Taki zapach pelletu to powód do niepokoju. Sprawdź, co oznacza i kiedy lepiej nie palić

Zapach pelletu jest jednym z ważniejszych aspektów, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu granulatu drzewnego. Dlaczego pellet pachnie i co to oznacza? Zapach opału zależy od wielu czynników i może wiele powiedzieć o jakości, czystości i zawartości ewentualnych, niepożądanych domieszek.
- Dlaczego pellet pachnie?
- Od czego zależy zapach pelletu?
- Jaki zapach pelletu świadczy o wysokiej jakości?
- O czym świadczy chemiczny lub nieprzyjemny zapach pelletu?
- Co oznacza brak zapachu lub stęchła woń pelletu?
Dlaczego pellet pachnie?
Zapach opału drzewnego wynika z jego składu oraz procesów, przez które przechodzi podczas produkcji. Pellet powstaje głównie z drzewnej biomasy, czyli z odpadów drzewnych, takich jak trociny, wiórki czy zrębki, powstających podczas prac związanych z obróbką drewna.
Biomasa drzewna jest suszona, mielona i prasowana pod wysokim ciśnieniem, gdzie prasuje się ją w granulki o konkretnych wymiarach. Wszystkie te procesy sprawiają, że uwalniają się naturalne związki chemiczne obecne w drewnie — lignina, celuloza, a nawet olejki eteryczne. Nadają one opałowi charakterystyczny zapach.

Od czego zależy zapach pelletu?
Zapach pelletu najczęściej uznawany jest za przyjemny, o charakterystycznych, leśnych i żywicznych nutach. Mogą na niego wpływać takie czynniki jak:
- rodzaj drewna — drzewa iglaste, które zawierają znaczne ilości żywicy, nadają pelletowi intensywniejszy, leśny zapach;
- wilgotność — odpowiednio suchy pellet, którego poziom wilgotności nie przekracza 10%, pachnie intensywniej, ponieważ nadmiar wody ogranicza uwalnianie naturalnych zapachów, wynikających ze składu opału;
- procesy podczas produkcji — wysoka temperatura może wpływać na zapach opału, ale prawidłowo przeprowadzony proces produkcji pelletu nie powinien wprowadzać obcych nut zapachowych.

Jaki zapach pelletu świadczy o wysokiej jakości?
Zapach pelletu to jeden z najważniejszych wskaźników jego jakości, dzięki któremu łatwo rozpoznać, z jakim rodzajem opału mamy do czynienia. Wysokiej jakości granulat powinien pachnieć naturalnym drewnem — bez obcych, chemicznych lub nieprzyjemnych nut zapachowych.
Zapach opału, który kojarzy się z wonią świeżego drewna lub żywicy, może świadczyć o:
- czystości surowca — pellet o przyjemnym, naturalnym zapachu powstaje z czystej biomasy bez niepożądanych dodatków i domieszek, takich jak farby, lakiery, kleje lub pozostałości po impregnacji.
- niskiej zawartości popiołu — pellet o wysokiej jakości powinien charakteryzować się zawartością popiołu poniżej 0,7%, co wpływa także na eliminację emisji nieprzyjemnych zapachów podczas spalania granulatu;
- prawidłowym procesie produkcji — pellet, który wydziela naturalny zapach, prawdopodobnie został poprawnie wysuszony i sprasowany, dzięki czemu nie rozwijają się w nim procesy gnilne, mogące negatywnie wpłynąć na jego woń.

O czym świadczy chemiczny lub nieprzyjemny zapach pelletu?
Ostry, chemiczny, palący lub w jakikolwiek sposób nieprzyjemny zapach pelletu drzewnego powinien być sygnałem ostrzegawczym. Może być spowodowany przez kilka czynników.
Zanieczyszczenia chemiczne
Pellet, który produkowany jest z zanieczyszczonych odpadów, takich jak płyty meblowe, stare okna lub palety, może zawierać resztki farb, lakierów bądź impregnatów, a nawet plastikowe elementy. Wpływają one na jego zapach, który staje się ostry i wyraźnie chemiczny. Warto dodać, że podczas spalania zanieczyszczonego granulatu uwalniają się szkodliwe substancje, niebezpieczne nie tylko dla środowiska, ale również dla zdrowia domowników. Palenie pelletem z niepożądanymi domieszkami może prowadzić do przewlekłych chorób układu oddechowego, trwałego uszkodzenia tkanki płucnej i ograniczenia możliwości prawidłowego oddychania. Zwiększa też ryzyko zachorowania na nowotwory.
Zbyt wysoka wilgotność
Pellet charakteryzujący się wilgotnością powyżej 12-15% może zacząć gnić lub pleśnieć. To sprawia, że jego zapach staje się stęchły i nieprzyjemny. Zbyt wilgotny granulat trudniej się spala, wytwarza więcej dymu, pozostawia więcej popiołu. Co więcej, wraz ze wzrostem wilgotności opału, spada jego kaloryczność, sprawiając, że staje się on mniej wydajny.
Niepożądane dodatki organiczne
Niektórzy producenci, by zmniejszyć koszty produkcji, dodają do granulatu drzewnego takie dodatki jak słomę, łuski słonecznika lub inne odpady organiczne. Takie domieszki nie tylko zmieniają ostateczny zapach pelletu, ale także obniżają jego jakość i kaloryczność. Pellet produkowany ze słomy także charakteryzuje się niską wydajnością, a mimo to w ostatnich latach można było zaobserwować wzrost zainteresowania takim opałem.

Co oznacza brak zapachu lub stęchła woń pelletu?
Nie tylko skład oraz proces produkcji wpływają na ostateczny zapach pelletu. Ważnym czynnikiem jest także przechowywanie granulatu, ponieważ charakteryzuje się on wysoką wrażliwością na wilgoć.
Nieprawidłowo przechowywany lub transportowany pellet nasiąka wodą, a to prowadzi do rozwoju grzybów oraz pleśni. Traci on wtedy właściwości opałowe, staje się znacznie mniej wydajny, przestaje być ekologiczny i przyjazny dla środowiska, a podczas spalania może wydzielać duże ilości dymu i popiołu. Jest to problem stosunkowo często występujący przy pellecie sprzedawanym luzem.
Stęchły lub słaby zapach oraz wysoka wilgotność opału może wynikać także z nieprawidłowo przeprowadzonej produkcji. Nieodpowiednio sprasowana bądź niewystarczająco wysuszona biomasa to idealne środowisko dla rozwoju mikroorganizmów.