Jak zagospodarować szuflady w kuchni? Praktyczne sposoby

Szuflady kuchenne powinny umożliwiać przechowywanie produktów spożywczych, zastawy i drobnych elementów wyposażenia kuchni. Umiejętne zagospodarowanie szuflad kuchennych sprawia, że przestrzeń staje się praktyczna, a zarazem wygodna w użytkowaniu. Jak zagospodarować szuflady w kuchni? Na co zwrócić szczególną uwagę? Odpowiadamy.
Jeśli planujesz remont lub wykończenie wnętrz, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza zyskasz dostęp do najlepszych ofert.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zagospodarowanie szuflad kuchennych zgodne z zasadami ergonomii kuchennej
Jak zagospodarować szuflady w kuchni, by stworzyć praktyczną i poręczną przestrzeń do magazynowania? Najważniejsza będzie odpowiednia organizacja. Przed przystąpieniem do aranżowania przestrzeni szuflad, dobrze będzie zapoznać się z podstawowymi zasadami ergonomii kuchennej.
W kuchni znajduje się pięć ważnych stref, z czego każda pełni ściśle określoną funkcję. Zagospodarowanie poszczególnych stref wpływa na zapewnienie funkcjonalności oraz komfortu przygotowywania posiłków. W przestrzeniach kuchennych znajdują się strefy:
- Zapasów – to przestrzeń w pobliżu lodówki. W niewielkim oddaleniu od niej warto także umieścić blat roboczy.
- Przechowywania – strefa w której przechowujemy produkty spożywcze z dłuższym terminem ważności, garnki i rzadziej używane przybory kuchenne. W tym miejscu powinny znajdować się głębokie i pojemne szuflady.
- Przygotowywania – ta strefa umożliwia tworzenia posiłków. Znajduje się w niej blat roboczy, a w pobliżu szuflady i szafki na przyprawy i często wykorzystywane akcesoria kuchenne. Strefą przygotowywania posiłków może być również nowoczesna wyspa kuchenna.
- Gotowania – miejsce przeznaczone na kuchenkę i piekarnik. W pobliżu powinny znajdować się szuflady przeznaczone na często używane elementy wyposażenia kuchni. Będą to garnki, patelnie, naczynia żaroodporne itp.
- Zmywania – strefa ze zlewozmywakiem i zmywarką. W tym miejscu warto umieścić pojemniki na odpady, zagospodarować miejsce na płyn do zmywania oraz pozostałą chemię kuchenną.
Jak zagospodarować szuflady w kuchni? Proste pomysły na praktyczne zagospodarowanie przestrzeni
Dobrze przemyślana organizacja szuflad kuchennych nie powinna sprawić wielu problemów. Pierwsze pomysły warto realizować już w czasie zakupu mebli. Przemyślmy, gdzie zorganizujemy przechowywanie przedmiotów kuchennych, w których miejscach znajdą się sztućce, przyprawy czy garnki.
W górnych partiach szafek kuchennych dobrze będzie wykonać płytsze szuflady, które pomieszczą drobne przybory. Im niżej, tym szuflady mogą być głębsze. Głębokie szuflady okazują się bardzo przydatne. Możemy w nich pomieścić cięższe garnki, naczynia i pojemniki. Wyjmowanie ich z szuflady będzie znacznie wygodniejsze niż korzystanie z głębokiej półki. Co więcej, wszystkie przedmioty stają się łatwo dostępne.
Jak zagospodarować przestrzeń praktycznie? Przechowywanie drobnych elementów wyposażenia będzie łatwiejsze, jeśli zastosujemy odpowiedniej wielkości pojemniczki. W szufladach kuchennych dobrze będzie umieścić płytkie koszyczki przeznaczone na drobne akcesoria. W przestrzeni przeznaczonej na sztućce umieszczamy specjalne pojemniczki. Z kolei zagospodarowanie głębokich szuflad może obejmować organizery, które można dopasować praktycznie do każdej szuflady.
Organizacja szuflad kuchennych może także obejmować miejsce przeznaczone na przyprawy, dodatki kuchenne, herbaty i kawy. W tym przypadku świetnie sprawdzi się przechowywanie w ozdobnych pojemnikach, pudełeczkach i słoikach. Zadbajmy o to, by były one dobrze podpisane i ustawione blisko siebie. W ten sposób praktycznie zagospodarujemy przestrzeń szuflady, a jednocześnie ułatwimy sobie wyszukiwanie potrzebnych produktów. Sprawdź także ten artykuł: Jak poukładać w szafkach kuchennych? Praktyczne sposoby zagospodarowania szafek.
Organizacja i umiejętne zagospodarowanie przestrzeni – organizery do szuflad
Przechowywanie noży, sztućców, skrobaczek, prasek do czosnku i innych drobnych elementów wyposażenia kuchni może przysporzyć pewnych trudności. Przechowywanie wielu niewielkich przedmiotów sprzyja powstawaniu bałaganu. Na szczęście odpowiednia organizacja szuflad może zabezpieczyć nas przed tym problemem.

Rozwiązaniem są specjalne organizery i wkłady do szuflad kuchennych. Dzięki nim praktycznie zagospodarujemy przestrzeń i sprawimy, że każdy drobny przedmiot będzie miał właściwe dla siebie miejsce. Organizacja przestrzeni za pomocą organizerów daje niemal nieograniczone możliwości. W ofertach sprzedaży znajdziemy wkłady na sztućce, organizery na przyprawy, a nawet organizery na noże. Wybór będzie podyktowany wyłącznie naszymi indywidualnymi potrzebami, wyposażeniem pomieszczenia, ilością akcesoriów oraz rozmiarami szuflad.
Przechowywanie produktów w organizerach warto także zastosować w głębszych szufladach. Tego typu przestrzenie dają nam największe możliwości organizacyjne. Głęboka szuflada może być świetnym miejscem do przechowywania zastawy stołowej. W sprzedaży znajdują się organizery na talerze. Dzięki nim możemy łatwo i praktycznie przechowywać porcelanę, wyjmować ją i wybierać bez konieczności przestawiania.
Co ciekawe, organizery przeznaczone do szuflad kuchennych mogą posiadać właściwości dekoracyjne. W ofertach sprzedaży znajdziemy produkty wykonane z tworzyw sztucznych, metalu bądź drewna. Szczególnie te dwa ostatnie materiały pozwalają na wykonanie eleganckiego wykończenia szuflady. Przechowywanie powinno uwzględniać nasze indywidualne potrzeby. W szufladach najbliżej blatu umieszczamy najbardziej eleganckie organizery przeznaczone na produkty, które najczęściej używamy. W dalszej odległości znajdzie się miejsce na rzadziej używane talerze, czy elementy zastawy stołowej.
Wiesz już, jak zagospodarować szuflady w kuchni. A może zainteresują cię również inne tematy wykończeniowe? W osobnym artykule podpowiadamy, jaki blat do kuchni wybrać, a także wskażemy, co na ścianie w kuchni będzie najlepszym rozwiązaniem.