Mały kominek, wielka zagadka. Dlaczego nie każde drewno się nadaje?

Do ogrzewania mieszkania drewnem nie zawsze są potrzebne duże rozwiązania. Małe pomieszczenia wymagają kominka o dostosowanej do nich mocy grzewczej. Nowoczesne, kompaktowe piece są w stanie zapewnić przyjemne ciepło i przytulny nastrój również w małych pokojach. Aby tak się stało, trzeba najpierw zgromadzić drewno kominkowe odpowiedniej wielkości. Na rynku dostępne są różne wymiary; spróbujemy wyjaśnić, co zrobić, żeby Wasz kominek nie pozostał na koniec zimny.
- Drewno kominkowe – odpowiednia wielkość
- Długość drewna kominkowego i wielkość pieca
- Wielkość paleniska i długość drewna opałowego
- Czy można używać drewna kominkowego o różnych wymiarach?
- Jakość drewna kominkowego przede wszystkim
Drewno kominkowe – odpowiednia wielkość
Otwieramy palenisko, wrzucamy drewno, rozpalamy – i od razu cieszymy się trzaskającym, dającym ciepło ogniem. Niestety, nie zawsze działa to tak prosto. Wasze ulubione domowe ognisko zapłonie tylko wtedy, gdy zostaną spełnione określone warunki. O co chodzi tutaj oprócz rodzaju drewna i jego wilgotności? Do powstania malowniczych, migocących płomieni za szybą kominka potrzebne są przede wszystkim polana drewna odpowiedniej wielkości. Drewno opałowe jest dostępne jednak w rozmaitych rozmiarach.
Abyście mogli połupane kawałki drewna dobrze ułożyć w Waszym kominku i szybko je rozpalić, powinniście zwrócić uwagę na odpowiednią długość wysezonowanych polan. Zaleca się zazwyczaj długość od 25 do 33 cm. Obok długości drewna kominkowego dobrze jest sprawdzić jeszcze średnicę połupanych kawałków drewna opałowego. Powinny mieć mniej więcej 7-8 cm grubości, ponieważ zbyt grube drewno gorzej się pali. Z kolei bardzo drobno porąbane drewno opałowe szybko się spala i często trzeba do paleniska podkładać.
Długość drewna kominkowego i wielkość pieca
W przypadku drewna kominkowego istotne znaczenie mają dwa wymiary: średnica i długość szczap opałowych. Jednoznaczna i optymalna wielkość drewna opałowego nie istnieje. Właściciele kominków najczęściej decydują się na drewno o średnicy 8-12 cm i długości 25-33 cm. W zasadzie korzysta z tych wymiarów około 95% popularnych kominków i pieców na drewno. Opał o długości 50 cm jest rzadziej kupowany.
Może się zdarzyć, że szczapy są za długie i nie pasują zwłaszcza do małego kominka. Lepiej więc mieć drewno krótsze niż za długie: to bywa mocno irytujące, kiedy polana nie mieszczą się w palenisku i trzeba je na nowo ciąć na krótsze kawałki. W zależności od wielkości kominka musicie wybrać właściwą długość drewna. Można dla orientacji podzielić kominki/piece pod względem wielkości na trzy grupy:
- małe – długość drewna 25-30 cm,
- średnie – długość drewna 30-33 cm,
duże – długość drewna 45-50 cm.
Wielkość paleniska i długość drewna opałowego
Jeśli zapełnicie opałem całą przestrzeń paleniska w piecu lub kominku, może zostać przez to utrudniona cyrkulacja powietrza, a tym samym rozpalanie będzie wyraźnie wolniejsze. Jednocześnie pojawia się niebezpieczeństwo uszkodzenia wykładziny pieca długimi kawałkami drewna. Już tylko tego powodu uzasadnione jest celowe wybieranie do pieca lub kominka mniejszych długości opału. To umożliwi lepsze ułożenie drewna w palenisku, a w sumie lepszą efektywność ogrzewania.
Właściciele zabudowanych kominków mają zwykle do dyspozycji wystarczająco duże palenisko, aby móc palić również dłuższym i grubszym drewnem. Nawiasem mówiąc, ten typ kominków ma zazwyczaj lepszy ciąg kominowy niż małe kominki wolno stojące, a to wspomaga proces palenia. Szyba frontowa zabezpiecza przed rozpryskami iskier, a duże palenisko jest mniej narażone na uszkodzenie długimi kawałkami drewna.

Czy można używać drewna kominkowego o różnych wymiarach?
Teoretycznie stosowanie rozmaitych szczap drewna nie ma dla palenia większego znaczenia. Za jednolitą długością opału przemawia jednak aspekt praktyczny: chodzi o układanie i magazynowanie pociętego opału. Jeśli ułożycie stos z kawałków różnej długości, może się zdarzyć, że pracowicie zbudowana konstrukcja nagle się zawali. Poza tym przy różnych długościach drewna część zwykle ograniczonej powierzchni magazynowej opału pozostanie niewykorzystana i powiększy pustą przestrzeń.
Wychodzi na to, że opłaca się zwracać uwagę na jednakową długość drewna kominkowego. Jest ono łatwiejsze w układaniu w stosy i nie traci się miejsca na puste przestrzenie. Stosy są stabilne, a Wy macie pewność, że każdy kawałek drewna pasuje do paleniska kominka. A jak jest z jego grubością? Różnej grubości szczapy mają zalety! Drobne kawałki drewna ułatwiają rozpalanie, a grubsze przydają się doskonale wtedy, kiedy chcecie, aby ogień palił się długo bez częstego podkładania.
Jakość drewna kominkowego przede wszystkim
Jakość opału odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowym działaniu pieca albo kominka. Jeśli zastosujecie drewno mokre albo nienadające się na opał, palenisko nie tylko nie uzyska optymalnej mocy grzewczej, ale może nawet przynieść szkody. Niewłaściwy opał daje wysokie zanieczyszczenie środowiska i niewielką sprawność grzewczą.
Drewno do pieca i kominka powinno być przede wszystkim suche (wilgotność poniżej 20%) i wolne od wszelkiego rodzaju impregnatów, farb i klejów. Wybór rodzaju drewna zależy od upodobań właściciela kominka, jego możliwości finansowych i dostępności na rynku. Ogólnie biorąc, drewno twarde (buk, dąb, jesion) jest bardziej kaloryczne niż miękkie (sosna, świerk), ale każde ma swoje zalety i na dodatek może być przy spalaniu mieszane.
