Zagospodarowanie szuflad kuchennych zgodne z zasadami ergonomii kuchennej

Jak zagospodarować szuflady w kuchni, by stworzyć praktyczną i poręczną przestrzeń do magazynowania? Najważniejsza będzie odpowiednia organizacja. Przed przystąpieniem do aranżowania przestrzeni szuflad, dobrze będzie zapoznać się z podstawowymi zasadami ergonomii kuchennej.

W kuchni znajduje się pięć ważnych stref, z czego każda pełni ściśle określoną funkcję. Zagospodarowanie poszczególnych stref wpływa na zapewnienie funkcjonalności oraz komfortu przygotowywania posiłków. W przestrzeniach kuchennych znajdują się strefy:

  • Zapasów – to przestrzeń w pobliżu lodówki. W niewielkim oddaleniu od niej warto także umieścić blat roboczy.
  • Przechowywania – strefa w której przechowujemy produkty spożywcze z dłuższym terminem ważności, garnki i rzadziej używane przybory kuchenne. W tym miejscu powinny znajdować się głębokie i pojemne szuflady.
  • Przygotowywania – ta strefa umożliwia tworzenia posiłków. Znajduje się w niej blat roboczy, a w pobliżu szuflady i szafki na przyprawy i często wykorzystywane akcesoria kuchenne. Strefą przygotowywania posiłków może być również nowoczesna wyspa kuchenna.
  • Gotowania – miejsce przeznaczone na kuchenkę i piekarnik. W pobliżu powinny znajdować się szuflady przeznaczone na często używane elementy wyposażenia kuchni. Będą to garnki, patelnie, naczynia żaroodporne itp.
  • Zmywania – strefa ze zlewozmywakiem i zmywarką. W tym miejscu warto umieścić pojemniki na odpady, zagospodarować miejsce na płyn do zmywania oraz pozostałą chemię kuchenną.

Jak zagospodarować szuflady w kuchni? Proste pomysły na praktyczne zagospodarowanie przestrzeni

Dobrze przemyślana organizacja szuflad kuchennych nie powinna sprawić wielu problemów. Pierwsze pomysły warto realizować już w czasie zakupu mebli. Przemyślmy, gdzie zorganizujemy przechowywanie przedmiotów kuchennych, w których miejscach znajdą się sztućce, przyprawy czy garnki.

W górnych partiach szafek kuchennych dobrze będzie wykonać płytsze szuflady, które pomieszczą drobne przybory. Im niżej, tym szuflady mogą być głębsze. Głębokie szuflady okazują się bardzo przydatne. Możemy w nich pomieścić cięższe garnki, naczynia i pojemniki. Wyjmowanie ich z szuflady będzie znacznie wygodniejsze niż korzystanie z głębokiej półki. Co więcej, wszystkie przedmioty stają się łatwo dostępne.

Jak zagospodarować przestrzeń praktycznie? Przechowywanie drobnych elementów wyposażenia będzie łatwiejsze, jeśli zastosujemy odpowiedniej wielkości pojemniczki. W szufladach kuchennych dobrze będzie umieścić płytkie koszyczki przeznaczone na drobne akcesoria. W przestrzeni przeznaczonej na sztućce umieszczamy specjalne pojemniczki. Z kolei zagospodarowanie głębokich szuflad może obejmować organizery, które można dopasować praktycznie do każdej szuflady.

Organizacja szuflad kuchennych może także obejmować miejsce przeznaczone na przyprawy, dodatki kuchenne, herbaty i kawy. W tym przypadku świetnie sprawdzi się przechowywanie w ozdobnych pojemnikach, pudełeczkach i słoikach. Zadbajmy o to, by były one dobrze podpisane i ustawione blisko siebie. W ten sposób praktycznie zagospodarujemy przestrzeń szuflady, a jednocześnie ułatwimy sobie wyszukiwanie potrzebnych produktów. Sprawdź także ten artykuł: Jak poukładać w szafkach kuchennych? Praktyczne sposoby zagospodarowania szafek.

Organizacja i umiejętne zagospodarowanie przestrzeni – organizery do szuflad

Przechowywanie noży, sztućców, skrobaczek, prasek do czosnku i innych drobnych elementów wyposażenia kuchni może przysporzyć pewnych trudności. Przechowywanie wielu niewielkich przedmiotów sprzyja powstawaniu bałaganu. Na szczęście odpowiednia organizacja szuflad może zabezpieczyć nas przed tym problemem.

Szuflady w kuchni i organizacja szuflad w kuchni oraz jak zagospodarować szuflady w kuchni
Jak agospodarować szuflady, czyli organizacja szuflad w kuchni

Rozwiązaniem są specjalne organizery i wkłady do szuflad kuchennych. Dzięki nim praktycznie zagospodarujemy przestrzeń i sprawimy, że każdy drobny przedmiot będzie miał właściwe dla siebie miejsce. Organizacja przestrzeni za pomocą organizerów daje niemal nieograniczone możliwości. W ofertach sprzedaży znajdziemy wkłady na sztućce, organizery na przyprawy, a nawet organizery na noże. Wybór będzie podyktowany wyłącznie naszymi indywidualnymi potrzebami, wyposażeniem pomieszczenia, ilością akcesoriów oraz rozmiarami szuflad.

Przechowywanie produktów w organizerach warto także zastosować w głębszych szufladach. Tego typu przestrzenie dają nam największe możliwości organizacyjne. Głęboka szuflada może być świetnym miejscem do przechowywania zastawy stołowej. W sprzedaży znajdują się organizery na talerze. Dzięki nim możemy łatwo i praktycznie przechowywać porcelanę, wyjmować ją i wybierać bez konieczności przestawiania.

Co ciekawe, organizery przeznaczone do szuflad kuchennych mogą posiadać właściwości dekoracyjne. W ofertach sprzedaży znajdziemy produkty wykonane z tworzyw sztucznych, metalu bądź drewna. Szczególnie te dwa ostatnie materiały pozwalają na wykonanie eleganckiego wykończenia szuflady. Przechowywanie powinno uwzględniać nasze indywidualne potrzeby. W szufladach najbliżej blatu umieszczamy najbardziej eleganckie organizery przeznaczone na produkty, które najczęściej używamy. W dalszej odległości znajdzie się miejsce na rzadziej używane talerze, czy elementy zastawy stołowej.

Wiesz już, jak zagospodarować szuflady w kuchni. A może zainteresują cię również inne tematy wykończeniowe? W osobnym artykule podpowiadamy, jaki blat do kuchni wybrać, a także wskażemy, co na ścianie w kuchni będzie najlepszym rozwiązaniem.

ikona podziel się Przekaż dalej