Żarówka do piekarnika – rodzaje, ceny, opinie, porady
Na pierwszy rzut oka żarówka do piekarnika elektrycznego nie różni się niczym od innych tego typu źródeł światła. Różnica tkwi jednak w szczegółach. Żarówka, która oświetla piekarnik, musi być żaroodporna i wysokotemperaturowa, aby wytrzymać ogromny upał. Temperatura w tym urządzeniu dochodzi do 300°C. Materiał lampki musi być więc odporny na takie warunki.
Jeśli planujesz remont lub wykończenie wnętrz, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza zyskasz dostęp do najlepszych ofert.
Z tego artykułu dowiesz się:
Ciemny piekarnik – kiedy zgaśnie żarówka żaroodporna
Co robić, kiedy w piekarniku zgaśnie światło?
Prawdopodobnie w każdym domu znajduje się piekarnik. To w nim przygotowuje się na przykład smaczne pieczenie, wspaniałe ciasta, pachnące bułeczki i wiele innych wypieków. Poza tym piekarnik nadaje się również do przygotowania frytek, ryb i rozmaitych pyszności. Czy to będą gotowe potrawy, czy przyrządzone samodzielnie, piekarnik jest bardzo pożytecznym urządzeniem.
Dzięki wbudowanej lampie można łatwo i szybko stwierdzić, czy potrawa jest już gotowa, czy też powinna jeszcze chwilę w piekarniku pozostać. I to bez potrzeby otwierania drzwiczek, które wiąże się z utratą ciepła. Oświetlenie piekarnika jest bardzo praktyczne, a żarówka jest na ogół bardzo trwała. Niestety, ona też nie jest wieczna i musi być co jakiś czas wymieniona na nową.
Jeszcze przed chwilą wszystko było w porządku, aż tu nagle światło w piekarniku gaśnie. Może się tak zdarzyć podczas pracy urządzenia, jak i w momencie włączania. Niejeden właściciel piekarnika stanie wówczas bezradny, nie wiedząc co dalej począć. Dobrze jest w takim wypadku pamiętać o tym, że piekarnik może być nadal użytkowany bez oświetlenia wnętrza. Skoro tak jest, można spokojnie dokończyć pieczenie ciasta albo mięsa, nie narażając rodzinnego posiłku na opóźnienie.
Niemniej jednak w ciemnym piekarniku trudno jest rozpoznać, czy ciastka nie są już zanadto przypieczone, albo pizza jeszcze na pół surowa. Nie ma wyjścia i trzeba drzwiczki na chwilę uchylić, mimo iż ciepło ucieka. Można powiedzieć, że używanie piekarnika bez działającego oświetlenia jest możliwe, ale na dłuższą metę mało wygodne. Trudno, wymiana żarówki do piekarnika jest konieczna.
Jaka żarówka do piekarnika elektrycznego jest potrzeba?
W przypadku żarówki do piekarnika nie chodzi o „jakąś” lampkę, ale o specjalną żarówkę, która jest bardzo wysokotemperaturowa. Na pewno nie można takiej kupić w pierwszym lepszym sklepiku osiedlowym. Żarówka z przeznaczeniem do piekarnika musi wytrzymać temperaturę rzędu 200-300°C. Można ją dostać w sklepie elektrycznym, ze sprzętem AGD albo przez internet. W ostatnim przypadku istnieje szczególnie szeroki wybór.
Opłaca się porównanie cen w różnych sklepach, ponieważ mogą się one wahać w znacznym zakresie. Przeważnie potrzebna jest żarówka E14. Ten popularny skrót łatwo rozszyfrować: oznacza gwint 14 mm i nie ma związku z rodzajem samej żarówki (tradycyjna, energooszczędna, czy LED). Inny standardowy rozmiar gwintu żarówki, to E27.
Niemniej jednak żarówki do piekarnika są dostępne w różnych wariantach, jeśli chodzi o moc. Do wyboru są żarówki o mocy 15 W, 25 W i 40 W. Chodzi tutaj w gruncie rzeczy o to, jaką jasność światła życzy sobie mieć użytkownik piekarnika. Najlepiej jest przed zakupem nowej żarówki wymontować starą i sprawdzić, jakie ma parametry. Łatwo wtedy określić, jaki gwint i jaką moc powinna mieć żarówka. Oczywiście, im większa moc żarówki, tym jaśniej będzie oświetlony piekarnik, ale jednocześnie nastąpi większe zużycie energii elektrycznej.
Producenci żarówek i ich przykładowe ceny
Wymiana żarówki do piekarnika
Zanim wyjmie się starą żarówkę, trzeba najpierw zdjąć szklaną osłonę. Może to czasem nie być takie łatwe, zwłaszcza jeśli na pokrywie osadzi się tłuszcz. Zdarza się to nawet przy regularnym czyszczeniu piekarnika i wystarczy wówczas zastosować środek myjący. Po oczyszczeniu pokrywy można bez problemu wymienić żarówkę. W zależności od modelu pokrywa jest przykręcona albo nasadzona. W każdym razie, przed przystąpieniem do wymiany żarówki, trzeba wyłączyć piekarnik spod napięcia.
Przepalona żarówka do piekarnika nie jest powodem do rozpaczy. Piekarnik może być, mimo panującej w nim ciemności, nadal użytkowany. Zdarzająca się czasem opinia, że przy braku sprawnej żarówki temperaturę piekarnika trzeba podwyższać, aby przykładowo upiec pizzę albo pieczeń, jest całkowicie bezzasadna. Wprawdzie żarówka wydziela pewną ilość ciepła, jednak nie taką, która miałaby jakikolwiek wpływ na proces pieczenia.
Ze sprawną żarówką albo bez żarówki temperaturę pieczenia ustawia się zgodnie z instrukcją. W przypadku problemu z wymianą żarówki również należy zapoznać się z zaleceniami producenta. Ważne jest, aby miała ona takie same parametry, jak wymieniana. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak wyczyścić piekarnik krok po kroku.
Żarówki do piekarnika różnych producentów
Do najbardziej popularnych firm, które cieszą się dobrą opinią pośród użytkowników piekarników elektrycznych, należy między innymi Amica, Bosch, Philips, Whirlpool, Samsung, czy Mastercook.
- Amica – lampka kompletna z żarówką i osłoną do piekarnika – cena ok. 26 zł.
- Bosch - lampka kompletna z żarówką i osłoną do piekarnika – ok. 86 zł.
- Zelmer – żarówka do piekarnika 25 W – cena ok. 64 zł.
- Philips – żarówka do piekarnika 40 W – cena ok. 31 zł.
- Mastercook – żarówka do piekarnika – cena ok. 114 zł.
- Electrolux - lampka kompletna z żarówką i osłoną do piekarnika – cena ok. 79 zł.
Dioda LED jako żarówka do piekarnika?
Diody elektroluminescencyjne (ang Light Emitting Diode), czyli diody LED, są bardzo korzystnym zamiennikiem tradycyjnych żarówek. Wykazują największą spośród wszystkich źródeł światła oszczędność energii. Mają bardzo dużą trwałość i natychmiastowy zapłon. Mogą znaleźć zastosowanie wszędzie tam, gdzie używa się tradycyjnych źródeł światła, z pewnymi wyjątkami.
Diody LED mogą pracować w zakresie temperatur od -40°C do +100°C. To szeroki zakres, ale w piekarniku panuje temperatura trzy razy wyższa. Wraz ze wzrostem temperatury otoczenia spada trwałość diody. Na razie producentom nie udało się jeszcze opracować modelu LED z odpowiednim dla piekarnika zabezpieczeniem termicznym.