Dlaczego szyba w kominku zawsze robi się czarna? Odpowiedź nie jest oczywista

Zainstalowałeś wyśniony kominek, wreszcie masz nie tylko źródło ogrzewania, ale także urokliwą dekorację pokoju dziennego. Niestety, szyba zaczyna czernieć po każdym użyciu. Jak palić w kominku, aby zachował estetyczny wygląd i trwałość? Jakich pomyłek należy unikać?
- Dlaczego warto zainwestować w sezonowane drewno?
- Wybór drewna do kominka: co warto wiedzieć?
- Nie pal śmieci w kominku: to się nie opłaca!
- Prawidłowe palenie w kominku krok po kroku
- Zarządzanie dopływem powietrza w kominku
- Podstawowe zasady użytkowania kominka
Dlaczego warto zainwestować w sezonowane drewno?
Drewno, które przeszło proces sezonowania, może być dwukrotnie droższe niż to świeżo ścięte. Czemu miałbym inwestować w specjalne drewno do palenia, skoro mogę samodzielnie je pociąć lub tanio nabyć od sąsiada? To myślenie jest mylne. Niższa cena nie jest przypadkowa. Świeżo ścięte drewno jest mokre. Spalanie takiego materiału w kominku powoduje dużo dymu i sadzy. Ponadto ma znacznie niższą wartość energetyczną.
Oczywiście możemy zaoszczędzić, kupując drewno z większym wyprzedzeniem. To samo drewno po przechowywaniu 1-2 lata w suchym miejscu będzie doskonałym paliwem do naszego kominka. Jeśli jednak potrzebujesz drewna na już, wybierz to, które jest sezonowane lub suszone w specjalnych komorach.
Nie jesteś pewien, czy drewno jest dostatecznie suche? Użyj wilgotnościomierza, aby to sprawdzić. Jeśli jego wilgotność jest mniejsza niż 20%, to materiał jest odpowiedni do spalania.
Wybór drewna do kominka: co warto wiedzieć?
Najistotniejszą właściwością drewna do kominka powinna być odpowiednio niska zawartość wilgoci, ale rodzaj drewna również odgrywa rolę. Chodzi głównie o twardość drewna.
Najmniej kosztowne i najłatwiejsze do zdobycia jest drewno sosnowe. Niestety nie jest ono najlepszym materiałem opałowym do kominków. To miękkie drewno spala się szybko, więc potrzebujemy go więcej niż drewna twardego. Głównym negatywnym skutkiem spalania miękkiego drewna są znaczne ilości sadzy. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego szyba w kominku stała się czarna, to sosna lub podobne paliwo może być głównym powodem. Miękkie drewno drzew iglastych nadaje się jednak na rozpałkę.
Twarde drzewa liściaste, takie jak buk czy dąb, będą doskonałe jako główne paliwo. Palą się czyściej i mają większą wartość kaloryczną, jeśli są odpowiednio przesuszone. Oprócz tego w kominkach otwartych zaleca się unikanie drewna żywicznego. Choć wydziela przyjemny zapach podczas palenia, żywica może pękać i powodować iskry. To zwiększa ryzyko poparzenia, a nawet wybuchu pożaru.
Nie pal śmieci w kominku: to się nie opłaca!
To powinno być jasne. Niestety są osoby, które myślą, że zaoszczędzą, wrzucając do kominka kartony, części starych mebli lub nawet odpady. To jest nie tylko ryzykowanie własnego zdrowia i szybki sposób na zanieczyszczenie kominka. Palenie odpadami jest niezgodne z prawem. Możemy za to zapłacić od 500 zł do 5000 zł mandatu. Jeśli sprawa trafi do sądu, możemy nawet spędzić 5 do 30 dni w areszcie.
Nawet jeśli nie skończy się to mandatem, paląc odpadami, szkodzimy przede wszystkim sobie i sąsiadom.
Prawidłowe palenie w kominku krok po kroku
Umiejętność efektywnego rozpalania w kominku to więcej niż tylko dobór odpowiedniego materiału opałowego. Warto nauczyć się techniki rozpalania płomieni. Jedną z kluczowych zasad jest rozpalanie kominka od góry. Może masz pewne doświadczenie w rozpalaniu ognisk. Z kominkiem to zupełnie inna sprawa. Jeśli zaczniesz płomień od dołu, powstanie znaczna ilość dymu, który zaczerni szybę i tylko częściowo wydostanie się przez komin. Reszta dymu zanieczyści powietrze w pomieszczeniu. W kominku większe kawałki drewna (1-1,5 kg, nie więcej!) najlepiej umieścić na dole, następnie warstwę mniejszych kawałków i rozpałkę na wierzchu. Dzięki temu ogień spala się kolejno od mniejszych do większych kawałków drewna, prawie nie wytwarzając dymu.
Kiedy dokładamy drewna, nie rób tego jednorazowo dużymi ilościami. Może to doprowadzić do przeładowania kominka. Najlepszą strategią jest stopniowe dokładanie drewna i dbanie o to, by nie wygasło przed zakończeniem palenia. Poza tym drewno w kominku powinno być ułożone luźno, aby powietrze mogło swobodnie przepływać między polanami.
Zarządzanie dopływem powietrza w kominku
Tlen odgrywa kluczową rolę w procesie spalania. Podczas korzystania z kominka może się okazać, że jego ilość jest zbyt mała lub zbyt duża.
W pierwszej sytuacji ogień jest tłumiony. Nie tylko nie zużywamy w ten sposób całego materiału opałowego, ale również niepotrzebnie wytwarzamy nadmierne ilości dymu. Jeśli zauważysz, że ogień ledwo się tli – zwiększ dopływ powietrza.
Druga sytuacja to zbyt duża ilość powietrza w kominku. W takim przypadku ogień ma zbyt dużo „pożywki” i drewno spala się zbyt szybko. Dodatkowo powstaje zwiększony ciąg w przewodzie kominowym, który wyciąga ciepło na zewnątrz. W ten sposób szybko zużywamy cenne drewno, a korzyści z intensywnego spalania są niewielkie. W takim przypadku należy ograniczyć dopływ powietrza do kominka.
Podstawowe zasady użytkowania kominka
Istnieją również inne wytyczne, które warto mieć na uwadze, jeśli chcemy prawidłowo i przez długie lata korzystać z naszego pieca:
1. Systematyczne przeglądy i czyszczenie. Nie dotyczy to jedynie szyby i wnętrza, z którego usuwamy popiół czy sadzę. Najważniejsza jest drożność przewodu kominowego. Należy go czyścić co najmniej raz w roku.
2. Cyrkulacja powietrza w pomieszczeniu. Jest niezbędna co jakiś czas, ponieważ każde spalanie zużywa tlen i wytwarza dwutlenek węgla. W nowszych modelach dopływ powietrza powinien być regulowany przy piecu.
3. Ogień w piecu tylko pod nadzorem. To powinno być oczywiste dla każdego. Ogień, szczególnie w otwartym piecu, musi zostać wygaszony przed opuszczeniem pomieszczenia.
Powyższe wskazówki mogą wydawać się skomplikowane na początku. Jednak wiele z nich powinno być oczywistych. Jeśli staną się nawykiem, przestaną być uciążliwe. To umożliwi nie tylko bezpieczne i oszczędne użytkowanie pieca, ale także przedłuży jego żywotność i zapewni sprawne działanie.
