Grillowanie dla każdego

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby grillować. W ciepłe, wiosenne czy letnie dni to jeden
z przyjemniejszych sposobów na odpoczynek na świeżym powietrzu. Grillowanie sprzyja też błogiemu lenistwu. Nie bez powodu jest to jedno z naszych ulubionych zajęć, nie wymaga ono bowiem prawie żadnego wysiłku.

Niezwykle aromatyczne dania z grilla są dodatkową zaletą grillowania. Na ruszcie można przyrządzić wiele smacznych potraw, takich jak mięsa, warzywa czy ryby.

Obecnie modne są wszelkiego rodzaju eksperymenty. Na ruszt wrzuca się również pierogi, owoce morza czy grzyby. Jednak w grillowym menu nie może zabraknąć podstawowych dań, które znają wszyscy i bez których nie może odbyć się żaden prawdziwy grill.

Jakie potrawy z grilla należą do najlepszych i najbardziej popularnych? Sprawdź nasze zestawienie! A koszty zakupu grilla policzysz na tym kalkulatorze.

Materiały sponsorowane
Najpopularniejsze modele wędzarni

Czy wiesz, jaką wędzarnie wybrać do domu? Sprawdź najczęściej wybierane modele wędzarni przez internautów.

1. Grillowane warzywa

Smakowitą ucztę warto rozpocząć od warzyw. Na danie z grilla idealnie nadaje się cukinia, szparagi, papryka, cebula czy ziemniaki. Te warzywa delikatnie opieczone na niewielkim ogniu będą smakowały wyśmienicie. Dodatkowo przyrządza się niezwykle szybko. Wystarczy tylko połączyć ulubione z nich, nadziać na patyczki do szaszłyków, ułożyć na tackach lub bezpośrednio na ruszcie.

Każde z tych warzyw można również wcześniej potrzymać w marynacie lub przed samym grillowaniem lekko nią spryskać. W przypadku grillowania warzyw nie trzeba wiele przypraw. Wystarczy tylko oliwa z oliwek, sól, pieprz. Niektóre warzywa, takie jak kukurydza, będą smakowały doskonale polane masłem, np. z odrobiną czosnku.

Grillowane warzywa mają ciekawy smak, zupełnie inny od tych, które są przygotowane na patelni. Mają one delikatniejszy smak i są bardziej kruche. W połączeniu z lekkimi przyprawami tworzą pyszną kompozycję smaków. To również idealna propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa.

Warto wiedzieć o tym, że na grilla nadają się również owoce! Doskonałym zwieńczeniem grillowej uczty będzie na przykład grillowany banan z sosem czekoladowym. W internecie znajdziemy wszelkiego rodzaju przepisy na grilla z owocami, które zaskoczą naszych gości.

2. Grillowana karkówka

Porządny grill nie może się odbyć bez aromatycznej karkówki. Do grillowania wybierzmy kotlety
z lekkim tłuszczykiem, który wytapiając się nada im odpowiedniej kruchości. Aby wyszło pysznie należy ją odpowiednio zamarynować, a później odpowiednio długo grillować na rozgrzanym ruszcie.

Przygotowując karkówkę na grilla należy mięso pokroić na kotlety nie cieńsze niż 1-2 cm. Każdy z nich najlepiej lekko rozbić. Tak przygotowane kotlety marynujemy kilka godzin w mieszance ulubionych przypraw oraz z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek. Grillujemy około 4-5 minut z każdej strony.

Ważny jest również sposób podania karkówki. Najlepiej będzie smakować z odpowiednimi sosem - czosnkowym, ketchupem, musztardą czy sosem tzatziki. Karkówka to dość ciężkostrawne mięso, dlatego warto przełamać jej wyrazisty smak dodatkiem świeżych warzyw.

3. Kiełbaski z grilla

Ta niby banalna potrawa z grilla, na stałe weszła do zestawienia najbardziej lubianych. Każdy kto ma jakiekolwiek doświadczenie z grillowaniem ma swój sposób na przygotowanie pysznych, grillowanych kiełbasek.

Na grilla świetnie nadają się zwykłe kiełbasy, ale można również grillować kiełbasę białą, frankfurterki, czy też takie z dodatkiem przypraw, np. pepperoni. Kiełbaski podajemy z ulubionymi sosami – ketchupem, musztardą, czy sosem tzatziki. 

Ważne, aby przed grillowaniem kiełbaskę naciąć z każdej strony kilka razy. W każdej kiełbasce znajduje się tłuszcz, który wytapiając się sprawia, ze grillowane mięso jest nie tylko równomiernie przypieczone, ale również pozostaje soczyste.

4. Ryby

Z grilla doskonale smakują również ryby. Do ich przygotowania nie potrzeba prawie żadnych przypraw. Do przyrządzenia większości gatunków ryb wystarczy masło, czosnek, cytryna i odrobina tymianku, czy innej ulubionej przyprawy.

Aby ryba nie przykleiła się do rusztu warto grillować ją zawiniętą w folię aluminiową lub w specjalnym koszyczku do ryb. Na grillu można przyrządzić zarówno ryby w całości, jak i filety, czy steki. Doskonałe jako potrawy z grilla będą ryby takie jak pstrąg, łosoś, tuńczyk, czy dorada.

5. Szaszłyki

Szaszłyki to kolejne kultowe danie z grilla. Dodatkowo bardzo uniwersalne, bo na patyczek można nabić wszystko to, co lubimy. Począwszy od wyboru ulubionego mięsa (drobiowe, wieprzowe, czy wołowe), po ulubione dodatki i przyprawy. Można dowolnie komponować smaki, jednak najlepiej kierować się zasadą im bardziej kolorowo – tym lepiej.

Sprawdzony oraz lubiany przez wszystkich szaszłyk przyrządzimy nabijając na patyk kawałek wieprzowiny, boczek, cebula oraz kawałki kolorowych papryk. Całość spryskujemy oliwą z oliwek i wrzucamy na ruszt.

Kultowe potrawy z grilla sprawdzą się zawsze. Sztuka mięsa, odpowiednio przyprawionego,
w otoczeniu świeżych warzyw jest idealną propozycją na przyjęcie na świeżym powietrzu.

Najlepsze potrawy z grilla to takie, które smakują nam i wszystkim naszym gościom. Tu liczy się prostota, bo istotą grillowania jest również odpoczynek. Nie ma tu miejsca na przygotowywanie skomplikowanych i czasochłonnych potraw. Grillowanie ma być czystą przyjemnością.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 80,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny

Powiązane artykuły