznaczać Waszą winę; znaczący wpływ na proces palenia w piecu może mieć również pogoda. Takie czynniki jak prędkość wiatr, ciśnienie powietrza i temperatura wpływają na ciąg w piecu. W pewnych warunkach trudno jest w ogóle rozpalić w piecu, na szczęście nowoczesne piece na pellet posiadają odpowiednie wentylatory, wymuszające przepływ powietrza i spalin.
Większość problemów z dymiącym kominem oraz tworzeniem się spieków i sadzy wynika ze złej jakości paliwa albo niewłaściwych ustawień pieca. Regularne czyszczenie i konserwacja, a także systematyczne przeglądy przez fachowca, stanowią gwarancję bezawaryjnej i wydajnej pracy pieca na pellet.
