Jak wyczyścić brudny piekarnik? Te sposoby są najskuteczniejsze
Piekarnik to kluczowy element każdej kuchni, który jest używany niemal codziennie, dlatego warto zadbać o jego odpowiednią konserwację. Pielęgnacja piekarnika ma wpływ nie tylko na jego wygląd, ale także na jakość wypieków, które będą zawsze tak perfekcyjne jak na początku. Nie warto zwlekać z czyszczeniem piekarnika. Im dłużej pozostanie zabrudzony, tym trudniej będzie usunąć przypalony tłuszcz i resztki jedzenia. Oto kilka wskazówek, jak skutecznie wyczyścić piekarnik.
Z tego artykułu dowiesz się:
Czyszczenie piekarnika krok po kroku
1. Czyszczenie rusztu i blachy do pieczenia
Najpierw trzeba wyjąć wszystkie luźne elementy, jak ruszt do piekarnika i blacha do pieczenia. Aby uwolnić je z tłuszczu i przypalonych resztek, można włożyć je do kąpieli wodnej z proszkiem do zmywarki. Woda powinna być możliwie gorąca. Zostawmy je na jakiś czas, aby ruszt do piekarnika i blacha wymoczyły się dobrze; wtedy powinny łatwo dać się umyć gąbką. Jeśli w domu nie ma akurat proszku do zmywarek, można zastosować zamiast niego kilka tabletek aspiryny albo colę.
2. Przed myciem piekarnika gazowego albo elektrycznego usunąć resztki jedzenia
Kiedy już zajęliście się blachą i rusztem, należy teraz ścierką usunąć resztki jedzenia. Później będzie mniej pracy, pozostałości dadzą się łatwiej usunąć skrobaczką do szyb.
3. Czyszczenie drzwiczek piekarnika
Na szybę piekarnika trzeba nanieść specjalny środek do czyszczenia kupiony w sklepie, albo może to być papka do czyszczenia piekarnika sporządzona z proszku do pieczenia i wody. Nakłada się ją na szybę w drzwiczkach i pozostawia na co najmniej 15 minut. Na koniec trzeba szkło dokładnie wyszorować gąbką. Uporczywe pozostałości z tłuszczu i potraw dobrze jest usunąć skrobaczką do szyb. Jak umyć piekarnik w trudno dostępnych rowkach na drzwiach? Najlepiej użyć do tego celu szczoteczki do zębów. Nie należy przy tym zapominać o krawędziach i lukach.
4. Czyszczenie przypalonego piekarnika
Teraz przychodzi kolej na główną pracę: jak wyczyścić piekarnik, jak usunąć przypalony tłuszcz i potrawy? Jako środek czyszczący można zastosować chemiczny preparat albo domowe sposoby:
● Czyszczenie piekarnika proszkiem do pieczenia
Paczkę proszku do pieczenia należy wymieszać z trzema łyżeczkami wody. Papka do czyszczenia piekarnika o konsystencji kremu nie powinna być zbyt rzadka. Nanosi się ją na zabrudzone powierzchnie z przypalonymi resztkami i pozostawia na pół godziny (albo dłużej, jeśli zabrudzenia są mocne). Zawarty w paście wodorowęglan sodu reaguje z kwasami, a powstały dwutlenek węgla rozpuszcza przypalony brud. Zanieczyszczenia można usunąć wilgotną ścierką, bez wysiłku.
● Jak wyczyścić piekarnik solą
Dno piekarnika albo blachę do pieczenia trzeba zwilżyć wilgotną ścierką. Wszystkie plamy po przypaleniach i spieczone resztki należy obficie posypać solą – powinny zostać przykryte białą warstwą. Następnie piekarnik należy rozgrzać do 50°C, a kiedy sól pobrązowieje, można go wyłączyć. Po ostygnięciu usuwa się starannie sól z piekarnika i przeciera wilgotną ścierką do czysta.
● Czyszczenie piekarnika sodą oczyszczoną
Sodą oczyszczoną można nie tylko spulchnić ciasto, ale też usunąć uciążliwe plamy i zacieki tłuszczu w piekarniku. W tym celu trzeba wymieszać sodę z wodą w proporcji 1:1 aż do uzyskania jednolitej masy. Pędzelkiem albo gąbką trzeba teraz posmarować brudne plamy mieszanką sody. Czyste miejsca należy pozostawić bez smarowania. Po około 20 minutach usuwa się masę wilgotną ścierką. Przypalony tłuszcz i resztki potraw powinny dać się łatwo usunąć.
5. Usuwanie przypaleń z piekarnika
Mocne przypalenia mogą oprzeć się wyżej wymienionym domowym sposobom. W takim wypadku pomóc może specjalna pasta do czyszczenia. Nawilżoną gąbką nabiera się ją i pociera trudne zabrudzenia. Jeśli ktoś ma obawy, że pasta spowoduje uszkodzenia powierzchni, powinien wypróbować jej działanie w jakimś niewidocznym miejscu.
6. Czyszczenie ścian bocznych piekarnika sokiem z cytryny
Jeśli na bocznych ścianach piekarnika osadziło się dużo tłuszczu, istnieje prosty sposób, aby się go pozbyć. W tym celu sok wyciśnięty z cytryny należy zmieszać z niewielką ilością wody. Naczynie z tą mieszaniną trzeba wstawić do piekarnika i podgrzać do 120°C. Powstała para wodna może rozpuścić przypalone plamy w całym piekarniku. Zmiękczone przez cytrynę tłuste plamy trzeba zetrzeć wilgotną ścierką i spłukać czystą wodą.
7. Wygrzanie i odparowanie piekarnika
Po czyszczeniu piekarnika środkami chemicznymi trzeba koniecznie wygrzać piekarnik w temperaturze powyżej 100°C bez zawartości i pozwolić mu potem dobrze odparować, zanim zacznie się w nim przygotowywać potrawy. Ogólnie biorąc czyszczenie piekarnika bez użycia środków chemicznych jest zawsze lepszym wyborem, aby chronić siebie i sprzęt przed szkodliwym działaniem drażniących substancji. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o piekarnikach elektrycznych.
Jak utrzymać piekarnik w czystości?
Lepiej unikać zanieczyszczeń niż je potem usuwać
Na przykład zastosowanie papieru do pieczenia zapobiega pozostawaniu na blasze do pieczenia tłustych i przypalonych resztek. W przypadku przygotowywania pieczeni albo zapiekanek naczynia powinny być odpowiednio duże. Aby podczas pieczenia nic nie kipiało i nie wypływało na blachę, dobrze jest używać naczyń głębokich i nie wypełniać ich po brzegi.
Lekkie zanieczyszczenia najlepiej jest wytrzeć zaraz po pieczeniu. Pojedyncze elementy, jak ruszty na półki i szuflady do pieczenia można wysuwać i czyścić oddzielnie. Także szklane szyby w drzwiczkach piekarnika dają się przeważnie bez problemu wyjmować i czyścić.
Uszczelnienia drzwi piekarnika należy regularnie myć ciepłą wodą i neutralnym mydłem. Szczelne zamknięcie zapobiega utracie ciepła i energii. Poza tym dokładnie zamknięty piekarnik gwarantuje zachowanie nastawionych parametrów pieczenia i jakość wypieków.
Samoczyszczące się piekarniki niestety nie istnieją
Jeśli ktoś uwierzy w możliwość samooczyszczenia piekarnika, może mieć potem poważny problem z domyciem zapuszczonego sprzętu. Istnieją natomiast piekarniki z systemami, które wspomagają i ułatwiają czyszczenie. Należy do nich emalia katalityczna oraz pyroliza.
Specjalnie napylona emalia wewnątrz piekarnika wyłapuje tłuszcz. Po kilku pieczeniach piekarnik nagrzewa się do 200°C, a po ostudzeniu emalię ostrożnie czyści. Konieczne jest regularne czyszczenie piekarnika, ponieważ nagromadzona na ściankach warstwa zanieczyszczeń nie da się usunąć i pozostanie tylko wymiana płyt z emalią albo całego piekarnika.
Z kolei pyroliza jest funkcją piekarnika, pozwalająca na nagrzewanie go do wysokiej temperatury ok. 500°C. W procesie takiego czyszczenia tłuszcz i pozostałe zanieczyszczenia zamieniają się w popiół i po ostudzeniu łatwo dają się zetrzeć. Piekarniki z pyrolizą posiadają konieczne zabezpieczenia chroniące przed poparzeniem.
Nie wszystkie domowe sposoby są dobre
Czasem do czyszczenia piekarnika gazowego albo elektrycznego można spotkać zalecenia środków w postaci mleczka do szorowania ewentualnie pianki do golenia. Oba te sposoby zdecydowanie odradzamy. Czasem nieodpowiedni środek może wyrządzić więcej szkody niż pożytku.
Po pierwsze preparaty ścierne trwale uszkadzają powłokę ochronną piekarnika, przez co tłuszcz i resztki potraw będą się osadzać jeszcze mocniej. Po drugie substancje zawarte w piance do golenia i w mleczku do czyszczenia nie powinny mieć kontaktu z artykułami spożywczymi.