To drewno kominkowe pali się najdłużej! Daje też bardzo dużo ciepła

Na rynku dostępne jest wiele rodzajów drewna kominkowego. Różnią się między sobą wieloma istotnymi czynnikami, takimi jak kaloryczność, twardość czy gatunkiem – wszystkie te zależności wpływają na czas i efektywność spalania opału. Jakie drewno kominkowe pali się najdłużej i zapewnia najwyższą wydajność cieplną? Które gatunki są najbardziej opłacalne i efektywne? Sprawdźmy!
Z tego artykułu dowiesz się:
Od czego zależy czas spalania drewna kominkowego?
Drewno o niskiej jakości może przyczynić się do wydzielania dużej ilości dymu, odkładania łatwopalnej sadzy w przewodach kominowych oraz konieczności częstego czyszczenia kominka i jeszcze częstszego dokładania opału. Bezpośrednio wpływa to nie tylko na komfort i bezpieczeństwo użytkowania kominka, ale także na efektywność ogrzewania, ilość zużytego drewna kominkowego i poniesione koszty, związane z ogrzewaniem.
Najlepsze drewno kominkowe, które będzie palić się długo i efektywnie, powinno charakteryzować się przede wszystkim wysoką kalorycznością, inaczej nazywaną wartością opałową. Kaloryczność drewna kominkowego podawana jest w jednostce kWh/mp lub w MJ/kg.
Drewno opałowe do kominka o wysokiej jakości i długim czasie spalania to drewno o niskiej wilgotności. Wraz ze wzrostem wilgotności drewna opałowego, spada jego kaloryczność. Co więcej, spalanie wilgotnego drewna kominkowego ma negatywny wpływ na przewody kominowe i środowisko naturalne. Optymalna wilgotność drewna kominkowego to maksymalnie 20%. Osiąga się ją poprzez odpowiednie sezonowanie, czyli suszenie dopasowane do konkretnego gatunku.
Im twardsze i gęstsze drewno kominkowe, tym dłużej się pali. Należy jednak pamiętać, że w pełni wysuszone, najtwardsze gatunki mogą sprawiać trudności przy rąbaniu. Warto pamiętać, że im mniejszy kawałek drewna, tym szybciej się spali. Ułożenie drewna w kominku także nie pozostaje bez znaczenia dla długości spalania.

Grab – najbardziej kaloryczne drewno kominkowe
Grab uważany jest za najbardziej kaloryczne i najlepsze drewno opałowe na rynku. Wartość opałowa grabu wynosi ponad 2200 kWh/mp. Jest również drewnem kominkowym o wysokiej gęstości, która przy optymalnej wilgotności 15% wynosi ok. 830 kg/m3. Wysoka gęstość, twardość i kaloryczność grabu przekładają się na długi czas spalania. Grab spala się powoli, wydzielając dużo ciepła – to czyni go jednym z najbardziej ekonomicznych i efektywnych opałów.
Drewno opałowe do kominka z grabu wymaga sezonowania od roku do dwóch lat. Po odpowiednim wysuszeniu spala się wolno, równomiernie i wydziela jasny, estetyczny płomień. Procentowa zawartość kory w drewnie grabowym wynosi do 7%, dzięki czemu grab podczas spalania wydziela małe ilości dymu i sadzy oraz pozostawia po sobie niewiele popiołu.
1 m³ grabu o odpowiedniej wilgotności – nieprzekraczającej 20% – przy odpowiednich warunkach w kominku, może palić się przez kilka godzin, dostarczając równocześnie intensywnego ciepła i czystego, równomiernego płomienia.

Dąb – twarde drewno kominkowe
Dębowe drewno kominkowe cechuje wysoka kaloryczność, oscylująca wokół 2100 kWh/mp. Ten rodzaj drewna opałowego jest również ciężki i gęsty – przy optymalnej wilgotności na poziomie 15% gęstość drewna dębowego wynosi 710 kg/m3. Drewno kominkowe z dębu spala się wolno, dostarcza dużo ciepła i emituje niewielkie ilości dymu oraz sadzy.
Przed spalaniem drewno kominkowe dębowe powinno być sezonowane minimum dwa lata, a niektórzy z ekspertów zalecają suszenie nawet przez trzy lata. Świeże drewno z dębu zawiera znaczne ilości kwasów i garbników, które podczas spalania wydzielają nieprzyjemny, octowy zapach, obniżając komfort domowników i powodują osadzanie się łatwopalnej sadzy w kominku oraz w przewodach kominowych. Po spaleniu drewno dębowe pozostawia wysokiej jakości żar, który przez jeszcze długi czas oddaje ciepło do otoczenia.

Jesion – drewno kominkowe łatwe do rozpalenia
Drewno kominkowe z jesionu jest jednym z najczęściej polecanych gatunków drewna opałowego. Kaloryczność jesionu wynosi ok. 2000 kWh/mp – mimo że jest to wynik niższy niż w przypadku wyżej wymienionych gatunków opału, wciąż plasuje się w czołówce najbardziej kalorycznych rodzajów drewna kominkowego. Jesion jest drewnem twardym i gęstym, ale także stosunkowo suchym, ponieważ nie wymaga długiego czasu sezonowania – optymalny czas suszenia wynosi około półtora roku.
Jesion – w porównaniu do dębu czy grabu, które uchodzą za najlepsze drewna kominkowe – jest nieco łatwiejszy do rozpalenia, co czyni go praktyczniejszym wyborem, jednak o mniejszej wartości opałowej i nieco krótszym czasie palenia.