Ryby wędzone na zimno czy na gorąco?

Zarówno nad morzem jak i w ofertach sklepów online znajdziemy ryby wędzone na zimno oraz na gorąco. Flądra, śledź, makrela, węgorz, pstrąg, wybór jest bardzo duży, a oferta sklepów urozmaicona. Czym charakteryzują się wyroby wędzone na zimno oraz na gorąco?

Ryby wędzone na gorąco zostają poddane działaniu wyższej temperatury. Do tego typu obróbki świetnie nadaje się dorsz, węgorz, pstrąg, flądra, łosoś, makrela, a nawet śledź. Obróbka w wyższej temperaturze posiada pewne zalety. Jedną z najważniejszych jest szybkość wędzenia, mogąca wynosić kilka godzin. Ryba wędzona na gorąco jest aromatyczna, jednak aromat utrzymuje się głównie na warstwie zewnętrznej. Dzięki szybkiej obróbce, cennik ryb wędzonych na gorąco na ogół okazuje się bardziej atrakcyjny w porównaniu z kosztami zakupu wyrobów wędzonych na zimno.

Ryby wędzone na zimno zostają poddane obróbce termicznej do 25 stopni Celsjusza. Metoda jest znacznie bardziej czasochłonna, a wędzenie ryb może potrwać nawet kilka tygodni. Zaletą wyrobów wędzonych na zimno jest charakterystyczny aromat, utrzymujący się na całym produkcie. Wędzona na zimno flądra, śledź, makrela, węgorz lub pstrąg uzyskują bardzo ciekawy smak i zapach. Mankamentem tego rozwiązania może być natomiast nieco wyższa cena gotowego produktu.

Co wybrać, ryby wędzone na zimno czy na gorąco? Jak już wspomnieliśmy, oferty ryb nad morzem i w sklepach online są bardzo zróżnicowane i każdy znajdzie coś dla siebie. Wybór pomiędzy rybami wędzonymi na zimno lub na gorąco nie jest oczywisty i zależy od indywidualnych oczekiwań smakowych klienta. Zarówno pierwsze, jak i drugie rozwiązanie znajduje swoich zwolenników oraz przeciwników.

Jakie czynniki wpływają na cennik ryb wędzonych?

Zanim odpowiemy na pytanie, ile kosztują wędzone ryby, określimy czynniki mogące wpływać na cenę ich zakupu. Stawka za kilogram ryb będzie uzależniona od metody obróbki. Ryby wędzone na zimno mogą okazać się nieco droższe od ryb wędzonych na gorąco.

Stawki za kilogram ryby wędzonej różnią się także w zależności od miejsca zakupu. Świeże, aromatyczne wyroby zakupimy nad morzem. Różnice cenowe pomiędzy ofertami sklepów stacjonarnych nad morzem mogą okazać się dość znaczące. Kolejne potencjalne miejsce zakupu to sklepy online. Tutaj cennik ryb wędzonych może być mniej różnorodny.

Kolejny czynnik wpływający na ceny zakupu to gatunek ryby. Dość tanim rozwiązaniem będzie śledź, makrela, flądra i dorsz. Nad morzem i w sklepach online znajdziemy także odczuwalnie droższe wybory. Dobrym przykładem jest wędzony węgorz oraz dziki łosoś. Ostateczna cena za kilogram wyrobów wędzonych będzie także uzależniona od części ryby (np. tusza, płaty). Poniżej ustalimy, ile kosztują popularne wyroby wędzone.

Cennik ryb wędzonych w 2023 roku

Ile kosztują ryby wędzone na gorąco?

Nad morzem i w sklepach online kupimy wiele wyrobów wędzonych. Dobrym przykładem jest wędzony na gorąco pstrąg. Średnia cena za kilogram pstrąga wędzonego z głową wynosi około 35,00 – 50,00 zł. Cena produktu o wadze 0,3 kg wynosi średnio od 13,00 do 13,00 zł. Znacznie droższym rozwiązaniem jest wędzony węgorz. Cena za kilogram wędzonego węgorza może dochodzić do kwoty 130,00 – 170,00 zł.

Dużą popularnością cieszy się także dorsz, którego kupimy zarówno nad morzem, jak i w sklepach internetowych. Średnia cena zakupu wędzonego na gorąco dorsza wynosi od 40,00 do 65,00 zł za kilogram. W podobnych cenach znajduje się flądra. Za 0,5 kg owej ryby zapłacimy około 20,00 – 40,00 zł.

Wśród ryb wędzonych na gorąco znajduje się także halibut. Średnia cena za kilogram halibuta wynosi około 65,00 – 90,00 zł. Rybę można także kupić w dzwonkach po około 400 g. Średnia cena wynosi wtedy 32,00 – 40,00 zł/szt.

Wędzenie na gorąco znajduje także zastosowanie w przypadku śledzia bałtyckiego. Śledź wędzony na gorąco kosztuje około 30,00 – 45,00 zł za pół kilograma. W ofertach sklepów branżowych znajdziemy również popularnego łososia atlantyckiego. Za brzuszki wędzone zapłacimy około 60,00 – 80,00 zł za kilogram. Z kolei stek wędzony z łososia to wydatek rzędu 120,00 – 140,00 zł za kilogram. Znacznie tańszym rozwiązaniem będzie makrela wędzona (średnio 30,00 – 45,00 zł/kg) oraz szynka z marlina (60,00 – 75,00 zł/kg). Poniżej prezentujemy cennik ryb wędzonych w formie tabelarycznej. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z aktualnymi cennikami.

Ile kosztują ryby wędzone na gorąco? Aktualizacja cennika: 01-02-2023 r.

Waga

Średnia cena od

Średnia cena do

Pstrąg wędzony z głową

1,0 kg

35,00 zł

50,00 zł

Pstrąg wędzony na gorąco

0,3 kg

13,00 zł

16,00 zł

Węgorz wędzony 

1,0 kg

130,00 zł

170,00 zł

Dorsz plamiak wędzony

1,0 kg

40,00 zł

50,00 zł

Dorsz tusza wędzona na gorąco

1,0 kg

55,00 zł

65,00 zł

Flądra tusza wędzona na gorąco

0,5 kg

20,00 zł

40,00 zł

Halibut niebieski dzwonko wędzony na gorąco

1,0 kg

65,00 zł

75,00 zł

Halibut wędzony na gorąco

Dzwonek ok. 400 g

32,00 zł

40,00 zł

Halibut filet

1,0 kg

75,00 zł

90,00 zł

Śledź wędzony na gorąco

0,25 kg

16,00 zł

25,00 zł

Śledź wędzony na gorąco

0,5 kg

30,00 zł

45,00 zł

Łosoś atlantycki brzuszki wędzone na gorąco

1,0 kg

60,00 zł

80,00 zł

Łosoś atlantycki stek wędzony na gorąco

1,0 kg

120,00 zł

140,00 zł

Makrela tusza wędzona na gorąco

1,0 kg

30,00 zł

45,00 zł

Marlin szynka wędzona na gorąco

1,0 kg

60,00 zł

75,00 zł

Źródło: opracowanie własne

Ile kosztują ryby wędzone na zimno? Cennik ryb w 2023 roku

Ryby wędzone na zimno często sprzedaje się w porcjach 0,5 kg. Ile kosztują? Pierwszym przykładem są plastry łososia atlantyckiego, za które zapłacimy około 80,00 – 100,00 zł. Filet wędzony na zimno będzie z kolei wydatkiem rzędu 60,00 – 75,00 zł.

Ciekawostką jest także wędzony na zimno śledź. Za 0,5 kg wędzonych płatów zapłacimy około 15,00 – 20,00 zł. Nieco więcej kosztują wędzone ścinki z łososia atlantyckiego, dostępne w cenie około 38,00 – 45,00 zł za pół kilograma.

Odczuwalnie większym wydatkiem będzie wędzona polędwica z łososia atlantyckiego. Średni koszt zakupu tego typu wyrobów wynosi około 50,00 – 80,00 zł za pół kilograma. Jeszcze więcej może kosztować dziki łosoś. Średnia cena zakupu to 160,00 – 190,00 zł za kilogram. Nasz cennik kończy makrela. Średni koszt zakupu filetów wędzonych na zimno utrzymuje się w przedziale 41,00 – 55,00 zł. Poniżej prezentujemy tabelaryczne zestawienie średnich cen.

Ile kosztują ryby wędzone na zimno? Aktualizacja cennika: 01-02-2023 r.

Waga

Średnia cena od

Średnia cena do

Łosoś atlantycki plastry wędzony na zimno

0,5 kg

80,00 zł

100,00 zł

Łosoś filet atlantycki wędzony na zimno 

0,5 kg

60,00 zł

75,00 zł

Śledź płaty wędzone na zimno

0,5 kg

15,00 zł

20,00 zł

Polędwica z łososia atlantyckiego wędzona na zimno

0,5 kg

50,00 zł

80,00 zł

Ścinki łososia atlantyckiego wędzone na zimno

0,5 kg

38,00 zł

45,00 zł

Łosoś dziki wędzony na zimno

1,0 kg

160,00 zł

190,00 zł

Makrela filet wędzony na zimno

1,0 kg

41,00 zł

55,00 zł

Źródło: opracowanie własne

Zaprezentowany powyżej cennik ryb wędzonych ma charakter poglądowy i nie stanowi oferty handlowej. Ceny zawierają wartość podatku VAT. Ostateczny koszt zakupu ryb wędzonych na zimno lub na gorąco może różnić się w zależności od miejsca zakupu.


Przykładowe źródła

  • https://www.daryposejdona.pl
  • https://www.irybka.pl
  • https://kapitankonrad.pl
  • https://www.uniryby.pl
  • https://skleprybnylaguna.pl
ikona podziel się Przekaż dalej