Blat dębowy do kuchni? Zalety, wady, ceny
Blat dębowy to świetna inwestycja, która będzie służyć w Twojej kuchni przez długie lata. Przy wyborze blatu warto kierować się nie tylko jego ceną, ale także opiniami innych użytkowników, którzy już z niego korzystali. Dlaczego drewniane blaty to dobry wybór? Czy lepiej zdecydować się na blat klejony, czy olejowany? Które blaty dębowe do kuchni zasługują na szczególną uwagę? Poznaj więcej szczegółów.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zalety blatów dębowych
Blaty kuchenne zrobione z drewna, np. blat bukowy, jesionowy, sosnowy czy blaty z litego drewna, potrafią każdej kuchni dodać niesamowitego charakteru. Niezależnie od tego, na jaką aranżację przestrzeni kuchennej stawiasz, blat dębowy ociepli ją i doda przytulności. Jeżeli domowa atmosfera to coś, na co stawiasz, drewniane blaty na wymiar mogą okazać się najbardziej trafnym wyborem. Przede wszystkim, blat dębowy wyróżnia się szlachetnością i niepodważalnym pięknem, a także uniwersalnością – pasuje do zupełnie każdej aranżacji.
Oczywiście, blaty z konglomeratu również wyglądają ciekawie i są odporne np. na zarysowania i uderzenia. Jednak, drewniane blaty to znacznie szersze pole manewru i wyboru (np. blat jesionowy, blat bukowy, blat sosnowy czy dębowy). To właśnie na ostatni z wymienionych blatów ludzie decydują się najczęściej. Dlaczego? Otóż, przeważa solidność i wytrzymałość dębu, a także jego wygląd. Blat dębowy pasuje do każdej kuchni i to czyni go popularnym wśród domowych aranżacji.
Czy gatunek drewna jest ważny przy blacie do kuchni?
Blat dębowy jest atrakcyjny wizualnie. Jednak, oprócz swojego pięknego wyglądu, posiada też inne zalety. Przede wszystkim, dąb jest długowieczny, uniwersalny, praktyczny i ekologiczny. Dodatkowo, wytrzymały jest też np. na różne uszkodzenia mechaniczne, jednocześnie dodając kuchni ciepła i przytulności. Nie ma problemu, by blaty drewniane dopasować do dowolnego stylu kuchni (np. klasycznego, loftowego czy nowoczesnego). Co ważne, drewno na pewno nigdy nie przestanie być modne. Właśnie dlatego blat dębowy wart jest uwagi. Będzie on pasował niezależnie od tego, czy na przestrzeni lat zdecydujesz się na zmianę aranżacji kuchni, czy też nie.
Oczywiście, podczas wyboru blatu z drewna istotne jest… drewno. Jak już wspominaliśmy, istnieje kilka popularnych rodzajów drewna, z których można utworzyć piękny blat kuchenny. Najbardziej rozchwytywane są blaty z buku czy dębu, z pięknym usłojeniem i ciepłymi barwami. To nasze rodzime, polskie drewno, wyróżniające się wysokim stopniem twardości i odpornością chociażby na zarysowania. A jak wiadomo, w kuchni odporność na uszkodzenia mechaniczne jest kluczowa.
Czy blat dębowy trzeba impregnować?
Blat klejony nie będzie potrzebował impregnacji, jednak wykonany z surowego drewna dębowego już jak najbardziej. Olejowany czy lakierowany blat z dębu będzie wystarczająco dobrze zaimpregnowany. Lakierowany blat dębowy będzie lepiej utrzymać w czystości, jednak też będzie się on szybciej wycierał. Olejowanie jest więc lepszym sposobem, bo ochroni blaty z litego drewna przed wysoką temperaturą. Olej lepiej też zabezpieczy blat, który dzięki temu zyska na odporności (np. na uszkodzenia mechaniczne).
Popularnym sposobem jest również wykończenie blatu z drewna twardym woskiem. Warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem, zwłaszcza że dzięki wykończeniu dębu twardym woskiem utworzy się na nim warstwa hydrofobowa, chroniąca drewno i będąca odporną na eksploatowanie. W dodatku, twardy wosk jest odporny np. na różne napoje (gdy przypadkowo wylejesz je na blat), nie odbarwia się pod wpływem zwiększonej temperatury i nie zawiera rozpuszczalników. To też metoda ekologiczna, gdyż nie wydziela się podczas aplikacji twardego wosku ozon.
Co warto wiedzieć przed wyborem blatu?
Dębowi nie można niczego odmówić. Na przestrzeni wielu lat, okazał się on niepokonaną klasyką w kuchni. Na jego korzyść przemawia nie tylko odporność na uszkodzenia mechaniczne, długowieczność i zdolność dopasowania się do każdej kuchennej aranżacji. Do zalet blatów dębowych wliczyć można też ich nietuzinkowy wygląd, w którym dominuje:
- ciepła barwa,
- bogaty rysunek słojów,
- charakterystyczne wzory (zwłaszcza przy słojach ułożonych fladrowo).
Dąb jest gęstym drewnem, będąc też stabilny i twardy. Nic więc dziwnego, że wielu użytkowników określa właśnie dębowe blaty jako najlepsze rozwiązanie do każdej kuchni.
Czy blat dębowy pasuje do każdej kuchni?
Dzięki temu, że blat dębowy jest uniwersalnym rozwiązaniem, pasować będzie do zupełnie każdej aranżacji kuchennej. Nie ma problemu, by zestawić go z meblami w stylu skandynawskim, loftowym, klasycznym, industrialnym, glamour, minimalistycznym czy nowoczesnym. To inwestycja na wiele lat. Sądzisz, że w przeciągu 5 czy 10 lat zrobisz remont kuchni? Żaden problem! Blat dębowy będziesz w stanie dopasować do zupełnie każdej aranżacji kuchennej – niezależnie od tego, jak bardzo zmienią się meble. Dąb jest ponadczasowy i potrafi odmienić totalnie każde wnętrze.
Posiadasz kuchnię w stylu loftowym albo industrialnym? Blat dębowy trochę ją ociepli i nada domowego, przytulnego klimatu. Dzięki niemu, kuchnia nie będzie w zupełności surowa i zimna z wyglądu. Gdy zestawisz blat z kuchnią w stylu skandynawskim, podkreślisz jej wyjątkowy styl. Poza tym, dębem sprytnie ocieplisz monotonny klimat kuchni stylizowanej na skandynawską. Kolor i wygląd dębu jest na tyle uniwersalny, że świetnie zestawić będzie można go również z klasyczną kuchnią, ale i minimalistycznymi wnętrzami.
Ceny blatów dębowych
Blat dębowy niestety, ale nie należy do najtańszych. Za szlachetny i pięknie usłojony blat z dębu trzeba zapłacić średnio ok. 600-900 zł / mb. Cena za blat z egzotycznego drewna może być już z kolei nieco większa. W tym przypadku koszt wzrasta ponad 1000, a niekiedy nawet ponad 2000 zł / mb. Blat drewniany dębowy to wybór wart rozważenia.